H ελληνικότητα ως εναλλακτικός πυλώνας ανάπτυξης.

Υπάρχουν πολλοί γύρω μας που πιστεύουν πως η Ελλάδα, η ελληνικότητα και ο ελληνικός τρόπος μειονεκτεί παντού. Πως οτιδήποτε έρχεται από την Δύση είναι διαφωτισμός και πως ακόμη και ο ευρωπαϊκός «κατιμάς» έχει άλλη ποιότητα και είναι σαφώς καλύτερος από τον δικό μας.

Γραφει ο Blogger  για το larissanet.gr

Υπάρχουν πολλοί γύρω μας που έμαθαν να πιστεύουν πως ελληνικός τρόπος είναι η απατεωνιά, η ζητιανιά, η ψευτομαγκιά, η λαμογιά, το αρπακόλα, το χρέος, το ρουσφέτι. Πολλοί που όταν ακούν να μιλάμε για τον ελληνικό τρόπο σκέφτονται κάτι ανατολίτικο σαν την «μπαμπεσιά» και το «παζάρι»!.

Πρόκειται σαφώς περί Λάθους! Είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι είναι ελληνικός τρόπος. Δεν γνωρίζουν ότι η ελληνικότητα και δεν είναι τίποτα άλλο «από τρόπος για να βλέπεις και να αισθάνεσαι τα πράγματα» όπως έχει πει ο μεγάλος μας ποιητής, ο Οδυσσέας Ελύτης.

Αυτή η εξομοίωση της ελληνικότητας με ηθική και ποιοτική χρεοκοπία που αναφέρθηκε, οδηγεί πάρα πολλούς να θεωρούν το μνημόνιο και τις μεταρρυθμίσεις ως διαδικασία εξευρωπαϊσμού. Ως εκσυγχρονισμό! Οδηγεί πάρα πολλούς που πιστευτούν ότι θα γίνουμε Ευρώπη μέσα από την αυτοϋπονόμευση, την άκρα ταπείνωση την εγκράτεια και την αυτομαστίγωση μας δυο φορές εντός 24ώρου.

Περαιτέρω η εξομοίωση της ελληνικότητας με ηθική και ποιοτική χρεοκοπία οδηγεί σε ακρότητες. Πριν λίγες ήμερες για παράδειγμα ένας υποψήφιος Ευρωβουλευτης του ποταμιού κατέθεσε την παρακάτω πρόταση:

«Θα λύναμε όλα τα προβλήματά μας αν κάθε ελληνική οικογένεια προχωρούσε στην αδελφοποίησή της με μια γερμανική και ανέθετε σε αυτήν την πλήρη διαχείριση των οικονομικών της.» Ήταν η ακριβής πρόταση του Σταύρου Τσακυράκη, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών΄.

Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια βαθιά προβληματική σκέψη.

Υπάρχει ένας διανοητικός ευνουχισμός και μια ανικανότητα να γίνει αντιληπτός ο ελληνικός τρόπος ως προοπτική και ως δυνατότητα. Μια αδυναμία σύλληψης της ελληνικότητας ως  Εθνική πηγή πλούτου. Αντίθετα γίνεται αντιληπτή σαν πρόβλημα που πρέπει να λυθεί για να μοιάσουμε σε κάτι άλλο.

Στην χώρα ο τρόπος σκέψης που κάνει την ελληνικότητα πρόβλημα είναι κυρίαρχος. Συλλογικά στοχεύουμε στην αφαίρεση από πάνω μας -και από τον ελληνικό τρόπο- ολόκληρων κομματιών του, με στόχο αυτός να μοιάσει ευρωπαϊκός.

Διάγουμε περιόδους στις οποίες αποδεχόμαστε την απαξίωση της θέασης και της αισθαντικότητας μας. Απαξίωση των όσων βλέπουμε αισθανόμαστε και αγαπάμε ακόμη κι αν αυτά μας δομούν ως Έλληνες.

Αποδεχόμενοι αυτή την απαξίωση καταλήγουμε στην ηθική και ποιοτική χρεοκοπία. Αυτή ακολουθείται από χρεοκοπία των συνειδήσεων, της πολιτικής και τελικά οικονομική χρεοκοπία. Και ενώ αυτή είναι βασική αιτία της οικονομικής αποψίλωσης και δυσπραγίας δυστυχώς συνεχίζουμε στην ίδια τακτική.

Ο κ Τσακυράκης είναι η απόδειξη.

Είναι υποψήφιος διότι η κρίση έβαλε πίεση στο πολιτικό σύστημα και αυτό βρήκε υποστηρικτές στα «προϊόντα» που δημιούργησε.
Προϊόντα που ενσυνείδητα προπαγανδίζουν και διαχρονικά αφαιρούν, καθαρίζουν και καταστρέφουν το ελληνικό, αντικαθιστώντας το με ευρωπαϊκό. Τακτική η όποια καταστρέφει κάθε ελληνική επιχείρηση, τρόπο, ιδέα, προϊών συνήθεια, πεδίο, δραστηριότητα. Καταστρέφει κάθε μέρος του Ελληνικού τρόπου που θα μπορούσε να παράγει ΑΕΠ, ανάπτυξη, δουλείες, κέρδη, επιχειρηματικότητα, εξαγωγές, και φυσικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν φανταστούμε τον Ελληνικό τρόπο αύριο, ως τμήμα ενός παγκόσμιου τρόπου, τότε θα γίνει αντιληπτός και ως μέσο αειφόρου ανάπτυξης. Ανάπτυξη που θα έρθει όχι από την εισαγωγή ξένων προτύπων και συνηθειών άλλα από την έρευνα διάσωση και διάδοση του ελληνικού τρόπου. Από την μύηση σε αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών του κόσμου. Ένας τρόπος που πολεμάμε με πάθος αλλά αυτός γοητεύει εκατομμύρια τουρίστες, που πληρώνουν για νιώσουν, να γευτούν, να βιώσουν έρχονται κάθε χρόνο στην χώρα μας.

Έρχονται γιατί είναι  ένας εναλακτικός τρόπος

 Όμως για να τον δούμε ως αναπτυξιακό πυλώνα πρέπει να τον αγαπήσουμε.


1 Σχόλιο

  • talos4fight on 11 Μαΐου 2014 at 18:34

  Αυτά τα λένε-περί ευρωπαίσμού κ.λ.π.- οι ευρωλάγνοι άσχετοι που δεν έχουν επαφή με τον τόπο τους και που έχουν μνήμη χρυσόψαρου. Οι Έλληνες είναι ένας έξυπνος λαός που πάντοτε είχε
  εξωνημένους πολιτικούς-όχι όλοι βέβαια-και οι οποίοι έκαναν ό,τι
  περνούσε από το χέρι τους γιά να παραμένει αυτός ο λαός στο σκο-
  τάδι και στην πάσης φύσεως φτώχεια ώστε να εμφανίζονται αυτοί
  ως επαϊοντες και να καταβροχθίζουν το καταπέτασμα. Δεν γνωρίζω τι θα πράξουν οι Έλληνες σ’ αυτές τις εκλογές. Ελπίζω να υπερισχύσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης τους και να καταψηφίσουν όλους αυτούς τους απατεώνες, άλλως είναι βέβαιη
  η εξολόθρευση τους και η διάλυση της χώρας μας.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: