Κότες ορισμένοι ηγέτες χωρών της Ε.Ε. σύμφωνα με Βρετανό υπουργό

UB€R AL€S

«Δειλοί» Δεν υπερασπίστηκαν τις αντιρρήσεις τους για τον διορισμό Γιούνκερ

Την Παρασκευή, 26 από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ παρά τις αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Όρμπαν οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην υποψηφιότητα αυτή.

Δύο Βρετανοί υπουργοί καταδίκασαν – ο ένας αποκαλώντας τους δειλούς – ηγέτες χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι σε ιδιωτικές συνομιλίες τους εξέφραζαν ανησυχίες για την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως προέδρου της Κομισιόν, ωστόσο ψήφισαν υπέρ του στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Την Παρασκευή, 26 από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ παρά τις αντιρρήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Όρμπαν οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην υποψηφιότητα αυτή.

Η βρετανική αντίθεση στον κ. Γιούνκερ επικεντρώνεται σε φόβους ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και βετεράνος στις μεσολαβήσεις για την επίτευξη συμφωνιών σε συνόδους κορυφής της Ε.Ε. δεν έχει τη βούληση να μεταρρυθμίσει την Ένωση.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες για μεταρρύθμιση καθίστανται τώρα δυσκολότερες.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους, εφόσον επανεκλεγεί την ερχόμενη χρονιά, να οργανώσει ως το 2017  δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε..

Ωστόσο το Σάββατο ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ καταδίκασε ως «δειλούς» τους αρχηγούς κυβερνήσεων οι οποίοι σε ιδιωτικές συνομιλίες εξέφραζαν επιφυλάξεις για το διορισμό του κ. Γιούνκερ, αλλά στο τέλος τον ψήφισαν επικεφαλής της Επιτροπής.

«Ως αποτέλεσμα της δειλίας, χθες, άλλων ηγετών που δεν ήταν έτοιμοι να ορθώσουν δημόσια το ανάστημά τους και να πουν τα πράγματα που έλεγαν ιδιωτικά, θα πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρότερα για να πείσουν το βρετανικό λαό ότι μπορεί να εμπιστευθεί την Ευρώπη με μια αληθινή μεταρρυθμιστική ατζέντα», δήλωσε ο κ. Χαντ στο Sky News.Ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ επέκρινε επίσης αυτούς που, όπως είπε, είχαν πει στην Μεγάλη Βρετανία ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες της για την κατεύθυνση της 28μελούς ένωσης.

«Περιμένουμε να ορθώνουν δημόσια το ανάστημά τους», είπε στο Sky. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από το γεγονός ότι όλοι αυτοί που έλεγαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για την κατεύθυνση της Ευρώπης δεν σηκώθηκαν εκείνη την ημέρα για να μετρηθούν».


1 Σχόλιο

    • RYaN on 29 Ιουνίου 2014 at 14:22

    Εγώ πάλι θεωρώ ανειλικρινές και προσχηματικό όλο αυτό το παιχνιδάκι της Βρετανίας. Οι Τόρις έχουν ανεξάρτητη δική τους ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο και θα μπορούσαν να είχαν προτείνει έναν δικό τους υποψήφιο, από την αρχή. Άρα, δεν είναι ο στόχος τους ο Γιούνκερ, αλλά το να δυναμιτίσουν την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας πανευρωπαϊκά, αλλά και για να βρουν σε εθνικό επίπεδο τα προσχήματα που χρειάζονται για να διεξάγουν το δημοψήφισμά τους.
    Από την άλλη, κακώς επιτίθενται ειδικά στο πρόσωπο του Γιούνκερ, αφού δεν αξιολογούν το ότι προέρχεται από το Λουξεμβούργο, το οποίο (σύμφωνα με πληθώρα μελετών) είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ, χωρίς απολύτως κανένα κόστος για την ίδια.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: