Άκυρο έδωσε η Μερκελ σε όσους περίμεναν αλλαγή

Μερκελ: Δεν αλλάζει το συμφωνο σταθερότητας

Μερκελ: Δεν αλλάζει το συμφωνο σταθερότητας

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελάριου Ζϊγκμαρ Γκάμπριελ οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως μια πρόταση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στη γερμανική κυβέρνηση «συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να τροποποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας», δήλωσε η Μέρκελ.

Το τρέχον σύμφωνο ήδη παρέχει «αρκετή ευελιξία, αυτή είναι η κοινή πεποίθησή μας», σημείωσε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι μίλησε το πρωί με τον Γκάμπριελ.

Ο σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Γαλλία και συνομίλησε με τον ομόλογό του Αρνό Μοντεμπούρ, ζήτησε «να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις» και ανέφερε το ενδεχόμενο να μην ενσωματωθούν «τα κόστη που προκαλούνται» από τις μεταρρυθμίσεις στον υπολογισμό του ορίου του δημοσίου ελλείμματος που θεωρείται επιτρεπτό στην ευρωζώνη, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ.

Αυτή η δήλωση θεωρήθηκε ως μια αναφορά στην Ιταλία και τη Γαλλία οι οποίες πιέζουν για μια χαλάρωση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και την εργασία.

Larissanet.gr

13 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 18 Ιουνίου 2014 at 22:23

  Ε, το 2016 μαζί με το μηδενικό έλλειμμα της Γαλλίας θα πάρει και τη Λεπέν. Το ξεμάλλιασμα θα πάει σύννεφο 🙂

  • pap-net on 18 Ιουνίου 2014 at 22:37
   Author

  δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε μεχρι εκεί χρονικά. Νωρίτερα θα γίνουν πολλά

   • RYaN on 18 Ιουνίου 2014 at 23:25

   Μέχρι τότε θα συζητάνε, θα συζητάνε….. 🙂

    • Astrexas on 19 Ιουνίου 2014 at 00:27

    μερικες φορες (πολλες) ειναι καλυτερα να συζητανε να συζητανε επι μακρον παρα να περνουν αποφασεις 😉

  • Ισόνομος πολίτης on 20 Ιουνίου 2014 at 10:46

  To Σύμφωνο Σταθερότητας (Σ.Σ) ισχύει από το 1997 και έχει σαν
  στόχο, την σταθερότητα και ανάπτυξη αλλά και την διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των κρατών μελών, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εμφάνισης υπερβολικών ελλειμμάτων.
  Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η νομισματική σταθερότητα τελικά, μιας και δεν υπάρχει κεντρική οικονομική διοίκηση στην ΟΝΕ.
  Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να συντονίσουν τις οικονομικές πολιτικές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο με συνέπεια και συνέχεια.
  Το Σ.Σ ήταν απαίτηση της Γερμανίας τότε που εξαρχής δεν έβλεπε με καλό μάτι την καθιέρωση του €, μιας και το μάρκο ήτανε ήδη ένα ισχυρό αποθεματικό νόμισμα και το προσκυνούσανε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
  Ναι
  Είναι αξιοθαύμαστο αυτό παρότι η Γερμανία τότε μόλις έβγαινε από τα πολλά και ποικίλα βασανιστικά προβλήματα της ενοποίησης (Ανατολική – Δυτική)..
  Ο ισχυρός Ζακ Ντελόρ επέμενε, γιατί νόμιζε ότι αυτό θα απέβαινε σε όφελος της Γαλλίας ..βάζοντας την όπως πίστευε στην πρώτη γραμμή.
  Όμως οι οικονομικές διεργασίες και εξελίξεις, έχουν τη δική τους νομοτέλεια και δεν υπακούουν σε ιδεολογικο – πολιτικο- εθνικά κελεύσματα και επιθυμίες.
  Οι γερμανοί είναι «γερμανοί» και στο πίσω μέρος του μυαλού τους κυριαρχεί πάντα το:
  Deutschland uber alles, παρά τα χρόνια τα πολλά που περάσανε από την μαύρη εκείνη εποχή……του μεσοπολέμου
  Αν δεν το είχανε κάνει «καραμέλα» οι ναζί, τότε θα ήτανε ένα πρώτης τάξεως σύνθημα φιλοπατρίας , κοινωνικής συνοχής και λαϊκής αλληλεγγύης..
  Εκεί ένα είναι φανερό:
  Το κράτος ήτανε και είναι ανέκαθεν, δίπλα στον πολίτη και όχι όπως εδώ στην Ελλάδα, που στέκεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του κάθε απλού έλληνα.
  Ναι έτσι συμβαίνει και είναι εμφανέστατο με εκατοντάδες χιλιάδες ημιάχρηστους κρατικοδίαιτους δ.υ (και ανάμεσα τους δυστυχώς και πάρα πολλούς διεφθαρμένους)

   • RYaN on 20 Ιουνίου 2014 at 22:15

   «Σύμφωνο Αστάθειας και Κοινωνικής Φυγοκέντρισης» …
   κατ’ ευφημισμό: «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

   Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. Αριστοτέλης

    • Ισόνομος πολίτης on 20 Ιουνίου 2014 at 22:44

    RYaN
    Να μην λησμονούμε πρέπει, πως τότε σύμπας ο πολιτικός κόσμος (πλήν ΚΚΕ για δικούς του ιδεολογικο- πολιτικούς λόγους) και η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού Λαού, μετα χαράς προέκριναν και πανηγύρισαν την είσοδο της Χώρας στην ΟΝΕ και την καθιέρωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος του €..
    Οι μετα Χριστόν προφήτες εξέλειπαν όπως παράλληλα ισχύει και πάντα ίσχυε τα μέγιατα το:
    Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο..
    Τώρα η έξοδος από το € είναι «Ο» οικονομικός αφανισμός και «Η» ΕΘΝΙΚΗ καταστροφή…
    Ουέ τοις πτωχευμένοις και των την θύραν της πτωχεύσεως κρουομένης οσονούπω εναπομεινάντων……εταιρων…
    Το δίκαιο του ισχυροτέρου…. πάντα επικράτησε, επικρατεί……και θα επικρατεί…εσαεί..
    Το λαμβάνουμε αυτό υπόψη μας…… άν επιθυμούμε να είμαστε ρεαλιστές…

     • RYaN on 20 Ιουνίου 2014 at 22:58

     Το ΚΚΕ? Ας γελάσω. Αντίστροφη αντίδραση της Παπαρήγα για να διαφοροποιηθεί από το Δραγασάκη που έχασε τότε στις εσωκομματικές. Ο μόνος που ήταν τότε πραγματικά σκεπτικιστής ως προς τις συνέπειες του ευρώ ήταν ο Α. Παπανδρέου.
     Εντελει, όμως, το ευρώ δεν έγινε παγίδα μόνο για την Ελλάδα, τους μικρούς, ή το νότο, αλλά για όλους. Ούτε ο πιστωτής θέλει το ρόλο του πιστωτή, ούτε ο δανειζόμενος το δικό του. Και η εσωτερική υποτίμηση δεν προάγει απολύτως τίποτε – ούε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη σταθερότητα.
     Αυτά είναι τα δεδομένα και από εκεί και πέρα κανείς δεν είναι από μόνος του τόσο ισχυρός μέσα στην Ευρώπη, που να μπορεί να επιβάλει το δικό του για πάντα.

      • Ισόνομος πολίτης on 21 Ιουνίου 2014 at 13:22

      Είπαμε ρεαλιστικά και εξ ανάγκης στεκόμαστε (προσωπικά μιλάω) απέναντι στα πράγματα σήμερα, γιατί έτσι μας επιβάλλουν οι καταστάσεις και το μέγεθος της Πατρίδας μας (το ΑΕΠ της Ελλάδας αντιπροσωπεύει το 2% του συνόλου του ΑΕΠ των λοιπών κρατών μελών της Ε.Ε).
      Θέλουμε πιστεύω και προσδοκούμε οι περισσότεροι έλληνες να βλέπουμε όρθια σήμερα την Πατρίδα και όρθια να την αφήσουμε στο μέλλον για τα παιδιά μας.
      Ιδεολογικά τώρα:
      Πολλές φορές εδώ έχω εκφράσει την πίστη μου και στην παραδοχή στα κελεύσματα του Μεγάλου Ηγέτη της νεώτερης Ελλάδας του Ανδρέα Παπανδρέου.
      Διαβάστε πόσο προφητικός ήτανε στη Βουλή των Ελλήνων στις 28 Ιουλίου του 1992, τότε που κυρωνότανε η Συνθήκη του Μάαστριχ που αποτέλεσε το προάγγελο της καθιέρωσης της ΟΝΕ και του €
      Έλεγε λοιπόν τότε ο Ανδρέας:
      «Πορευόμαστε προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μια Γερμανική Ευρώπη;»
      «Ηδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου».
      «Θα πρέπει ο έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας».
      «Σοβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες».
      ………………………………………………………………………………………………………………………..
      Όλοι οι μεγάλοι άνδρες στην Ιστορία είναι πριν και πάνω από όλα ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΙ
      Και να το βάλεται καλά αυτό όλοι εσεις οι νεώτεροι αυτό στο νού σας και να μην παλινδρομείτε δεξιά και αριστερά και το χειρότερο όλων στο ΠΟΥΘΕΝΑ (λέγε…με….. Τσιπριστάν ή ΣΥΡΙΖΑ)

      • RYaN on 21 Ιουνίου 2014 at 14:06

      Ο Ανδρέας λίγο πριν πεθάνει ήταν έτοιμος να διαλύσει το νεο-ΠΑΣΟΚ που είχε αρχίσει να στήνεται γύρω του.

  • Ισόνομος πολίτης on 21 Ιουνίου 2014 at 16:11

  «Περί άλλων τυρβάζεις» RYaN
  Δύσκολη η συνενόηση μαζύ σου…
  Μιλάμε για το Σ.Σ και ποιός έχει το «λόγο» (δηλαδή το μαχαίρι και το πεπόνι) σήμερα εν έτει 2014 και εν μέσω δυσκολότατων συνθηκών εν Ελλάδι,,,,
  Το τί μέλλει γενάσθαι….άν Τσιπριάσουμε……δνε είναι αλάργα το σκοτάδι….κλείσε τα μάτια να το δείς…..

   • RYaN on 21 Ιουνίου 2014 at 17:11

   Καλά εσύ ότι δεν έχει την έγκριση του φίλου σου του Βαγγέλα σκοτάδι το βλέπεις. Και όχι μόνο προς τσίπρα μεριά.

  • Ισόνομος πολίτης on 21 Ιουνίου 2014 at 20:52

  Φίλος μου ο Βαγγέλης από που ως που?
  Είναι ο καθόλα θεσμικό εκλεγμένος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι νεωτέρας,,,,
  Primus inter pares
  Δεν υπάρχουν «εικονίσματα» και «προσκυνητάρια..»
  Οι πάντες κρίνονται από τις θέσεις τους και της αρχές που διέπουν τις πράξεις τους.
  Μέχρι τώρα όλα καλά….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: