Daniel Gros: “Ξεχάστε την αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς εξαγωγές”

Daniel GrosΕάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, όπως έχει συμβεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η επιστροφή στην ανάκαμψη δεν θα είναι εφικτή για την ελληνική οικονομία αναφέρει στο Capital.gr ο Daniel Gros, διευθυντής του think tank των Βρυξελλών Center for European Policy Studies (CEPS). Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός οικονομολόγος διατυπώνει τη θέση αυτή. Πριν από μερικούς μήνες με άρθρο του στον ιστότοπο project-syndicate διερωτόταν γιατί οι ελληνικές εξαγωγές δεν αυξάνονται τουλάχιστον με βάση τα μεγέθη του 2013.

Ωστόσο, σήμερα, με αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr, ο διακεκριμένος οικονομολόγος και σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι άνευ αντικειμένου, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών δεν επιταχυνθεί. Και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι αποτελεί μυστήριο γιατί η Ελλάδα αδυνατεί, σε μεγάλο βαθμό, να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

– Κύριε Gros, θεωρείτε ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι υποδεέστερες από τις προσδοκώμενες, ύστερα από τόσα χρονιά εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής;

Στη χώρα σας ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις δεν έλαβαν χώρα ή δεν εφαρμόστηκαν και οι εξαγωγές, που αποτελούν το «κλειδί» για την αναθέρμανση της οικονομίας, δεν αυξήθηκαν.

– Γιατί δεν ενισχύθηκαν οι εξαγωγές;

Εκτιμώ ότι αυτό αποτελεί το μεγάλο μυστήριο της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι το κόστος εργασίας μειώθηκε σημαντικά και περισσότερο συγκριτικά με την Πορτογαλία ή άλλες χώρες. Ωστόσο, οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών είναι κακές. Και νομίζω ότι κανείς δεν γνωρίζει γιατί συμβαίνει αυτό.

Λέγεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους, εκτός Ελλάδας. Ωστόσο, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Επίσης, όσον αφορά τον τουρισμό, οι αριθμοί έχουν αυξηθεί, αλλά η κατά κεφαλή δαπάνη έχει υποχωρήσει. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό που αποκομίζουν οι Έλληνες ξενοδόχοι έχει υποχωρήσει.

– Που αποδίδετε την αδυναμία εφαρμογής των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών;

Δεν γνωρίζω. Είναι περίεργο. «Πέρασε» η τρόικα, η task force, ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντιμετώπισε ένα μεγάλο σοκ, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους εντελώς καινούργια κόμματα. Παρ’ όλ’ αυτά, το σύστημα δεν έχει αλλάξει. Νομίζω ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ανάγεται περισσότερο σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο παρά σε οικονομικό.

– Συμφωνείτε με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Εάν οι ελληνικές εξαγωγές δεν εμφανίσουν ανάλογες επιδόσεις με αυτές της Πορτογαλίας, δεν μπορείτε να μιλάτε για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους… Η αναδιάρθρωση του χρέους συναρτάται με τη δυνατότητα αποπληρωμής. Και η δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σχετίζεται με τις εξαγωγές.

Δεν μπορούμε να μιλάμε στο διηνεκές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εάν οι εξαγωγές δεν αυξηθούν ποτέ. Πολύ απλά, εάν αυξήσετε τις εξαγωγές, θα είστε σε θέση να πληρώσετε. Το πρόβλημά σας θα λυνόταν, εάν κουρεύαμε το χρέος κατά 20% και την ίδια στιγμή η αύξηση των εξαγωγών «κλείδωνε», δηλαδή θα ήταν βέβαιο, με κάποιο τρόπο, ότι θα πραγματοποιούνταν. Αυτό θα αποτελούσε ιδεατό σενάριο. Αλλά ποιος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα;

– Πώς κρίνετε την τοποθέτηση ενός ακόμη τεχνοκράτη, του κ. Γκίκα Χαρδούβελη, στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών;

Είμαι επιφυλακτικός για το εάν η τοποθέτηση ενός τεχνοκράτη αποτελεί καλή επιλογή. Και αυτό διότι εκτιμώ πως αντιμετωπίζετε ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα. Θα χρειαζόσασταν, λοιπόν, όχι κάποιον που διαθέτει ένα καλό πρόσωπο προς τα έξω, αλλά κάποιον που θα έχει πολύ περισσότερη πολιτική δύναμη. Έχετε ανάγκη από έναν «αιρετικό»!

– Πάντως, η αίσθηση που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είναι ότι, ως ένα βαθμό, η ελληνική κρίση αποδυναμώνεται.

Η βαριά κρίση στην Ελλάδα βαίνει προς το τέλος. Ωστόσο, τελειώνει με τον χειρότερο τρόπο, δηλαδή με στασιμότητα αντί αύξησης των εξαγωγών. Και όπως προαναφέραμε, εάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, δεν είναι δυνατόν να ενισχυθούν τα έσοδα.


28 Σχόλια

2 pings

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 17 Ιουνίου 2014 at 01:13

  Το “μυστήριο” δεν είναι τίποτε άλλο από μία τρανή απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελάχιστη συσχέτιση μεταξύ της διαμόρφωσης των τιμών και του κόστους εργασίας. Το είχαμε τονίσει εδώ πάρα πολύ νωρίς, αλλά δεν έγινε κατανοητό.

   • RYaN on 22 Ιουνίου 2014 at 00:49

   Ορίστε και οι αριθμοί με τη βούλα της Κομισιόν:
   “Οι Έλληνες εξαγωγείς “τραβούν” το… χαλί κάτω από τα πόδια τους. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυξάνοντας τιμές έχασαν το 6% της ανταγωνιστικότητας εξαγωγών από το 2008, ροκανίζοντας το όφελος της τεράστιας (38%) συμπίεσης μισθών στην μεταποίηση.”

   Όταν σταματήσουν να απορούν σαν τους χαζούς (συνεχώς επί 4 χρόνια, δε βαρέθηκαν?), ας ρωτήσουν και κανέναν μη-διαπλεκόμενο για το πώς δουλεύει η ελληνική οικονομία.

  • pap-net on 17 Ιουνίου 2014 at 12:39
   Author

  Τo βασικό πρόβλημα της Ελλάδας και αυτό που την οδήγησε στην κρίση είναι εδώ και περιγράφεται με δυο λέξεις: “Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας”.

  Αυτό το έλλειμμα επιχειρήθηκε να αρθεί -μέσα από την μείωση Μισθών και τιμών εσωτερική υποτίμηση- όταν εσφαλμένα ή ύποπτα και χοντροκομμένα αποδόθηκε στην τεμπελιά την διαφθορά και την απατεωνιά των Ελλήνων.

  Το παραπάνω άρθρο δείχνει ότι πίσω από την έννοια “Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας” υπάρχουν αλλά βασικά ζητήματα εκ των οποίων κανένα δεν λύθηκε. Απλά μέσα από την εσωτερική υποτίμηση ατόνησε όσον αφορά την δραστικότητα του και τις συνέπειες που παράγει στο σήμερα. Όμως σίγουρα υπονομευει το αύριο.

  Το κυρίαρχο πρόβλημα της Ελλάδας είναι χωροταξικό. Δεν έχει να κάνει με το τι παράγει άλλα με το ότι βρίσκεται στην περιφέρεια της ευρωζώνης.
  Στο τομέα που έχει εξειδικευθεί η οικονομία της, δεν δέχεται ανταγωνισμό από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αλλά από τις χώρες έκτος ευρώ

  Από την άλλη πλευρά των συνόρων παράγονται όλα όσα θα μπορούσαν να παράγονται εδώ όμως εκεί παράγονται φτηνότερα. Αυτά τα φθηνά προϊόντα εκτοπίζουν τα αντίστοιχα ελληνικά από παντού ακόμη και στο εσωτερικό της Ελλάδας.

  Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν πρόβλημα με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση. Κατά την γνώμη μου οι διάφορες που υπάρχουν στην εξέλιξη και την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, έχουν να κάνουν το πόσο αυτές οι χώρες έχουν αναπτύξει μια μεταποιητική βιομηχανία και έναν τριτογενή τομέα, εξέλιξη η οποία καθυστερεί απλώς να αποκαλύψει την τραγική τους κατάσταση στο εύρος που αυτή αποκαλύπτεται στην Ελλάδα.

  Οι λύσεις είναι δυο:
  Είτε έξοδος από το ευρώ μια εξέλιξη που θα φέρει άμεση μείωση του ανταγωνιστικού χάσματος με τις χώρες που βρίσκονται στην εξωτερική περιφέρεια της ευρωζώνης.

  Είτε τοποθέτηση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας στο κέντρο των συζητήσεων στην ευρωζώνη ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των οικονομιών τους από τον ανταγωνισμό που δέχονται από τρίτες χώρες.

   • RYaN on 17 Ιουνίου 2014 at 13:46

   Γράφεις αρκετά σωστά. Βέβαια, δεν είναι το μόνο πρόβλημα το γεωγραφικό (χωροταξικό όπως το λες). Ο ευρωπαϊκός νότος έχει πολλές παθογένειες στην οικονομική δομή του, που στην Ελλάδα έχουν καταστεί δευτέρα φύσις του παραδοσιακού συστήματος εξουσίας. Γι’ αυτό το σύστημα, αυτές οι παθογένειες ταυτίζονται σε πολλές περιπτώσεις με την ίδια τη “χώρα”. Φτάνουν στο τραγικό σημείο να αδυνατούν να κατανοήσουν τί θα μπορούσε να είναι η “χώρα” χωρίς αυτόν τον τρόπο λειτουργίας της. Γι’ αυτό έκαναν οτιδήποτε που δε θα πείραζε αυτές τις παθογένειες και από εκεί και πέρα πλήρως αδιάφοροι για τις συνέπειες (αλλά όπως η φύση εκδικείται, έτσι και η οικονομία).
   Η λύση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν περνά μέσα από ντεμί διαχωριστικές λογικές, γιατί θα αποδειχθούν εξίσου καταστροφικές με τις ντεμι-ενωσιακές που εφαρμόζονται μέχρι στιγμής. Σε μία Ενιαία Αγορά (οπουδήποτε στον κόσμο και οποτεδήποτε στην ιστορία) αναπτύσσονταν κέντρα και απόκεντρα για κάθε οικονομική δραστηριότητα. Το ολικό βέλτιστο είναι η βαθιά οικονομική ενοποίηση, για την οποία όμως δεν είναι ακόμα έτοιμοι ούτε οι Ευρωπαϊκοί λαοί, ούτε οι πολιτικοί τους οι οποίοι αναλαμβάνουν έτσι και την ευθύνη για την απροθυμία των λαών τους – αν δεν είναι σαφής ιδιοτελής σκοπιμότητα εξυπηρέτησης κάποιων τοπικών συμφερόντων, ενώ το επόμενο (χρονικά τοπικό) βέλτιστο είναι η επιστροφή στην προ ευρώ εποχή με ταυτόχρονη διατήρηση και καλλιέργεια όσων θεσμών αυξάνουν την οικονομική και πολιτική ενοποίηση – δηλαδή θεσμών απείρως χρησιμότερων από την αυτοτελή νομισματική ενοποίηση, η οποία έχει αποδειχθεί ιστορικά καταστροφική σε πλείστες προσπάθειες και δοκιμές.

  • Παναγιωτιδης on 17 Ιουνίου 2014 at 13:27

  οταν εχουμε καποια βλαβη σε καποια συσκευη βρισκουμε την πηγη του προβληματος, μετα εξεταζουμε τις επιπτωσεις που εφερε αυτη η βλαβη σε διαφορα οργανα. Με αλλα λογια κανουμε ιεραρχηση προβληματων.
  Αυτη την ωρα το προβλημα ειναι πολιτικο. Αν φυγουμε απο το ευρω με αυτους τους πολιτικους και με αυτο το πολιτικο συστημα θα φτασουμε παλι στα ιδια και ισως χειροτερα.
  Η συζητηση ισως θα επρεπε να ειναι οχι στην περιγραφη προβληματων, αρκετοι τα ξερουνε, αλλα να συζηταμε πως θα εκτρεψουμε το σαπιο πολιτικο συστημα και ποιες θα ειναι οι πολιτικες της επομενης μερας. Ολα τα αλλα, να εχουμε να λεμε

  • Astrexas on 17 Ιουνίου 2014 at 15:37

  τα δικτυα μεταφορας των εμπορευματων στην περιπτωση της Ελλαδας ειχαν καταστρεπτικα για την ανταγωνιστηκοτητα της αποτελεσματα.
  ΟΣΕ και νταλικεριδες σε συνδιασμο την αλλαγη των δρομολογιων (“για εσωτερικες” εξαγωγες στην ε.ε.) μεσο Ιταλιας μετα απο τον πολεμο στην παλε ποτε Γιουγκοσλαβια και την ελλειψη πολιτικης βουλησης για μεταριυμισεις στον χωρο..κατεστρεψαν την ανταγωνιστητητα της Ελλαδας..με το ευρω να αποτελει τον νεκροθαφτη της(ανταγωνιστηκοτητας)

  • RYaN on 17 Ιουνίου 2014 at 22:19

  Τσίπρας: Όσοι διαφωνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, να διαβάσουν το βιβλίο των Βαρουφάκη-Galbraith-Holland: “«Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ»
  &
  Whither Europe? The Modest Camp vs the Federalist Austerians
  James Galbraith and Yanis Varoufakis 11 June 2014

  • Ισόνομος πολίτης on 18 Ιουνίου 2014 at 12:51

  Γενικά και ιστορικά ο ευρωπαϊκός νότος είτε εντός € είτε εκτός, το ίδιο οικονομικά υποδιέστερος ήταν ανέκαθεν από τον ευρωπαϊκό βορά.
  Ίσως τώρα να είναι λίγο καλύτερα και ασφαλέστερα εν μέσω διεθνούς οικονομικής ύφεσης, απ΄ ότι πιθανόν να ήταν σε περίπτωση που θα βρισκότανε εκτός Ε.Ε
  Ο περασμένος αιώνας σημαδεύτηκε από 2 παγκοσμίους πολέμους όπου το θέατρό τους ήταν η ίδια η Ευρώπη.
  Με την Ε.Ε αποφεύχθηκαν οι όποιες εντάσεις και μια έστω και υποτυπώδης ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πλέον αποδεδειγμένα υπαρκτή.
  Και γιατί να ξεχνούν οι αξιότιμοι ευρωσκεπτικιστές εκείνο το γεγονός της μαζικής μετανάστευσης εργατικών χεριών από τον ευρωπαϊκό νότο στον ευρωπαϊκό βορά, που ήταν εμφανέστατη κατά συρροή πριν την Ε.Ε και το € ?
  Για εξαγωγές ομιλεί ο κύριος Daniel Gros.
  Ξεχνάει όμως ότι η καλύτερη και αποδοτικότερη μορφή εξαγωγών είναι ο ίδιος ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
  Γιατί στην ουσία τουρισμός σημαίνει εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών μέσα στην ίδια σου τη Χώρα.
  Απλά το πρόβλημα μας είναι η ΠΑΡΑΓΩΓΗ κυρίως προϊόντων διατροφής και η αποφυγή ή δυνατόν, της χρήσης των παρόχων υπηρεσιών που το προϊόν της εργασίας των, το αποστέλλουν στις χώρες καταγωγής των σχεδόν κάθε εβδομάδα.
  Π.χ οι αλβανοί μαστόροι, εργάτες, μάγειροι, σερβιτόροι καθαριστές κλπ.
  Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, μειώνεται η υπεραξία από την εισροή των τουριστικών εσόδων..
  Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα όπως ήταν και κατά την κατασκευαστική περίοδο των ολυμπιακών έργων..
  Να μην λησμονούμε ότι μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη, περισσότερα από 20 εκατομμύρια τουριστών θα επισκεφτούν την Ελλάδα.
  Πολύ – πολύ σπουδαίο και αισιόδοξο αυτό.

  • pap-net on 18 Ιουνίου 2014 at 13:10
   Author

  Όχι μόνο δεν είναι πολιτικά δόκιμο για να στηρίξουμε μια λανθασμένη επιλογή μας σήμερα να συγκρίνουμε το παρελθόν με το παρόν άλλα αποτελεί και παραδοχή ότι είναι λανθασμένη επιλογή.

  Για τα υπόλοιπα δες και αυτό: Το περιβόητο “Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας”

   • Ισόνομος πολίτης on 18 Ιουνίου 2014 at 13:29

   Ωραία!
   Και αν υποθέσουμε ότι θα βρεθούμε εκτός € όπως είναι η συθέμελα λανθασμένη επιλογή (κατά την άποψη μου) των ευρωσκεπτικιστών (συμπεριλαμβανομένων και των Χ.Ατών), θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο στον ευρωπαϊκό νότο?
   Τι θα είναι αυτό και με ποιο τρόπο?

    • Ισόνομος πολίτης on 18 Ιουνίου 2014 at 13:45

    Στον Τουρισμό δεν υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας
    Είμαστε μακράν πρώτοι σε: Ιστορία, σε πολιτισμό, στο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, σε ευχάριστο τρόπο ζωής, σε πληθώρα νησιών, στις ονειρεμένες εναλλαγές της φυσιογνωμίας και τοπίων, σε περίλαμπρο ΗΛΙΟ
    Σε ότι επιθυμεί η καρδούλα σου.
    Πρώτοι πάντα και καλύτεροι..
    Προβλήματα έχουμε μόνο δύο:
    Τουρκική απειλή (εσαεί υπαρκτή) και
    ο ξερότοπος της Αττικής των 6 εκατομμυρίων ψυχών…
    Αυτά…

     • pap-net on 18 Ιουνίου 2014 at 14:15
      Author

     Ούτε ο Ήλιος ούτε το γαλάζιο ου τε η θάλασσα ούτε τα τοπία, Αυτά φέρνουν απλως διανυκτερεύσεις και όχι “εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών μέσα στην ίδια σου τη Χώρα” όπως λες

     Τα 20 εκ. τουρίστες τι τρώνε; Τι πίνουν; τι από αυτά είναι ελληνικό και τι εισαγόμενο; Πόσες ώρες το κάνει το συνάλλαγμα που αφήνουν να περάσει τα σύνορα για να πάει σε κάποιον ξένο παραγωγό;;

     Αυτές είναι κρίσιμες ερωτήσεις

     Η έξοδος από το ευρώ θα φέρει άμεση μείωση του ανταγωνιστικού χάσματος με τις χώρες που βρίσκονται στην εξωτερική περιφέρεια της ευρωζώνης.

     Δεν έχουμε ανταγωνισμό με του βορειοευρωπαίους αλλα με τις χώρες περιφερειακά του ευρό όπως όλα τα κράτη της περιφέρειας. Οι Βορειοευρωπαιοι θα μπορούσαν να είναι πελάτες μας

     Παρόλα αυτά δεν είναι η μόνη λύση, Υπάρχει και άλλη όπως μπορείς να δεις εδώ Το περιβόητο “Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας”

      • Ισόνομος πολίτης on 18 Ιουνίου 2014 at 20:00

      Τα είπαμε αυτά εδώ:
      (Απλά το πρόβλημα μας είναι η ΠΑΡΑΓΩΓΗ κυρίως προϊόντων διατροφής και η αποφυγή ή δυνατόν, της χρήσης των παρόχων υπηρεσιών που το προϊόν της εργασίας των, το αποστέλλουν στις χώρες καταγωγής των σχεδόν κάθε εβδομάδα.
      Π.χ οι αλβανοί μαστόροι, εργάτες, μάγειροι, σερβιτόροι καθαριστές κλπ.
      Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, μειώνεται η υπεραξία από την εισροή των τουριστικών εσόδων..
      Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα όπως ήταν και κατά την κατασκευαστική περίοδο των ολυμπιακών έργων..)

   • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 15:09

   στο λινκ φαινεται καθαρα οτι “Η Ελλαδα ειναι ΟΟΟΟΟ τουριστικος προορισμος” ειναι παραμυθι….

    • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 15:13

    Μερίδιο Αγοράς 1,5% Παγκόσμια, 2,9% Ευρώπη

     • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 15:15

     Μέση κατά κεφαλή δαπάνη 616 € (συμπεριλαμβανομένων των ποσών κρουαζιέρας)

     το αντιστοιχο για την τουρκια ειναι 720 και για την κροατια ειναι 846 ευρω

  • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 15:06

  Συμμετοχή στο ΑΕΠ 16,4% [WTTC]
  Συμμετοχή στην απασχόληση 18,3% της συνολικής απασχόλησης [WTTC]
  Συνολική Απασχόληση 688.800 [WTTC]
  Έσοδα 10,4 δισ. € (συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων κρουαζιέρας) [ΤτΕ]
  Αφίξεις Αλλοδαπών 16,9 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των αφίξεων κρουαζιέρας)
  Μέση κατά κεφαλή δαπάνη 616 € (συμπεριλαμβανομένων των ποσών κρουαζιέρας)
  Μερίδιο Αγοράς 1,5% Παγκόσμια, 2,9% Ευρώπη
  Εποχικότητα 56% των αφίξεων αλλοδαπών πραγματοποιείται Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο
  Συγκέντρωση Προσφοράς 66% των ξενοδοχειακών κλινών συγκεντρώνονται σε 4 περιοχές της Ελλάδας [ΞΕΕ]
  Ξενοδοχειακή Υποδομή 9.670 ξενοδοχεία / 771.271 κλίνες [ΞΕΕ]
  Top 5 αγορές Γερμανία (2.108.787), Ην. Βασίλειο (1.920.794), ΠΓΔΜ (1.300.000), Γαλλία (977.376), Ρωσία (874.787) [ΤτΕ]
  Top 5 αεροδρόμια (σε αφίξεις αλλοδαπών) Αθήνα (2.651.062), Ηράκλειο (2.067.475), Ρόδος (1.593.298), Θεσσαλονίκη (901.573), Κέρκυρα (824.000) [ΕΛ.ΣΤΑΤ.]

  Επιδόσεις 2012
  Ανταγωνιστές
  Δείκτες Απόδοσης 2012 Ισπανία Κύπρος Τουρκία Αίγυπτος Κροατία
  Κατάταξη – Διεθνείς Αφίξεις 4η κάτω από την 50η 6η 22η 26η
  Κατάταξη – Έσοδα 2η κάτω από την 50η 12η 32η 33η
  Διεθνείς Αφίξεις 2012 (εκατ.) 57,7 2,5 35,7 11,2 10,4
  % μεταβολή αφίξεων 2000 – 2012 24,4% -7,4% 271,9% 119,6% 96,2%
  Έσοδα – 2012 δις USD 55,9 2,6 25,7 9,9 8,8
  % μεταβολή εσόδων 2000-2012 86,3% 36,8% 238,2% 130,2% 214,3%
  Μέση κατά κεφαλή Δαπάνη ανά ταξίδι σε USD 969 1.040 720 884 846
  Μερίδιο αγοράς παγκόσμια σε Αφίξεις 5,6% 0,2% 3,4% 1,1% 1,0%
  Μερίδιο αγοράς παγκόσμια σε Έσοδα 5,2% 0,2% 2,4% 0,9% 0,8%

  Πηγή: ΣΕΤΕ, επεξεργασία στοιχείων ΕΛ.ΣΤΑΤ., UNWTO, WEF

  • RYaN on 18 Ιουνίου 2014 at 16:29

  Η Ελλάδα έχει υποστεί θανατηφόρα δόση λιτότητας, πέρα από κάθε μέτρο του ωφέλιμου και του ανεκτού. Δεν πρόκειται καν πλέον για εσωτερική υποτίμηση, αλλά για μία καταρρακτώδη μετατροπή του δημόσιου χρέους σε ιδιωτικό (παλιά το έλεγαν πλιάτσικο). Το ομολογούν πλέον απερίφραστα και οι θεωρητικοί της μεθόδου ανά τον κόσμο. Η (πρακτική) αδυναμία εξόδου μίας χώρας από το κοινό νόμισμα, αφού το ενδεχόμενο αποτελεί casus beli για το status quo της Ευρώπης και οδυνηρό σοκ για τη χώρα που θα το υποστεί, οδήγησε στην περίπτωση της Ελλάδας σε ένα ξεκάθαρο έγκλημα.

  Ο Daniel Gros, το 2010 (πριν γίνει σύμβουλος της Μέρκελ), ομολογούσε ότι αυτό που πάει να γίνει στην Ελλάδα είναι ασύλληπτο. Ήξερε επακριβώς την ποσοστιαία βύθιση του ελληνικού ΑΕΠ για κάθε μονάδα περιστολής των δημοσίων δαπανών και ο υπολογισμός και μόνο τον τρόμαζε. Δεν ήθελε καν να πιστέψει ότι θα μπορούσε οι τελικοί αριθμοί να ήταν αυτοί που προέκυπταν από έναν απλό πολλαπλασιασμό, γιατί αν ήταν έτσι επρόκειτο περί εγκλήματος.

   • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 18:02

   Το πραγματικο πλιατσικο θα το δουμε(οσοι παρακολουθουμε εξ αποστασεως)οταν θα υπαρξει η επισημη χρεοκοπια…

   …αυτο που θα πρεπε να γινει πριν 5 χρονια θα γινει στο αμμεσο μελλον με πολλαπλασια καταστροφικα αποτελεσματα για την Ελληνικη κοινωνια

    • RYaN on 18 Ιουνίου 2014 at 19:26

    Δε θα υπάρξει ποτέ τίποτε “επίσημο” όσο υφίσταται ευρωζώνη.
    Ανεπίσημα, τα έχουμε δει όλα.

     • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 20:48

     το ερωτημα που γεννατε ειναι γιατι να μας σβαρνιζουν μαζι τους????

     ..οι απειλες του σοιμπλε για διακοπη χρηματοδοτησης δεν θα ειχαν νοημα σε περιπτωση που δεν θα υφιστατε το ενδεχομενο της επισημης χρεοκοπιας.

     ..εχω την εντυπωση οτι απο την στιγμη που η πορτογαλια βγηκε απο τα μνημονια η Ελλαδα εμμεινε μονη της…στην γωνια παραβλεποντας το γνωστο ” με πορδες δεν βαφοντε τα αυγα”

      • RYaN on 18 Ιουνίου 2014 at 21:12

      Ο Σόιμπλε δεν είναι χαζός. Αφού είδε ότι όποιος λέει έξω από το ευρώ τον τιμούν οι Έλληνες με 0,1% (μοναδικό φαινόμενο λαού στην ΕΖ στις τελευταίες ευρωεκλογές) έχει βρει το κουμπί πλέον των Ελλήνων και ζητάει 🙂 π.χ. Αν θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ θα πρέπει να κόψετε και αυτό και το άλλο και δεν ξέρω κι εγώ πόσα άλλα …

      • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 22:42

      ..δεν νομιζω οτι ειναι μπλοφα του σοιμπλε.

      Το σχιστολιθικο πετρελαιο και γκας στην Αμερικη για την ενεργειακη αυτονομια της δειχνει οτι ηταν ονειρο θερινης νυχτος….στο ιρακ και ιραν γινεται χαμος …μια μεγαλη αυξηση της τιμης του πετρελαιου τιναζει τα παντα στον αερα…η Ελλαδα ειναι το πιο ευαλωτο πρωτο θυμα

      • RYaN on 18 Ιουνίου 2014 at 23:22

      Μεγάλη μπλόφα. Η έξοδος από το ευρώ πριν την κρίση ήταν πολύ δύσκολη, μετά την κρίση είναι αδύνατη. Το target2 μόνο έχει ασύλληπτα ανοίγματα. Ας μη μιλήσουμε για μετάδοση σε άλλους, τόσο δανειζόμενους, όσο και πιστωτές. Ας μιλήσουμε για πανικό στις αγορές που θα γενικεύσουν και προεξοφλήσουν την πλήρη διάλυση αυτομάτως (και να μην είναι σίγουρο θα αξίζει να τζογάρουν)…

      Η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ υπάρχει. Ένας αγωγός από την Αλμπέρτα που κωλυσιεργεί για τα περιβαλλοντικά θα την παγιώσει. Η αύξηση τιμής είναι καθαρό κέρδος για όλους τους εμπλεκόμενους – θα διορθώσει λίγο και τον αποπληθωρισμό στην Ευρώπη, οπότε θα είναι πιο ήσυχος τον άλλο μήνα ο Ντράγκι για το θέμα αυτό.

      • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 23:55

      ελπιζω να εχεις ξανα δικαιο …

     • Ισόνομος πολίτης on 18 Ιουνίου 2014 at 21:20

     Δεν κατάλαβα!
     Υπάρχει μια οικονομική δυναμική στο μισό και λίγο πάρα πάνω αυτής της Χώρας (γιατί το άλλο μισό της Αττικής είναι ανενεργό κατά 75%), που μπορεί να τακτοποιήσει σε εύρος και προοπτική εύλογου χρόνου τα πάντα..
     Εννοώ ότι οι πλέον σοβαροί οικονομικοί αναλυτές (εντός των τειχών) προσδοκούν την επιμήκυνση του υπερβολικού χρέους που μας βαρύνει..
     Γιατί μόνο επιμηκούμενο είναι βιώσιμο το χρέος μας…
     Διαφορετικά “Κύριος οίδε…”
     Από το σημείο αυτό και ύστερα, όλα θα πάρουν το δρόμο τους………Ουκρανίας επιτρέπουσας (και να μην το αγνοούμε)….

      • Astrexas on 18 Ιουνίου 2014 at 22:59

      δεν εχει καμια σημασια εαν εχουμε κουρεμα η επιμηκινση το ζητουμενο ειναι να ειναι σε πλαισια πραγματοποιησιμα

 1. […] Αυτό το έλλειμμα επιχειρήθηκε να αρθεί -μέσα από την μείωση Μισθών και τιμών, εσωτερική υποτίμηση και αναδιοργάνωση όταν εσφαλμένα ή ύποπτα και χοντροκομμένα- αποδόθηκε στην τεμπελιά την διαφθορά και την απατεωνιά των Ελλήνων. Όμως τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Μετά από ένα αρχικό μπουμ, οι εξαγωγές μας πήραν ξανά την κάτω βόλτα και παρά την αύξηση  του αριθμού των τουριστών η κατά κεφαλή δαπάνη έχει υποχωρήσει και τα έσοδα των ξενοδοχείων έχουν μειωθεί όπως διαπιστώνει και  ο Daniel Gros, διευθυντής του think tank των Βρυξελλών Center for European Policy Studies εδω. […]

 2. […] Αυτό το έλλειμμα επιχειρήθηκε να αρθεί -μέσα από την μείωση Μισθών και τιμών, εσωτερική υποτίμηση και αναδιοργάνωση όταν εσφαλμένα ή ύποπτα και χοντροκομμένα- αποδόθηκε στην τεμπελιά την διαφθορά και την απατεωνιά των Ελλήνων. Όμως τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Μετά από ένα αρχικό μπουμ, οι εξαγωγές μας πήραν ξανά την κάτω βόλτα και παρά την αύξηση  του αριθμού των τουριστών η κατά κεφαλή δαπάνη έχει υποχωρήσει και τα έσοδα των ξενοδοχείων έχουν μειωθεί όπως διαπιστώνει και  ο Daniel Gros, διευθυντής του think tank των Βρυξελλών Center for European Policy Studies εδω. […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: