Ντ.Κάμερον: «Μαύρη μέρα για την Ευρώπη» η επιλογή Γιουνκέρ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε σήμερα ότι η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί μια «μαύρη ημέρα για την Ευρώπη».

«Είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη, υπάρχει κίνδυνος αποδυνάμωσης των εθνικών κυβερνήσεων», είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ οι οποίοι έδωσαν το «χρίσμα» στον Γιουνκέρ, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κέρδισε τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν σοβαρό λάθος το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συνεργάστηκαν μεταξύ τους για να βρουν μια εναλλακτική λύση αντί να προκρίνουν τον Γιουνκέρ για τη θέση αυτή και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυσκολότερο για τη χώρα του να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προειδοποίησε επίσης ότι θα είναι πιο δύσκολο να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε μια Ευρώπη που επιθυμούσε διακαώς την αλλαγή, ενόψει και του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη Βρετανία στα τέλη του 2017 με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

«Πιστεύω ότι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας βρίσκεται στη μεταρρύθμιση της ΕΕ, στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αυτήν την μεταρρύθμιση στην ΕΕ και στην παραμονή μας σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι με τις σημερινές εξελίξεις καθίσταται πλέον δυσκολότερη η μεταρρύθμιση αυτή.

Ο Κάμερον συμπλήρωσε ότι οι υπόλοιποι ηγέτες των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν πως χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση στις ανησυχίες του Λονδίνου για το μέλλον της Ένωσης, αλλά και να αναθεωρήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγεται στο εξής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως τόνισε, η Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Κάμερον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά την ψηφοφορία για την ανάδειξη του Γιουνκέρ στην οποία η Βρετανία μειοψήφησε, προσφέρθηκαν να κάνουν κάποιες παραχωρήσεις και πρόσθεσαν μια παράγραφο στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου. Σε αυτήν την παράγραφο σημειώνεται ότι οι ανησυχίες της Βρετανίας για τη μελλοντική πορεία της ΕΕ «θα χρειαστεί να απαντηθούν» αλλά και επίσης να αναθεωρηθεί η διαδικασία διορισμού του προέδρου της Κομισιόν.

Για «ταπείνωση» του Βρετανού πρωθυπουργού κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασαν σήμερα την εκτίμηση ότι ο ηγέτης των Συντηρητικών «ταπεινώθηκε» εξαιτίας της αποτυχίας του να εμποδίσει το διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έπειτα από εβδομάδες μεγαλοστομιών και αερολογιών εκ μέρους του Ντέιβιντ Κάμερον, αυτό αποτελεί μια ολοκληρωτική ταπείνωση» δήλωσε ο Εντ Μίλιμπαντ, ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Σκάι Νιους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος είχε επίσης αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ, άσκησε κριτική στο Βρετανό πρωθυπουργό ότι αντί να «οικοδομήσει συμμαχίες στην Ευρώπη» τις «έκαψε».

«Ο λόγος είναι ότι (οι Ευρωπαίοι) πιστεύουν ότι εκείνος δεν ενεργεί παρά μόνο βάσει των (ευρωσκεπτικιστών) βουλευτών του στρατοπέδου του» εξήγησε ο Μίλιμπαντ.

«Για αυτόν τον λόγο απέτυχε, και είναι το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας που βγήκε χαμένο εξαιτίας αυτής της απόφασης», κατήγγειλε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

«Αυτό υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής που θα στηρίζεται σε ευρύτερες συμμαχίες στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο πρόεδρος του ευρωφοβικού Ukip – ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών του Μαΐου –, έκρινε επίσης ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «εξευτελίστηκε σήμερα και το χειρότερο, φαίνεται πολύ απομονωμένος».

«Είναι ένα πράγμα να λέτε ότι θα σηκωθείτε για να δώσετε μάχη, αλλά αν χάσετε, αυτό μάλλον δεν θα σας κάνει και πολύ καλό», ειρωνεύτηκε ο λαϊκιστής ηγέτης, στις δηλώσεις που έκανε στο Sky News πριν από την επιλογή του Γιούνκερ.

«Όλοι τα χαρτιά που είχε ο Κάμερον στο χέρι του έχουν παιχθεί και χαθεί σε μια μάταιη μάχη και ήταν χαμένα εκ των προτέρων» υποστήριξε, ενώ προσέθεσε ότι η «επαναδιαπραγμάτευση» των συνθηκών στις οποίες έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός «φαίνεται τώρα ελάχιστα πιθανή».


Αρέσει σε %d bloggers: