Αύριο η εκλογή Γιούνκερ στην Προεδρία της Κομισιόν

Σχεδόν σίγουρη θεωρούν, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, την εκλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην προεδρία της Κομισιόν, στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

H Σύνοδος Κορυφής θα ξεκινήσει απόψε με δείπνο των ηγετών στην πόλη Ύπρε την οποία επισκέφθηκαν, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ωστόσο, από τις διαβουλεύσεις που έγιναν στη διάρκεια της ημέρας και δηλώσεις ηγετών προέκυψε ότι αύριο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διαδοχή από την 1η Νοεμβρίου του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία στην Κομισιόν.

Μάλιστα, η απομόνωση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο θέμα αυτό έγινε ακόμη μεγαλύτερη, αφού πλέον μόνο ο ίδιος και ο Ούγγρος ομόλογός του αμφισβητούν τον κ. Γιούνκερ.

Εκεί που ακόμη δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία είναι στο θέμα του καθορισμού των οικονομικών προτεραιοτήτων της νέας Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπου ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ζητούν μια πιο διασταλτική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε η δημοσιονομική εξυγίανση να μην λειτουργεί σε βάρος της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το προσχέδιο που ετοίμασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει περιέχει πέντε ενότητες για τη νέα στρατηγική της Κομισιόν την περίοδο 2014-2019 και θα έχει τη μορφή Δήλωσης Αρχηγών και Κρατών και Κυβερνήσεων.

Η πρώτη ενότητα αφορά την απασχόληση την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, ενώ σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Η δεύτερη ενότητα έχει στόχο την προώθηση πιο αποτελεσματικών δράσεων που θα επηρεάζουν θετικά την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Η τρίτη ενότητα αφορά την  πολιτική της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και θα βασίζεται στη στρατηγική που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν με στόχο την Κοινή Πολιτική Ενέργειας μέσα σε πέντε χρόνια. Στόχος της νέας στρατηγικής που θα χρηματοδοτηθεί και από την Κοινότητα είναι η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου, η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ανανεώσιμης και συμβατικής ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του κόστους.

Η τέταρτη ενότητα έχει να κάνει με τον τομέα της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης, ενώ η πέμπτη ενότητα αφορά τη διαμόρφωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο και το πως οι πολιτικές της θα αναδεικνύονται διεθνώς.

Το παραπάνω σχέδιο θα δοθεί στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος θα πρέπει να το κάνει πιο συγκεκριμένο όταν θα πάει στα μέσα Ιουλίου να ζητήσει την ψήφο της Ευρωβουλής, δεδομένου ότι οι περισσότερες πολιτικές ομάδες εχουν ζητήσει σαφείς αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του κ. Βαν Ρόμπει, διευκρίνισε χθες ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθεί απόφαση μόνο για τα τον πρόεδρο της Κομισιόν και όχι για άλλα πόστα που θα πρέπει να καλυφτούν μέχρι το τέλους του έτους.

Πρόκειται για τις θέσεις των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του Eurogroup καθώς και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ο αρχικός στόχος ήταν να ληφθεί απόφαση για όλους σ’ αυτή τη Σύνοδο, ωστόσο ο κ. Βαν Ρόμπει άλλαξε γνώμη εξαιτίας των διαφωνιών για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν και αποφάσισε να τα διαχωρίσει.

Όμως, είναι βέβαιο ότι στο παρασκήνιο της Συνόδου θα γίνουν συζητήσεις. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι οριστικές αποφάσεις για την κάλυψη των τριών θέσεων θα ληφθούν στα μέσα Ιουλίου, σε μια έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ


Αρέσει σε %d bloggers: