Βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα

bebhlwsan-to-mnhmeio-toy-olokaytwmatos-ndash-entones-antidraseisΈντονες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις τόσο από την εβραϊκή κοινότητα όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο προκάλεσε η βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην Αθήνα, την περασμένη Παρασκευή.

Σημειώνεται πως άγνωστοι έγραψαν αντισημιτικά συνθήματα, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε η Αστυνομία, η οποία και διεξάγει τις σχετικές έρευνες.

Αντιδρά η εβραϊκή κοινότητα

Σε ανακοίνωσή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας τονίζεται: 

«Δυστυχώς, 70 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου που άφησε πίσω του εκατομμύρια θύματα της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, του Ναζισμού και του αντισημιτισμού, κάποιοι αμετανόητοι επιθυμούν να μας τρομοκρατήσουν ασελγώντας στη μνήμη των αδελφών μας, θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Δεν θα καταφέρουν να μας φοβίσουν. Το αντίθετο μάλιστα. Μαζί με τους Αθηναίους πολίτες, θα εντείνουμε κάθε προσπάθεια για να παραμείνει άσβεστη η Μνήμη αθώων θυμάτων ώστε να εμποδιστεί το δικό τους ανίερο και προσβλητικό έργο να βιάσουν την ιστορία και να σπείρουν και πάλι μίσος και φανατισμό»

Τη βεβήλωση καταδίκασε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης με αντίστοιχη ανακοίνωση:

«Η αναγραφή αντισημιτικών αλλά ταυτόχρονα και απειλητικών συνθημάτων προσβάλλει όχι μόνο τη Μνήμη όσων χάθηκαν άδικα και βίαια στα ναζιστικά στρατόπεδα αλλά και αυτούς που παρά τα όσα έζησαν, επέστρεψαν στην Ελλάδα ξαναχτίζοντας τις ζωές τους από τις στάχτες του πολέμου».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του.

«Είναι μία πράξη βάρβαρη που προσβάλλει βάναυσα την ιστορία όχι μόνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού που σέβεται και τιμά τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε:

«Εκφράζω τη συμπαράστασή μου προς την Ισραηλιτική Κοινότητα και την διαβεβαιώνω ότι οι αρμόδιες Αρχές θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπαιτίων της θλιβερής αντισημιτικής αυτής πράξης».

newpost.gr


Αρέσει σε %d bloggers: