Ο Στουρνάρας νέος Διοικητής της ΤτΕ

Ο Στουρνάρας νέος Διοικητής της ΤτΕ

Την πρότασή της προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό στη θέση του διοικητή του κ. Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του καταστατικού της, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο τον Γιάννη Στουρνάρα.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, χθες, Τρίτη, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή του στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γιώργο Προβόπουλο ότι θα τον διαδεχθεί ο Γιάννης Στουρνάρας.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μετακινηθεί στην ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας εδώ και καιρό, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε πεισθεί ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο Γιώργος Προβόπουλος.

Τελικώς, ο Ευ.Βενιζέλος άλλαξε άποψη, με καταλύτη την επιλογή Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, οπότε και η διαδικασία ξεμπλόκαρε. Ωστόσο και οι δύο άφησαν ως την τελευταία στιγμή χωρίς καμία ενημέρωση τον κ. Προβόπουλο.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον Διοικητή εκκενώνεται και μια θέση Υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, αυτή που κατέχει σήμερα η Ελένη Λουρή – Δενδρινού, για την οποία ως υποψήφιοι ακούγονται μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ιωάννης Μουρμούρας και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έχει διατυπώσει ενστάσεις γύρω από το πρόσωπο του κ. Γ. Στουρνάρα και έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως ενδεχόμενη επιλογή του για τη θέση του νέου Διοικητική της Τράπεζας της Ελλάδος από την Κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που έλθει στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν τελικώς αντικατασταθεί ο Γ. Προβόπουλος από τον Γ. Στουρνάρα στην θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει την αποπομπή του με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που ακολούθησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο για να πετύχει την παραίτηση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκου Δημητριάδη.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. σαμαράς μετά την πρόταση του Γενικού συμβουλίου για τον νέο διοικητή έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή. Συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η Χώρα μας».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση, επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει την τοποθέτηση Στουρνάρα προκλητική ενέργεια, καθώς -όπως υποστηρίζει- δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαία διαβούλευση.

Χθες, Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίο ανέφερε ότι η θέση του διοικητή της ΤτΕ πρέπει να καλυφθεί έπειτα από διαβούλευση, προσθέτοντας ότι επιλογή του προσώπου πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η δρομολογούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ είναι μια προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση. Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση».


Αρέσει σε %d bloggers: