Επίμενει ο Γιούνκερ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να εκβιάζεται

Γιούνκερ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να εκβιάζεταιΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΜΕΡΟΝ

Την πεποίθηση ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρά την φερόμενη προειδοποίηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έξοδο της χώρας του από την ΕΕ.

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εκβιάζεται» δήλωσε ο Γιούνκερ στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι έχει «ευρεία υποστήριξη» από τους ηγέτες της ΕΕ -τόσο τους συντηρητικούς όσο και τους σοσιαλιστές- ώστε να επιλεγεί για την προεδρία της Κομισιόν και ότι μπορεί να έχει αναλάβει καθήκοντα ως τα μέσα Ιουλίου.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel έγραφε χθες ότι ο Κάμερον δήλωσε σε ορισμένους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, ότι ο διορισμός του Γιούνκερ θα αποσταθεροποιήσει την βρετανική κυβέρνηση κατά τέτοιον τρόπο που θα πρέπει να προωθηθεί ένα σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και ότι θα αυξάνονταν οι πιθανότητες επικράτησης ενός «όχι» σε αυτό.

Τα κόμματα της Μέρκελ και του Γιούνκερ ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις Ευρωεκλογές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.

Η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο εκτός από την Βρετανία, επιφυλάξεις όσον αφορά τον διορισμό του Γιούνκερ στην θέση αυτή έχουν εκφράσει επίσης η Ουγγαρία, η Σουηδία και η Ολλανδία.


Αρέσει σε %d bloggers: