Μαγνησία: Ζημιές σε σοδειές από χαλάζι

Μαγνησία: Ζημιές σε σοδειέςΠερίπου 10.000 στρέμματα σιτηρών, καθώς και 300 στρέμματα μήλων στην περιοχή της Δράκειας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, επλήγησαν από το προχθεσινό χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου. Είναι ο πρώτος απολογισμός της καταστροφής που μετρούν οι παραγωγοί της Μαγνησίας, μετά το πέρασμα των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στις περιοχές που χτυπήθηκαν από χαλάζι, οι παραγωγοί έσπευσαν από νωρίς χθες στα κτήματά τους, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά σε τι βαθμό είναι οι ζημιές στις παραγωγές τους και εάν μπορεί να σωθεί μέρος της παραγωγής.
Επίσης χθες επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας με κλιμάκιο υπαλλήλων – γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, προκειμένου να διαπιστωθούν επιτόπου οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες, λόγω του χαλαζιού που κυριολεκτικά τις «θέρισε».
Συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Αργύρη Μποτό και τους περιφερειακούς συμβούλους Πέτρο Μπατζιάκα και Γεώργιο Κίτσιο, η κ. Κολυνδρίνη συνομίλησε με πλήθος αγροτών που είδαν τις σοδειές τους να καταστρέφονται σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 100%, μέσα σε λίγα λεπτά κατά τη χθεσινή καταιγίδα.
Εκτιμητές του ΕΛΓΑ κατέγραψαν τις ζημίες, ενώ όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη θα ασκήσει την κατά το δυνατό πίεση προκειμένου οι αγρότες να λάβουν άμεσα τις αποζημιώσεις τους.
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές Αερινό, Κοκκίνα, Αγ. Δημήτριος, Παλιούρι και Δράκεια.
Ειδικότερα, σε χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, εκτιμάται ότι καταστράφηκε στο 100% η παραγωγή σε 10 χιλιάδες στρέμματα, στα οποία καλλιεργούνταν βιομηχανική τομάτα, αραβόσιτος, βαμβάκι, σίτος, κριθάρι και κηπευτικά.
Οσον αφορά στην περιοχή της Δράκειας καταστράφηκαν ολοσχερώς περίπου 300 στρέμματα τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος είχαν μήλα ενώ ελάχιστα είχαν κεράσια. Ωστόσο ζημιές σε καλλιέργειες φαίνεται ότι προκλήθηκαν επίσης σε Ζαγορά, Πουρί, Μακρυράχη, Βυζίτσα και Μηλιές.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Αργύρης Μποτός, μετά τις επισκέψεις σε Αερινό και Δράκεια, δήλωσε : «Στόχος των επισκέψεών μας στις πληγείσες περιοχές είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και παράλληλα να γίνει διαβεβαίωση προς τους παραγωγούς ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν».

Υποβολή δηλώσεων

Οπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μποτός, μέσα από τις επισκέψεις διαπιστώθηκε επί τόπου το εύρος των ζημιών προκειμένου τις επόμενες ημέρες οι παραγωγοί να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις αποζημίωσης.
Σύμφωνα με τον κανονισμό ασφάλισης της φυτικής παραγωγής από τον ΕΛ.ΓΑ, ο ασφαλισμένος του οποίου ζημιώθηκαν οι καλλιέργειες, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που περίμενε να συγκομίσει από κάθε αγροτεμάχιο κατ΄ είδος καλλιέργειας, έχει υποχρέωση μέσα σε 15 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο, να υποβάλει, ο ίδιος ή με τρίτο πρόσωπο, τη δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. του Δήμου/Δημοτικής Ενότητας/Τοπικής Κοινότητας στην αγροτική περιοχή όπου βρίσκονται τα αγροτεμάχια.

ΠΗΓΗ: ertopen.gr via larissanet.gr


Αρέσει σε %d bloggers: