Oι 6 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Oι 6 μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία - Δεν συνιστά απειλή η ΕυρωζώνηΔεν συνιστά απειλή η Ευρωζώνη

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 2% το 2014

Τους έξι μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία περιγράφει ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που προέβλεψε το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, αν και εμφανίζεται ελαφρώς πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία το τελευταίο διάστημα, δεν παύει να εκφράζει ανησυχία για ορισμένες πολύ σοβαρές προκλήσεις.

Αρκετοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί, χάρη στις συντονισμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως έχουν εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τον Roubini η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 2% για το 2014, ένδειξη θετική σε σχέση με την αναιμική ανάπτυξη του 1% των προηγούμενων ετών.

«Πάντα όμως θα υπάρχει ένα αλλά…», επισημαίνει ο Roubini, παρουσιάζοντας τη νέα του λίστα με τους έξι μεγαλύτερους κινδύνους που δύνανται να εκτροχιάσουν την εν εξελίξει ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι έξι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

1) Κίνα.
Μπορεί η κινεζική οικονομία να μην κινδυνεύει με κατάρρευση, ωστόσο η επιβράδυνση της ανάπτυξής της κρίνεται σχεδόν αναμενόμενη.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος τοποθετεί στο 7% την ανάπτυξη της Κίνας το 2014 και στο 6,5% το 2015. Εάν δεν εφαρμοστούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
2) Τυχόν πρώιμη αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Η πλειοψηφία των επενδυτών αναμένει σταδιακή αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής Fed από το 2015. Ωστόσο εάν η πορεία του πληθωρισμού καταστεί προβληματική, τότε δεν αποκλείεται η Fed να αυξήσει νωρίτερα του αναμενομένου τα επιτόκια.
3) Τυχόν αργοπορημένη αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Δεν είναι λίγοι όσοι έχουν επικρίνει τη Fed πως αργεί να αναλάβει δράση. Εάν αργήσει πάρα πολύ μέχρι να αυξήσει τα επιτόκια, είναι ορατός ο κίνδυνος για την εμφάνιση φούσκας…
4) Πλήθος προκλήσεων για τις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, τα προβλήματα μεταφέρονται από τον ανεπτυγμένο κόσμο στις αναδυόμενες αγορές.
Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τα επιτόκια της Fed και η μείωση της ζήτησης για πρώτες ύλες διεθνώς αποτελούν τρεις σοβαρές πηγές ανησυχίας για τον αναδυόμενο κόσμο.
5) Τυχόν κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Εάν η κρίση επιδεινωθεί, η ένταση δεν θα παραμείνει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα είναι βέβαιη, άμεση και με σοβαρές συνέπειες.
6) Η απάντηση του κόσμου στην αυξανόμενη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική δύναμη της Κίνας.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση – γεωπολιτικής φύσεως – που καλείται να διαχειριστεί σήμερα ο πλανήτης.

www.bankingnews.gr


3 Σχόλια

  • RYaN on 13 Ιουνίου 2014 at 01:15

  Περίπου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι πλέον τα social media !!!

  Απανωτές έρευνες από μία σειρά πανεπιστημίων ανά τον κόσμο αποδεικνύουν ότι το κόστος δανεισμού χωρών, τραπεζών και εταιρειών εξαρτάται από τη σχετική «φασαρία» που γίνεται κυρίως παγκοσμίως (και λιγότερο τοπικά) στα social media.

  Ενδεικτικά:
  Πως η χρήση της λέξης «Grexit» από τα social media επιδείνωσε την ευρωπαϊκή κρίση!
  Μάλιστα, το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και για την Ιρλανδία, όπου η ραγδαία άνοδος του κόστους δανεισμού της χώρας αποδίδεται στο ρόλο των… site!

   • RYaN on 13 Ιουνίου 2014 at 01:15

   Ενα… τιτίβισμα μπορεί να χρεοκοπήσει μία χώρα

    • RYaN on 13 Ιουνίου 2014 at 01:25

    Προσθέστε και χρηματιστήρια – αγορές.

    π.χ.
    Ενα ψεύτικο tweet κόστισε 130 δισ. δολ.

    Ενα ψεύτικο tweet που καταγράφηκε στις 23 Απριλίου 2013 και το οποίο ανέφερε ότι μία έκρηξη στον Λευκό Οίκο τραυμάτισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, κόστισε στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, περισσότερα από 130 δισ. δολάρια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το ποσό αυτό είναι όσο σχεδόν η βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης ή περίπου το μισό ελληνικό ΑΕΠ.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: