Τέλος εποχής στην Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος παραιτείται – Παραδίδει το θρόνο στον Φελίπε

Τέλος εποχής στην Ισπανία: Ο Χουάν Κάρλος παραιτείται - Παραδίδει το θρόνο στον Φελίπε   «Αφήνω τον θρόνο για να δώσω χώρο στη νέα γενιά και να διασφαλίσω την σταθερότητα σε μια νέα εποχή ελπίδας για το έθνος», δήλωσε σε τηλεοπτικο του διάγγελμα ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που αποχωρεί για να τον διαδεχθεί ο γιος του, πρίγκιπας Φελίπε.

«Μια νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο…νέοι άνθρωποι, με νέα ενέργεια» που θα αναλάβουν τις απαραίτητες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο 76χρονος βασιλιάς, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον θρόνο της Ισπανίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στο γιο του και πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε. Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο τον Νοέμβριο 1975, ηγήθηκε της μετάβασης της Ισπανίας στη δημοκρατία, κερδίζοντας τον σεβασμό των συμπατριωτών του. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του ωστόσο σημαδεύτηκαν από σειρά σκανδάλων και προβλήματα υγείας. Ο Μαριάνο Ραχόι διευκρίνισε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα απευθυνθεί προσωπικά στους Ισπανούς κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Ο ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. «Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε, πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος «υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημοκρατίας μας…είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία», είπε ο Μαριάνο
Ραχόι.

ΑΠΕ


Αρέσει σε %d bloggers: