“Ανασχηματισμό” θέλει το κράτος

Athens FinMinEδω και πολλά 24ωρα, τα ΜΜΕ ασχολούνται με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Αν δει κάποιος τηλεόραση διαπιστώνει διαρκώς πρόσωπα, γνωστά στη κοινή γνώμη, ουσιαστικά να ανακυκλώνονται για να λάβουν θέση σε κάποιο υπουργείο και η νέα κυβέρνηση να «τρέξει» προκειμένου να λύσει (;) τα προβλήματα της χώρας.

Ο Γιάννης έχει μια κάβα στην γειτονιά μου στην Κυψέλη, τον παρακολουθώ χρόνια τώρα, ακούραστος εργάτης καθημερινά με το χαμόγελο, προσπαθεί να τα φέρει βόλτα. Πρόσφατα του έκλεψαν και το αυτοκίνητο. Με ρώτησε προχθές, «το πήραν το μήνυμα»; Μα δεν ήξερα να του απαντήσω, ή μάλλον ήξερα. Φοβάμαι πως όχι, δεν πήραν το μήνυμα των εκλογών ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι δεν μπορεί ο κος Βενιζέλος να βγαίνει να ανακοινώνει τον ανασχηματισμό και αυτός να “σέρνεται” μέρες τώρα με τα γνωστά επακόλουθα. Οι υπουργοί να διαγωνίζονται με συνεντεύξεις Tύπου για το τι πέτυχαν, στα υπουργεία πολλοί υπάλληλοι πέριξ των υπουργών, να περιμένουν τις αλλαγές και φυσικά η κρατική μηχανή να χαλαρώνει.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα τεράστια… Αν ανοίξεις το βράδυ γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό, θα ακούσεις τα παράπονα του κόσμου. Άνθρωποι άνεργοι να μην έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο. Άνθρωποι που δεν μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη ανάγκης. Άνθρωποι που περιμένουν να πάρουν σύνταξη δυο χρόνια και βάλε…

Περιπτώσεις γραφειοκρατικής τρέλας που σου ’ρχεται να δείρεις τον υπάλληλο που έχεις μπροστά σου. Μα τι να κάνει και αυτός, όταν το σύστημα είναι λάθος εξ αρχής; Θυμάμαι τον φίλο μου τον Στέλιο, που έψαχνε κάποια ένσημα του 1977 και μια έγκυος υπάλληλος του ΙΚΑ είχε πάει σε μια αποθήκη, μόνη και έψαχνε σε ογκώδεις φακέλους μπας και τα βρει.

Φαντάζομαι τις περιπτώσεις ανθρώπων που μπορεί να αναζητούν ένσημα από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή να προσπαθούν να διασταυρώσουν στοιχεία με το Δημόσιο. Γι αυτά τα προβλήματα τι θα κάνει η κυβέρνηση; Πότε όλα αυτά θα γίνουν ηλεκτρονικά σε αυτό τον τόπο; Καλές είναι οι διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση, καλά είναι τα… λίφτινγκ μα ο ανασχηματισμός δεν δίνει λύσεις στα παραπάνω προβλήματα. Προβλήματα που για πολλά χρόνια, ταλαιπωρούν τον Έλληνα πολίτη και τον κάνουν καθημερινά να τα βάζει με το κράτος. Και ασφαλώς δεν φταίει το μνημόνιο για όλα αυτά. Μα κράτος δεν είμαστε εμείς; Ναι είμαστε ασφαλώς, αλλά και οι πολιτικοί που παίρνουν τις κρίσιμες θέσεις, τις παίρνουν για να δίνουν λύσεις και όχι για να υπηρετούν τη γραφειοκρατία. Πιο κρίσιμος λοιπόν για τον τόπο δεν είναι ο ανασχηματισμός των υπουργών, αλλά ο ανασχηματισμός της λειτουργίας των δομών του κράτους, η φημισμένη επανίδρυση του κράτους που δεν ήρθε ποτέ. Γιατί η Ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με λόγια αλλά θέλει και έργα.

Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος


Αρέσει σε %d bloggers: