Η ΚΡΙΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ

ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Έμπειρος κυβερνητικός παράγοντας με καλή γνώση των ισορροπιών και των διεργασιών της αγοράς μου έλεγε προχθές πως» καλό το καλοκαίρι, καλός ο τουρισμός, άγιο το πήγαινε-έλα των επενδυτών στην πατρίδα μας αλλά έχω μια μεγάλη ανησυχία : Η ύφεση τελειώνει, η κρίση αρχίζει ».

Τον ρώτησα περίεργος τι εννοεί καθώς το σχήμα που χρησιμοποίησε ήταν οξύμωρο . Προσεφέρθη : » Τώρα αγαπητέ μου υπάρχει ο κίνδυνος για την κοινωνία καθώς η οικονομία εισέρχεται στην πραγματική και αληθινή φάση αναδιάρθρωσης. Μέχρι τώρα νομίζαμε ότι η …μεταρρύθμιση έγινε με τους μισθούς των 300 ευρώ και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας . Ε, λοιπόν υπάρχουν και χειρότερα ».

»Δηλαδή ;» ρώτησα ανήσυχος. Μου έβαλε δύο παραμέτρους που δεν είχα υπολογίσει. Ο πρώτος είναι το νέο κύμα συγχωνεύσεων που θα γίνει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας προκειμένου η αγορά να προσαρμοστεί στα νέα μεγέθη. Και ο δεύτερος , η μείωση της κατανάλωσης σε συγκεκριμένους κλάδους συνδυαζόμενη με την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας οδηγεί ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις που επέζησαν στην καταιγίδα της κρίσης σε ταμειακή ασφυξία. Σύμφωνα με τον συνομιλητή μου ο οποίος ως εκ της θέσης του στην κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις διεργασίες στην αγορά » οι μεταρρυθμίσεις που σχεδίαζαν αλλά ανέβαλλαν να κάνουν στο πικ της κρίσης μεγάλοι και μικροί επιχειρηματικοί όμιλοι θα γίνουν τώρα. Δές τις τράπεζες. Τώρα ξεκινά η αληθινή συγχώνευση τους, η πρώτη ήταν λογιστική. Υποκαταστήματα κλείνουν, υπάλληλοι απολύονται, σχέσεις εργασίας διακόπτονται, νέοι άνεργοι προστίθενται. Δές την κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ , έντυπων και ηλεκτρονικών. Και εκεί τα ίδια θα γίνουν . Ό,τι αναβλήθηκε την στιγμή της μεγάλης θύελλας εις ένδειξη αλληλεγγύης σε εργαζόμενους με οικογένειες τώρα θα γίνει , χωρίς τον παραμικρό δισταγμό » .

Η δεύτερη παράμετρος που προστίθεται είναι η επίδραση του νέου φορολογικού συστήματος στην ταμειακή κατάσταση δεκάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες έχοντας αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαια και διαπιστώνοντας από την πτώση του τζίρου τους ότι η αγορά μικραίνει, βλέπουν τον εφιάλτη να επιστρέφει και μάλιστα εντός ευρώ. Το μόνο καλό νέο που άκουσα τελευταία από άλλο παράγοντα των τραπεζών είναι η αυξημένη πιθανότητα κουρέματος όλων των τραπεζικών δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών, καταναλωτικών. Οι τράπεζες μετά τα stress test του Δεκεμβρίου θα υποχρεωθούν να διαγράψουν από τα χαρτοφυλάκια τους τα επισφαλή δάνεια και θα αναγκαστούν να κάνουν γενναίες ρυθμίσεις προκειμένου να γνωρίζουν τι έχουν να εισπράττουν.

Η ανάλυση που σας παραθέτω η οποία προέρχεται από μέλος της κυβέρνησης δεν συμβαδίζει με την κυρίαρχη . Ωστόσο επειδή συμφωνεί με τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά και είναι λίαν ανησυχητικά είμαι υποχρεωμένος να την καταγράψω και να την θέσω υπόψιν εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις.


6 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Astrexas on 6 Ιουνίου 2014 at 20:26

  O κοττακης προετοιμαζει το εδαφος.
  Ειναι πολυ περισσοτερα αυτα που θα συμβουν απο αυτα που γραφει.

  • RYaN on 6 Ιουνίου 2014 at 21:06

  Αν συμβούν όλα αυτά, τότε θα έρθει δεύτερο κύμα ύφεσης, συνοδευόμενο από νέα τραπεζική κρίση. Το κούρεμα των δανείων θα την επιτείνει, νέα κεφάλαια είναι αμφίβολο αν θα βρεθούν, ενώ το κούρεμα των καταθέσεων θα ξαναβγεί στον αφρό. Η ιδέα της μεταφοράς αυτού του κακού ενεργητικού σε ελάχιστες bad banks με επενδυτικά ενδιαφέροντα δούλεψε παντού, το πιθανότερο είναι ότι θα δουλέψει κι εδώ, αρκεί αυτές οι bad banks να είναι ιδιωτικές και να μη φορτώνουν τα βάρη τους στους φορολογούμενους.
  Από την άλλη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μετακινήσουν τα ενδιαφέροντά τους προς το τουριστικό προϊόν και αντί να απολύσουν να προσαρμώσουν ένα μέρος του προσωπικού τους σ’ αυτές τις νέες ανάγκες. Το σίγουρο είναι ότι δε θα πετύχουν όλοι, αλλά θα σωθούν πολλοί περισσότεροι από το να μην το έκαναν καθόλου.
  Μέσα στο πλαίσιο των μεγάλων συστημικών επιλογών της χώρας, αυτές θα μπορούσε να είναι ορισμένες καλές λύσεις.

   • Astrexas on 6 Ιουνίου 2014 at 22:13

   το μεγαλο προβλημα που θα επιδεινωσει την ολη κατασταση κυριως την οικονομικη ειναι η συνειδητοποιηση των πολλων οτι βρισκοντε στον καιαδα και η εξοδος απο την υφεση δεν τους αφορα…απο απλους πολιτες εως μικρομεσαιες και μεγαλες επιχειρησεις

   Ο σαμαρας ειναι σιγουρο οτι θα μετανιωσει που δεν ρισκαρε να κανει ολες τις εκλογικες αναμετρησεις μαζι ακομα και αυτην του π.της δημοκρατιας(μετα απο παραιτηση του παπουλια στο μιλητο)

  • ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ on 6 Ιουνίου 2014 at 22:56

  Καλά να πάθουν όλοι αυτοί τους ψηφίζουν συνέχεια, βέβαια την πληρώνουν μαζί τους και αθώοι!

  • paso on 6 Ιουνίου 2014 at 23:09

  Ο ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΖΩ. ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΙΟΛΑΣ.

   • Astrexas on 7 Ιουνίου 2014 at 00:52

   μην νομιζεις οτι δεν φαινεται αυτο!!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: