Bloomberg: «Πιο φιλικός προς τους επενδυτές» ο Αλ. Τσίπρας

Bloomberg: «Πιο φιλικός προς τους επενδυτές» ο Αλ. Τσίπρας

«ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ»

Την εικόνα του πρωθυπουργού εν αναμονή αποφάσισε να καλλιεργήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ανταπόκριση από την Αθήνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Όπως σημειώνεται, «ο κ. Τσίπρας παρουσιάζεται σήμερα φιλικότερος προς τους επενδυτές, καθώς επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα του ηγέτη της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης».

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις ευρωεκλογές στο Μπλούμπεργκ, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να προσελκύσει κεφάλαια για την αναγέννηση της οικονομίας, δεσμεύθηκε ότι θα διαμορφώσει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, ενώ προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα της Ευρώπης.

«Πρόκειται για μια τεράστια μεταβολή από τη ρητορική του Ιουλίου του 2012, όταν εγκαινίασε την ανάδειξή του στη διεθνή σκηνή, λέγοντας ότι οι υποψήφιοι επενδυτές που σχεδίαζαν να επενδύσουν σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα έχαναν τα λεφτά τους» τονίζεται στην ανταπόκριση, σημειώνοντας ότι «έπειτα από δύο χρόνια και με την ελληνική οικονομία να αρχίζει να αναπτύσσεται για πρώτη φορά από το 2008, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να προσελκύσει ευρύτερο ακροατήριο».

Ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής φιλοσοφίας δικαίου και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ ότι «υπάρχει μια σταδιακή μετακίνηση προς το κέντρο» συμπληρώνοντας ότι «ο Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την προσέλκυση της πλειοψηφίας στις εκλογές. Μετά τις ευρωεκλογές κυριαρχεί ξεκάθαρα αυτή η στρατηγική».

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα ετερογενές σύνολο ομάδων που διαμορφώθηκε σε ενιαίο κόμμα μόλις πριν από δύο χρόνια, κέρδισε 26,6% στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά την πρώτη θέση σε γενικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έλαβε 22,7%, ενώ το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που κυριάρχησε για τρεις δεκαετίες στην ελληνική πολιτική σκηνή, ήρθε τέταρτο με 8%, υπό τη σημαία της ΕΛΙΑΣ. «Μολονότι το αποτέλεσμα, εάν επαναλαμβάνονταν στις βουλευτικές εκλογές, θα ήταν ενδεχομένως αρκετό για να κάνει τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, δεν θα έδινε ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ την απόλυτη πλειοψηφία. Χρειάζεται λοιπόν πιθανούς συμμάχους που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κυβερνητική συμμαχία, εξ ου και ο πιο διαλλακτικός τόνος» υποστηρίζει ο κ. Χατζής.

«Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα που θα προκαλέσουν ένα επενδυτικό σοκ για την επανεκκίνηση της οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «είναι δύο οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδυτών, να αισθάνονται ασφαλείς σε σχέση με την ευρωζώνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να βλέπουν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις».

Οι επενδυτές εμφανίζονται έως τώρα απτόητοι από την ανάδυση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 22 μονάδες βάσης στο 6,21%, την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Παρ’ όλα αυτά, όπως τονίζεται, κεντρικό σημείο του οικονομικού προγράμματος του κόμματος παραμένει η επιμονή στη διαγραφή 240 δισ. ευρώ από το χρέος της Ελλάδας που διακρατούν οι επίσημοι πιστωτές της -μια επιλογή που έχουν αποκλείσει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης-, ενώ ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι, εάν ο πρωθυπουργός δεν λάβει υπόψη του τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε και εκείνος δεν θα δεσμεύεται από την όποια συμφωνία υπογράψει η Ελλάδα, εάν έρθει στην εξουσία.

«Προφανώς, δεν γνωρίζει ότι οι σημαντικές συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται μεταξύ κυβερνητικών εταίρων, αλλά μεταξύ κυβερνήσεων, μεταξύ κρατών» δήλωσε με ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η λύση για την άρση της δυσαρμονίας μεταξύ της κυβέρνησης και των ψηφοφόρων, είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών που θα δίνουν τη δυνατότητα σε μια νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διαθέτοντας πρόσφατη εντολή. Το κόμμα του είναι σήμερα «κόμμα εξουσίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα από το προσκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό κόμματος εξουσίας να μάχεσαι κατά των πολιτικών που καταστρέφουν σήμερα τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παιδί της ανάγκης και της οργής και είναι ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει στην πολιτική ζωή της χώρας γιατί έχει βαθιές ρίζες».

Ημερησία


2 Σχόλια

    • RYaN on 3 Ιουνίου 2014 at 00:26

    Ο Ν. Ανδρουλάκης (ήδη) τσαντίστηκε 🙂 :
    Επίθεση Ανδρουλάκη σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Ας κυβερνήσουν μαζί!

  1. I couldn’t resist commenting. Very well written!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: