Συνεχίζουν Μερκελ και Σόιμπλε για την Γερμανική ευρώπη!

Ανγκελα Μέρκελ και Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε απέφυγαν να δώσουν απαντήσεις για τις αιτίες του αποτελέσματος των ευρωπαϊκών εκλογών. Η αντίδραση στο αποτέλεσμα τις ευρωκαλπής ήταν να μιλήσουν για:

 • Αποτυχία της Γαλλίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης» το αποτελέσματα  των εκλογών στην Γαλλία
 • Να δηλώσουν πως ο ευρωπαϊσμός δεν γίνεται ούτε αυτόματα ούτε δωρεάν.
 • Να προτείνουν πρόεδρο τον Γερμανόφιλο τον Γουνγκερ
 • Να επιχειρησουν να εμφανισθούν ως σταθεροποιητικός παράγοντας της ΕΕ
 • Σε συνεργασία με τοπικές κυβερνήσεις να προωθησουν γερμανόφιλους σε όλη την ΕΕ

Η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστων ομάδων σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία δεν να έδειξε να ξαφνιάζει τη γερμανική κυβέρνηση.  Δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα από το συνδυασμό της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών σε χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, και την αύξηση της αμφισβήτησης όχι μόνο αναφορικά με τη συνοχή, αλλά και την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ.  Για τους Γερμανούς  ποτέ δεν τέθηκε θέμα να υπαρξει ΕΕ σε βάρος  των εθνικών τους συμφερόντων.

Το Βερολίνο από την πρώτη στιγμή θέλησε να αποφύγει τη συζήτηση των αιτιών που οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα, του δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ, της σκληρής πολιτικής λιτότητας, της υψηλής ανεργίας και της δογματικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Ενα ανοικτό ντιμπέιτ που με βάση τα συγκεκριμένα ερωτήματα θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αντίστοιχες απαντήσεις, οι οποίες θα αμφισβητούσαν πλήρως βασικές επιλογές της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η «νίκη των φασιστών στη Γαλλία συνιστά αποτυχία όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης», ενώ επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε επείγοντα προβλήματα.

Αμέσως όμως, έσπευσε ο ίδιος να διευκρινίσει ότι «οι ευρωεκλογές δίνουν πολλά κίνητρα στον καθένα για να σκεφθεί το τι πρέπει να κάνει για μια καλύτερη Ευρώπη». Μια απάντηση κάθε άλλο παρά συγκεκριμένη, αν και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, που δηλώνει «ρομαντικός Ευρωπαϊστής του προηγούμενου αιώνα» των αποικιοκρατων, επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση της ΕΕ και να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη νομισματική και οικονομική πολιτική.

Για το Βερολίνο όμως αυτή η ισχυροποίηση της Ευρώπης δεν γίνεται ούτε αυτόματα ούτε δωρεάν, αλλά περνά μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και το τρίπτυχο που από την πρώτη στιγμή επανέλαβε η κ. Μέρκελ:«ανταγωνιστικότητα – ανάπτυξη – απασχόληση».

Καμία πίεση
Οι «απαντήσεις» στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Σόιμπλε δεν πρόκειται να είναι εύκολες. Εξάλλου, για τους ίδιους τους Γερμανούς δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη πίεση, καθώς θεωρούν ότι είναι μεν ανησυχητικό το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα συστημικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν μια ισχυρή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο  εντάσσεται και η εντολή που έδωσε η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης στον Βαν Ρομπέι να επεξεργασθεί συγκεκριμένες προτάσεις για προσαρμογή των πολιτικών από την απασχόληση μέχρι την ενέργεια, τις οποίες θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου.

Χωρίς να αναμένονται κάτι σπουδαίο, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όμως και κρίσιμες διαφορές στρατηγικής των κρατών-μελών. Η Βρετανία μπροστά στην απειλή του UKIP επιμένει στη θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι «η ΕΕ έχει γίνει τόσο μεγάλη, τόσο αυταρχική και τόσο παρεμβατική, ώστε να απαιτείται να επικεντρωθεί πια στην ανάπτυξη και στην απασχόληση».

Η Γαλλία, υπό την απειλή της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, απευθύνει έκκληση προς τις Βρυξέλλες να επανεξετάσει τις πολιτικές που σύμφωνα με τις γαλλικές εκτιμήσεις ευθύνονται για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Βέβαια, ο Φ. Ολάντ θα πρέπει να πείσει ότι ο ίδιος έχει εφαρμόσει μια επιτυχημένη πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, πριν ορθώσει το ανάστημά του στους Γερμανούς. Κάτι που μάλλον δεν μπορεί, προς το παρόν, να κάνει.

Αναφορικά με το αίτημα πολλών κυβερνήσεων για αποδυνάμωση του ευρώ, η απάντηση δόθηκε και πάλι από τον Β. Σόιμπλε που ζήτησε να μην κρύβονται οι κυβερνήσεις πίσω από την ΕΚΤ, ενώ επεσήμανε ότι η «νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατο των μεταρρυθμίσεων, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε εξασθένηση της πολιτικής βούλησης για μεταρρυθμίσεις».

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με τη στάση της να αφήσει ανοικτό το ζήτημα υποστήριξης και άλλου προσώπου εκτός του Ζ.Κ. Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι το EPP που τον υποστήριζε θα είναι η ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ανγκελα Μέρκελ επέλεξε αυτή τη στάση προκειμένου να ικανοποιήσει και τους Βρετανούς που απορρίπτουν τον κ. Γιούνκερ ως φεντεραλιστή, ωστόσο οι επικρίσεις για επιδεικτική αγνόηση της βούλησης των ευρωπαϊκών λαών υποχρέωσε τη κ. Μέρκελ σε αλλαγή πλεύσης.


1 Σχόλιο

  • talos4fight on 3 Ιουνίου 2014 at 00:23

  Επειδή τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαίκά κράτη στερούνται πράγματι ηγετών με χαρακτήρα, με όραμα, με έμπνευση και με δημοκρατική αντίληψη , γι’ αυτό σύρονται από την καγκελάριο και
  από τον υπουργό οικονομικών της από την μύτη. Ούτε ένας δεν έχει
  βρεθεί μέχρι σήμερα να αμφισβητήσει το καταστρεπτικό οικονομικό
  μοντέλλο της Γερμανίας. Τα ίδια έκαναν και πριν τον Β΄ Π.Π. τα ίδια
  κάνουν και τώρα. Είναι άσχετοι, διεφθαρμένοι, οκνοί και έχουν παραδώσει τις χώρες τους στους γερμανόφιλους πράκτορες, αν δεν είναι και οι ίδιοι πράκτορες υπερ των γερμανικών συμφερόντων. Και να σας πώ και κάτι; Πολύ θα ήθελα να έχουμε
  και μείς εδώ ένα Ν. Φάραντζ.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: