Δεν θέλει υπουργείο ο Φιλ. Σαχινίδης

ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δεν θέλει υπουργείο ο Φιλ. Σαχινίδης

Επικεντρωμένος στην ανασύσταση της  σύγχρονης ελληνικής Κεντροαριστεράς (σοσιαλδημοκρατίας), είναι ο Φιλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δημοσίως ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει κάποιος υπουργικός θώκος.  Αξίζει να σημειωθεί πως στη συζήτηση για την ανασύσταση του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοικτό ένα μεγάλο παράθυρο για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σήμερα στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Τώρα», στην οποία μετείχαν επίσης οι κ.κ.  Κ. Καραγκούνης από ΝΔ και Κ. Πουλάκης από το  ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Σαχινίδη, θέλω να ξεκινήσω καταρχάς με τα του ανασχηματισμού, και σας ρωτώ προσωπικά και ευθέως, έχει ακουστεί το όνομά σας πάρα πολύ, από τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ τα οποία θα μπουν στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Θεωρώ ότι σ’ αυτή την φάση, προέχει η ανανέωση, η προγραμματική αναγέννηση, αλλά και η επανένωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα για να μπορέσει να βρει τόσο η παράταξη όσο και η χώρα, τη θέση της στην Ευρώπη. Σε αυτή λοιπόν την προσπάθεια θα αφοσιωθώ στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό θα μου επιτρέψετε να το ερμηνεύσω ως τουλάχιστον μία θετική διάθεση στην περίπτωση που χρειαστεί να αναλάβετε την ηγεσία κάποιου Υπουργείου. Είστε θετικός ως προς αυτό.

Ακριβώς το αντίθετο είπα.

Γιατί; Για επαναλάβετε, γιατί δεν το κατάλαβα.

Από τη στιγμή που έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανασύνταξη του χώρου μας, από τη στιγμή που πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε μία πάρα πολύ σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, θα πρέπει να δούμε πού ο καθένας θα μπορέσει να επικεντρωθεί, έτσι ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στο χώρο του.

Εγώ λοιπόν, αυτή τη στιγμή, σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη φάση, κι επειδή πραγματικά θεωρώ ότι προκειμένου να έχουμε μία ισόρροπη λειτουργία, προκειμένου να έχουμε μία αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος που θα είναι ισορροπημένη, χρειαζόμαστε μια ισχυρή ελληνική σοσιαλδημοκρατία, θα πρέπει υπεύθυνα, να καθίσουμε να κάνουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων, να συζητήσουμε με όλους του όμορους πολιτικούς χώρους και να ….

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί, κύριε Σαχινίδη;

Είναι οι δυνάμεις του δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Οι δυνάμεις  της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής  Αριστεράς,…..

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;

Επιμένω πάρα πολύ σε ένα ζήτημα. Στο ζήτημα των προγραμματικών θέσεων. Αυτή τη στιγμή έχουμε συγκεκριμένες απόψεις για μια σειρά από ζητήματα. Ξεκινάω, για παράδειγμα, από το ζήτημα της Ευρώπης. Όποιος είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στις διαδικασίες της Ευρώπης, γιατί θέλει να δει την Ευρώπη να παίζει κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις, είναι ένας φορέας με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε. Όποιος, επίσης, υπερασπίζεται την αναγκαιότητα της παραμονής της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη είναι ένας πολιτικός χώρος με τον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε.

Ένας τέτοιος πολιτικός χώρος, κ. Σαχινίδη θα μπορούσε να είναι και το  ΠΟΤΑΜΙ, το οποίο λέει “ναι” στην Ευρώπη, “ναι” στην Ευρωζώνη. Αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης λέει “όχι” σε συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ ή την ΕΛΙΑ.

Καμία αντίρρηση. Εγώ καταγράφω στα θετικά, ότι ζήτησε να συνεργαστεί με την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επίσης, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι όταν δύο πολιτικοί σχηματισμοί μετέχουν στην ίδια οικογένεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια διλλήματα προκειμένου να συντονίσουν τις εργασίες τους, διότι αυτή είναι προϋπόθεση για να συμμετέχεις σε μία ομάδα από τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα μπορεί να λέει ο κ. Θεοδωράκης, ότι ξέρετε αυτή τη στιγμή εγώ δε συνεργάζομαι, αλλά κάποια στιγμή όταν θα τεθεί αντιμέτωπος με συγκεκριμένα πρακτικά ζητήματα στο πλαίσιο των εργασιών πάντοτε της ομάδας των Ευρωπαίων και των Σοσιαλιστών, τότε θα πρέπει να τοποθετηθεί και να πει εάν τελικά η διάθεση για συνεργασία ή όχι είναι σε ισχύ.

Θέλω ένα σύντομο σχόλιο επειδή έχει ανοίξει και στο εσωτερικό του κόμματος σας μία συζήτηση, αν πέτυχε τελικά το εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ και αν τα ποσοστά που συγκέντρωσε ερμηνεύονται ως ποσοστά της ΕΛΙΑΣ, αν ερμηνεύονται ως ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΙΑ δεν πήγε πολύ καλά. Τελικά, εσείς τι εκτιμάται; Πώς ερμηνεύεται το αποτέλεσμα της ΕΛΙΑΣ;

Είμαι από τους ανθρώπους που πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν, ότι αυτό που πρέπει να διεκδικούμε είναι η πλειοψηφία μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δρομολογήσουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει μία χώρα ανταγωνιστική στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Εάν, λοιπόν, πιστεύουμε ότι τα μικρά ποσοστά τα οποία έχουμε καταγράψει από τις εκλογές του Μαΐου του 2012, τον Ιούνιο του 2012 αλλά και στις Ευρωεκλογές αυτές είναι μία βάση για ξεκίνημα, θα πρέπει, όμως, να ξανοιχθούμε πολύ περισσότερο στην κοινωνία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η χώρα θα μπορέσει να έχει ξανά μία Σοσιαλδημοκρατία με ηγεμονικό ρόλο στην κοινωνία.

Larissanet.gr


Αρέσει σε %d bloggers: