H Γερμανία παρακολουθεί 196 χώρες και την Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), παρακολουθεί ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεφωνικές επικοινωνίες μέσω internet, προερχόμενα από την χώρα μας.

Η υπόθεση έγινε γνωστή χάρη στη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο δικηγόρο Νίκο Χάρτινγκ και την BND.

Ο Χάρντινγκ μήνυσε την μυστική υπηρεσία καθώς θεώρησε ότι οι ηλεκτρονικές του επικοινωνίες με ξένους πελάτες μπορεί να παρακολουθούνται από την BND, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η BND δεν έχει τέτοιο δικαίωμα καθώς είναι Γερμανός πολίτης.

Με έγγραφό που κατατέθηκε στο δικαστήριο, έγινε γνωστό ότι η BND προβαίνει σε παρακολουθήσεις- για λόγους διεθνούς τρομοκρατίας- έχοντας θέσει στο στόχαστρο της 196 χώρες, ανάμεσα τους και την Ελλάδα.

Η εν λόγο μυστική υπηρεσία δεν δικαιούται να παρακολουθεί τις επικοινωνίες των Γερμανών- καθώς ασχολείται με θέματα του εξωτερικού.

Στην δικαιοδοσία της βρίσκεται η συλλογή πληροφοριών από ξένους πολίτες, όπως για παράδειγμα και οι Έλληνες.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η λίστα της BND περιλαμβάνει 196 χώρες που τελούν υπό παρακολούθηση και σε αυτή (την λίστα) εκτός της Ελλάδας βρίσκονται χώρες όπως το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία καθώς και πολλές άλλες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε όλες αυτές τις χώρες παρακολουθούνται «στόχοι διεθνούς τρομοκρατίας» και όπως έγινε γνωστό από τα έγγραφα που κατέθεσε η BND στο δικαστήριο, η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 13 Απριλίου 2010.

Και με τον νόμο

Σύμφωνα με την Γερμανική νομοθεσία (νόμος G-10), οι μυστικές υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να συνδέονται απευθείας στους ψηφιακούς κόμβους που μέσω αυτών γίνεται η ροή της πλειοψηφίας των ξένων επικοινωνιών.

Μπορούν να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον στο 20% των διακινούμενων δεδομένων σε αυτούς, αναζητώντας λέξεις «κλειδιά» στις ξένες επικοινωνίες οι οποίες να σχετίζονται με τρομοκρατία ή επιβουλές κατά του Συντάγματος της Γερμανίας.

Η BND και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν αυτό το δικαίωμα μόνο επί Γερμανικού εδάφους.

Ο DE-CIX

Στην Φρανκφούρτη βρίσκεται ο «υπερκόμβος» επικοινωνιών DE-CIX, ο πιθανότατα μεγαλύτερος του πλανήτη.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, οι Γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εγκαταστήσει σε αυτόν ειδικά κλιμάκια, με σκοπό την παρακολούθηση και περισυλλογή «ύποπτων» δεδομένων, τα οποία προωθούνται στην βάση της BND για περαιτέρω ανάλυση.

Αυτή τη πρακτική τη παραδέχτηκε η Γερμανική κυβέρνηση ύστερα από σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, καθώς ο επικεφαλής της Επιτροπής G-10, Hans De With.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα των «Νέων», ανάμεσα στις 550 εταιρίες που κάνουν χρήση του DE-CIX, υπάρχουν δύο Ελληνικές- η Forthnet και ο ΟΤΕGlobe- καθώς και η Κυπριακή CYTA.

Άλλοι γνωστοί πελάτες του «υπερκόμβου» είναι εταιρίες κολοσσοί όπως η Microsoft, η Apple, η Yahoo, το Twitter, το Facebook, το Amazon, η Deutsche Telecom και άλλοι.

Πηγές στην Γερμανία θέλουν την BND να μην αντλεί δεδομένα μόνο από τον DE-CIX, αλλά να έχει απλώσει τα «δίκτυα» της και σε άλλα σημεία εντός της χώρας.

Κατά την διάρκεια κοινοβουλευτικού έλεγχου για τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, έγινε γνωστό ότι το 2011 περισσότερα από 2,9 εκατομμύρια e-mail πέρασαν από το «μικροσκόπιο» της BND.

Συνεργασία με τις ΗΠΑ

Στον απόηχο της υπόθεσης Σνόουντεν, δημοσιεύματα στην Γερμανία αποκάλυψαν τη σχέση των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες Αμερικανικές.

Όπως έγινε γνωστό από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, η BND παραχωρεί τεράστιο όγκο πληροφοριών στην NSA- ενδεικτικά τον Δεκέμβριο του 2012 ο σχετικός αριθμός έφτασε τα 500.000.000 στοιχεία δεδομένων.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το Spiegel, η BND καθημερινά μεταφέρει στην NSA τεράστιες ποσότητες δεδομένων σύνδεσης, από επικοινωνίες που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.

Είναι τα λεγόμενα μεταδεδομένα, που με την σειρά τους περνάνε για επεξεργασία σε τεράστιες αμερικανικές βάσεις δεδομένων.

Πηγή:www.capital.gr


Αρέσει σε %d bloggers: