ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις των αποδοχών των ενστόλων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της που είναι κόλαφος για την Κυβέρνηση δικαιώνει τους ένστολους όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) εν ενεργεία και αποστράτους για τις περικοπές των αποδοχών τους που έγιναν από την 1η Αυγούστου 2012.

Η σημερινή δημοσίευση των αποφάσεων της Ολομέλειας μεταφράζεται απλά στο ότι τα ποσά που παρακρατήθηκαν πρέπει να επιστραφούν σε όλους τους ένστολους, ενώ την ιδία στιγμή δημιουργείται μια νέα μεγάλη «μαύρη τρύπα» πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό κορβανά την οποία ο νέος υπουργός Οικονομικών καλείται να καλύψει.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα, με τις υπ΄ αριθμ. 2192-2196/2014 αποφάσεις της, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων και όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ’ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία έως και σήμερα. Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών ανατρέχει αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 τόσο για τους εν’ ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους ένστολους.

Μάλιστα, θα είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των αποδοχών για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των επίμαχων αποδοχών.

Η επίμαχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών η οποία έχει αριθμό οικ.2834080022/14.11.2012, εκδόθηκε στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω κυβερνητική απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4093/2012 με τον οποίο εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013-2016 (ή διαφορετικά Μνημονίου ΙΙΙ).

Πλέον της περικοπής των αποδοχών των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ., η επίμαχη υπουργική απόφαση, προβλέπει την υποχρέωση επιστροφής των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτούς αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτηρίζει την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» αποδοχές.

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι από τις συνταγματικές απαγορεύσεις και τους ειδικούς περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων τους που διέπονται οι ένστολοι, αλλά και από
τις ιδιαιτέρες συνθήκες εργασίας, απορρέει εμμέσως μια ευνοϊκή μεταχείριση προς αυτούς.

Οι αποδοχές των ένστολων πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το κράτος», αναφέρει η Ολομέλεια.
Από τις επιταγές των άρθρων 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ένστολων, ξεκαθαρίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων των ένστολων, όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή έχει στη λειτουργία των ενόπλων αυτών Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Μάλιστα, η υποχρέωση αυτή της προηγούμενης εκτίμησης των πραγμάτων, πριν την πραγματοποίηση των μειώσεων των αποδοχών, «καθίσταται εντονότερη στην περίπτωση των στρατιωτικών», προσθέτουν οι δικαστές και τονίζουν:
Οι περικοπές του επιβλήθηκαν με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια έκανε δεκτές τις προσφυγές των στρατιωτικών, ενώ παράλληλα έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών των ένστολων, εν ενεργεία και συνταξιούχων, είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και λιμενικοί υπάλληλοι.


9 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • παπαδακης on 13 Ιουνίου 2014 at 21:51

  Μάλιστα στα γλειφτρόνια και στους ρουφιάνους τα δίνουμε πίσω, Πρέπει η εκλογική μας πελατεία να είναι έτοιμη για όλα!
  Για τις καθαρίστριες βγάζουμε απόφαση για απόλυση το μνημόνιο το βγάζουμε συνταγματικό άλλα για τα γλειφτρόνια τους ρουφιάνους και τους φασίστες βγάζουμε απόφαση ότι είναι κάτι ιδιαίτερο για αυτό πρέπει να τους προστατεύσουμε την αξιοπρεπή οικονομική τους επιβίωση!

   • pap-net on 13 Ιουνίου 2014 at 23:36
    Author

   Η νίκη στα δικαστήρια κάθε εργαζομένου η ομάδας εργαζόμενων σε βάρος του εργοδότη είναι νίκη η όποια πρέπει να τύχει επευφημιών Αντί αυτού επιλέγεται η κατηγοριοποίηση και το βρίσιμο του κάθε ενός εκ των 250.000 ένστολων ψηφοφόρων με φασίστες Ρουφιανούς. Αλήθεια σε πια πλευρά ειστε;
   Αναλογιστήκατε ποτέ ότι αυτή η αντιμετώπιση αφήνει την αριστερά χωρίς φίλους σε αυτό το χώρο και στέλνει όλο αυτόν το κόσμο στα δεξια και στα ακροδεξια;
   Και να θέλει κάποιος να μιλήσει για την Αριστερά στα στρατόπεδα και στα αστυνομικά τμήματα τι μπορεί να πει, όταν από τα αριστερά ο χώρος δέχεται βρισιές και ανελέητο κυνήγι εναντίον κάθε είδους στολής;

   Πως να πλησιάσει όταν βρίσκει κλειστή την πόρτα;

   Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο νερό κουβαλάτε στο μύλο της χρυσής αυγής με τέτοια σχόλια και αντιμετώπιση; Αναρωτηθήκατε ποτέ Γιατί όλη η αγανάκτηση των ένστολων πάει τελικά στα δεξιά;

   Με αυτές τις μαλακιές έμεινε επί 35 χρονια όλος αυτός ο χώρος άβατο για την Αριστερά και δήθεν προνομιακό πεδίο άλλων κόμματων Με τις ίδιες αυτές τις μαλακιές συνεχίζει η Αριστερά να προγκαει και να διώχνει κόσμο.

   Ειλικρινά δεν το βλέπω να σχηματίζει κυβέρνηση η αριστερά χωρίς την συμμετοχή κάποιου πατριωτικού κόμματος που θα εγγυηθεί την επαγγελματική ασφάλεια και οικογενειακή ειρήνη των ένστολων.

    • paso on 14 Ιουνίου 2014 at 00:30

    ΓΙΑΝΝΗ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΨΑΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ 50%. ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.

  • EK on 13 Ιουνίου 2014 at 22:30

  Μπουκώνουν το στόμα σε αυτούς που χρησιμοποιούν για την καταστολή των αγωνων των εργαζομένων και ψηφίζουν σε ποσοστό 40-50% Χρυσή Αυγή. Μπουκώνουν το στόμα εκείνων που αυριο ισως σηκώσουν τα όπλα εναντια στους αγανακτισμένους της επόμενης ημέρας. Πριν απο αυτούς τα βρήκανε με τους δικαστικούς και τα αποτελέσματα της συναλλαγης φαίνονται στις αποφασεις των ανωτατων δικαστηρίων. Σε αυτές που βγαίνουνε και σε αυτες που δεν βγαίνουνε. Αφού δεν πρεπει να ξεχναμε το γεγονός οτι πιο πολλες είναι οι κυβερνητικές αποφασεις που αντιβαινουν το συνταγμα της χώρας απο εκείνες που το σέβονται. Και δεν ιδρώνει το αυτί [σχεδόν] κανενός. Στο μεταξύ τα χουντικά ΜΜΕ ψελίζουν μερικές λέξεις αγωνίας για το «δημοσιονομικό» πρόβλημα που θα δημιουργήσουν τά’χα μου οι αποφασεις των δικαστηρίων λές και δεν ξερουμε ΟΛΟΙ οτι τα 150 εκατ. ευρώ/ανα έτος που θα πάνε πισω στις τσεπες των μπάτσων και των καραβανάδων θα τα πληρωσουμε ΟΛΟΙ οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ που κατοικουν την γαμημένοι αυτή μπανανία του κώλου.
  Εκείνο όμως που με εξοργίζει είναι η βροντερή σιωπή της Αριστεράς. Χαϊδευουν την πλάτη και φουσκώνουν το πορτοφόλι των δυνάμεων της καταστολής και οι Αριστεροι δεν λένε κουβέντα! Σαν τις Μανιατισσες μοιρολογίστρες μυξοκλαίνε οι «αγωνιστες» για το ξύλο που τρώνε καθημερινά οι φουκαριάρες οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Μολις χθές τα γουρούνια των ΜΑΤ δερναν μεσόκοπες,φτωχές γυναίκες και μάλιστα στα μουλωχτά. Αυριο περιμένω να ακούσω ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,κλπ,κλπ να βγούν και να καταγγείλουν το μπούκωμα των βρωμόμπατσων απο το κράτος των γερμανοτσολιαδων την ιδια στιγμή που στερούν το λιγοστο ψωμί απο πάμφτωχους ανθρώπους. Μαλλον όμως θα περιμένω για καιρό ακόμα!!! Αει σιχτίρ πια, με τα κοστούμια και τους καλους σας τρόπους. Κουβέληδες γίνατε όλοι σας!

   • pap-net on 13 Ιουνίου 2014 at 23:51
    Author

   Δεν είναι αριστερές αυτές οι απόψεις και μην αυταπατάσαι

   Η συλλογική ευθύνη και εκτόξευση κατηγοριών σε βαρος 250.000 ένστολων για ένα ή για δέκα βλάκες ματατζηδες ειναι το ίδιο ακροδεξιά και χρυσαυγίτικη όσο

   η αντίστοιχη εκτόξευση κατηγοριών σε βάρος μεταναστών για έναν εγκληματία μετανάστη.

   Η έννοια τις συλλογικής ευθύνης δεν είναι αριστερά

    • EK on 14 Ιουνίου 2014 at 00:37

    Εθελοτυφλείς πάντως όταν αρνείσαι το γεγονός οτι φροντίζουν τους Πραιτωριανούς τους με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία. Το σχόλιο μου είναι καθαρά πολιτικό. Δεν κρύβομαι πίσω ούτε από την σκατόκαρδο ούτε απο τον καλόκαρδο ΜΑΤατζή. Να μην ξεχνάς ότι οι φανταροι που οδηγούσαν τα τανκς την 21η Απριλίου του 67 και στο Πολυτεχνείο κληρωτοί ήταν. Οποτε μην μου λες για χρυσαυγίτικη νοοτροπία και συλλογικές ευθύνες. Μην γινεσαι ΣαμαροΒενιζελος χρησιμοποιώντας την θεωρία των δυο ακρων και των ίσων αποστάσεων. Στρατός και Αστυνομία αποτελούν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κρατους [καθε κρατους]. Για φτωχούς πλυν τίμιους εργαζόμενους μιλούν οι Κουβέληδες και όσοι θέλουν να κρυψουν την πικρη αλήθεια οτι το λαϊκο κινημα πολύ συντομα θα τους βρει απεναντί του. Προς το παρών εξασκούνται στις καθαρίστριες. Αλλωστε είναι οι μόνες που μαχονται την περίοδο αυτή. Και δεν τους νοιαζει που κανενος δεν καίγεται καρφί για τον αγώνα τους, που κανένας δεν αντιλαμβανεται την δική του προσωπική και συλλογική ευθύνη.

  • paso on 13 Ιουνίου 2014 at 22:58

  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ.

  • pap-net on 14 Ιουνίου 2014 at 01:20
   Author

  Οι Ένστολοι με καθοδηγητές τους συνδικαλιστές τους και τις ενώσεις τους πήγαν στο Δικαστήριο κατά της κυβέρνησης.

  Μια πράξη σχεδον επαναστατική για αυτόν το χώρο. Μια πράξη αμιγώς αντιμνημονιακή από αυτες που δημιουργουν δεδικασμένα και θα κρίνουν το μέλλον κι άλλων κλάδων.

  Πήγαν στα δικαστήρια και κέρδισαν
  Για να έρθουν μερικοί επιεικώς ανεγκέφαλοι κατά φαντασίαν αριστεροί για να τους φτύσουν.

  Και για να παρουσιάσουν στα Νεα media ευθαρσως τις δικαστικές νίκες τους
  ως δώρο του Σαμαρα και του Βενιζέλου στους ενστόλους

  Πόσο Μαλάκες είναι θεέ μου…; Πόσο;

  Αντί να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες, τις ενώσεις των ένστολων, και τους συνδικαλιστές τους και να δώσουν ένα χέρι για να μπει και σε αυτούς τους χώρους η Δημοκρατία
  τους υπονομεύουν και τους χαντακώνουν όλους παρουσιάζοντας την νίκη των ενώσεων, ως παραχώρηση ή ακομη και ως προεκλογικό δώρο του Σαμαρα!
  Τι άλλο να πω για να γίνω αντιληπτός

  Θέλω να πιστεύω ότι το κανουν από αγνή και άδολη βλακεία και εμπάθεια από τα μικράτα τους για την στολή.

  Έχουν τυφλωθεί από καποιο μίσος και δεν βλέπουν πέρα από την αρχική εικόνα

  Και δεν το κανουν για να παραδώσουν όλους τους Ενστόλους «πεσκέσι» στον Σαμαρα τον Βενιζέλο και να τους χρεώνουν όλους αυτούς ως χρυσαυγιτες!

  Και Πολιτικά να το δεις
  Είναι μέλλον βέβαιο ότι οι ένστολοι τελικά θα πάρουν ένα αρχίδι από την κυβέρνηση.

  Είναι μάλλον βέβαιο ότι οι περικοπές θα αλλάξουν όνομα και θα παραμένουν καθώς επιστροφή τους σημαίνει μισο Δις ευρω.

  Και είναι σχεδον σίγουρο ότι τελικά θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση.

  Προσπάθησε -και πες και τους φίλους σου- να μην φτύνετε και να μην βρίζετε και να μην τρομάζετε όσους κατευθύνονται προς τα Αριστερά- κεντροαριστερά. Μην τους διώχνετε.

  κάνεις ζημιά τόσο εκλογική όσο και στην Δημοκρατία.

  Μια επόμενη κυβέρνηση της αριστεράς τους χρειάζεται όλους αυτούς μαζί της.
  Σίγουρους ασφαλείς και προσηλωμένους στο έργο τους!

  • παπαδακης on 14 Ιουνίου 2014 at 02:04

  pap-net μεγάλε δεν ξέρεις τίποτα για τον συγκεκριμένο κλάδο, είναι όλοι όπως τους περιγράφω με κάποιες εξαιρέσεις! Έχω μεγάλη σχέση να ξέρεις επαγγελματικά{ίσως αρχίζουν να με κάνουν και έμενα το ίδιο με τα μούτρα τους)! Ακροδεξιοί ήταν πάντα τώρα εκδήλωσαν και τον φασισμό τους!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: