Συντάξεις για «χαρτζιλίκι» από το 2015 και ιδωτική ασφάλιση

Συντάξεις για «χαρτζιλίκι» από το 2015

οι ιδιωτικές ασφαλιστικές χρειάζονται στήριξη

Το «πράσινο φως» άναψε το κράτος για συντάξεις χαρτζιλίκι μετά την υπογραφή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση για την ανάθεση στο ΚΕΠΕ για την διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και προνομιακά επιδόματα. Η «εν αμφιβόλω» εγγυημένη σύνταξη από το κράτος θα οριστεί στα 360 ευρώ και το «κενό» θα συμπληρώσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές. 

Της Έλενας Ερμείδου /sofokleousin.gr

Πιθανά να συμπράξουν συνεργασίες ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικά ταμεία, funds, ωστόσο κανείς ακόμα δεν γνωρίζει την εξέλιξη που θα έχουν τα σχήματα αυτά. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις οφείλει να λάβει και η ασφαλιστική διαμεσολάβηση ωστόσο δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες Ενώσεις. Και, φυσικά λυπηρό είναι ότι ορισμένες φορές οι Ενώσεις αναμοχλεύουν το παρελθόν σαν είναι πιο βέβαιο από το μέλλον.

Τώρα, η ενοποίηση των ταμείων θα επιφέρει μειώσεις στις παροχές, καθώς όπως όλα δείχνουν οι ενοποιήσεις θα γίνουν με προσαρμογή παροχών προς την χαμηλότερη βαθμίδα παροχών ταμείου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα Ταμεία θα ενοποιηθούν σε τρία στο ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, και ΟΓΑ και μετά το 2017 η βασική εγγυημένη σύνταξη από το κράτος θα κατέλθει στα 360 ευρώ.

Παράλληλα θα υπάρξει:

-Κατάργηση των επικουρικών συντάξεων οι οποίες θα ενοποιηθούν στην κύρια σύνταξη.

-Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κάτω από τα 62 έτη

-Αύξηση χρόνο ασφάλισης για πλήρη σύνταξη πάνω από τα 40 έτη

-Επέκταση της ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στα ταμεία της κυρίας ασφάλισης με θέσπιση της ρήτρας αύξησης εισφορών ή ακόμα και μείωσης των κυρίων συντάξεων για τυχόν ελλείμματα των ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα της μελέτης που ανατέθηκε στο ΚΕΠΕ θα είναι έτοιμα περί τα τέλη του καλοκαιριού με αρχές Σεπτεμβρίου

πηγη


1 Σχόλιο

    • παπαδακης on 3 Ιουνίου 2014 at 22:21

    Αυτούς δεν ψήφισαν οι παππούδες καλά να πάθουν, το θέμα είναι ότι την παθαίνουμε και εμείς!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: