Η Πορτογαλία αρνείται το τελευταίο μνημονιακό δάνειο…

elladaΗ υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως η χώρα θα αρνηθεί την τελευταία δόση, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, του δανείου της τρόικας, ώστε να μην αναγκαστεί να συνεχίσει το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε «να μην ζητήσει μια νέα επέκταση του προγράμματος και, κατά συνέπεια, να μην λάβει την τελευταία δόση», είπε η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η τρόικα θα κατέβαλε την τελευταία δόση του δανειακού προγράμματος συνολικού ύψους 78 δις ευρώ. Η καταβολή της τελευταίας δόσης είχε παγώσει ώστε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας να λάβει νέα μέτρα ισοδύναμα με εκείνα που απορρίφθηκαν στα τέλη Μαϊου ως αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πρόκειται για μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2014, μεταξύ των οποίων και η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στη λήψη νέων ισοδύναμων μέτρων, εν αναμονή και των υπόλοιπων δικαστικών αποφάσεων για τα άλλα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα.

Πάντως η υπουργός υπογράμμισε ότι η Λισαβόνα «θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».


2 Σχόλια

  • RYaN on 12 Ιουνίου 2014 at 22:51

  Η Λεττονία, το αγαπημένο παράδειγμα της Γερμανίας και του ΔΝΤ, έκανε πριν 4 χρόνια ακριβώς το ίδιο. Το δημοσιεύσαμε εδώ, πριν 2 περίπου χρόνια, με την πιο επίσημη αναφορά, αλλά όλοι έκαναν πως δεν το είδαν.

  • RYaN on 16 Ιουνίου 2014 at 23:19

  Αρνήθηκε?
  Από το Γερμανία-Πορτογαλία: 4-0
  🙂

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: