Γ. Μανιάτης προσπαθεί να πείσει επενδύτες να σκάψουν για πετρέλαιο

Το πρόγραμμα παραχωρήσεων για υποθαλάσια έρευνα υδρογονανθράκων παρουσίασε στο Λονδίνο ο  Γ. Μανιάτης ενώ την ίδια στιγμή  Εκατομμύρια Μεγαβάτ ανυπολόγιστης αξίας ρέουν γύρω μας!

Ο στόχος της Ελλάδας να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μόνο ένας ελληνικός μύθος, αλλά βασίζεται σε στέρεες παραμέτρους, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, παρουσιάζοντας στο Λονδίνο το πρόγραμμα παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης.

Μέσω του διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραχωρηθούν για έρευνες 20 θαλάσσιες περιοχές («οικόπεδα») στους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε.

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε σήμερα το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και επικέντρωσε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.«Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

Είπε ακόμη πως «το ότι το «θέμα» είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια -από το 1997 ως το 2012- θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές».

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε επίσης ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, καθώς, όπως είπε, «βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο».

Επίσης, παρουσίασε το θεσμικό-οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες, στο οποίο, όπως ανέφερε, περιλαμβάνονται:

 • Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, «που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον.
 • Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
 • Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
 • Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 • Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.

Αυτός ο γύρος παραχωρήσεων υδρογονανθράκων για τις περιοχές του Ιουνίου και νότια της Κρήτης είναι συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν άνω των 180 στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, κ.ά, που εκπροσώπησαν πάνω από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδηλωση, ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κι άλλες.

Στις συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών και των επενδυτών, οι οποίες έγιναν για να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα συμμετείχε επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κώστας Μαθιουδάκης.

εδώ η παρουσίαση του Γ Μανιατη http://go.naft.gr/o3ECDS

Το απόγευμα ξεκίνησαν οι εξειδικευμένες ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της PGS και του BEICIP σε workstations εγκατεστημένα για το σκοπό αυτό στις αίθουσες του Ελληνικού Κέντρου του Λονδίνου. Οι ενημερώσεις αυτές θα συνεχιστούν και αύριο όλη την ημέρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της EE.

newsroom naftemporiki.gr


7 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Astrexas on 2 Ιουλίου 2014 at 11:09

  Η διαφορα ειναι οτι εαν ο Μανιατης πεισει(που θα πεισει) να σκαψουν για υδρογονανθρακες…το κοστος των σκαπτικων το αναλαμβανουν εξολοκληρου οι σκαφτες, σε αντιθεση με τα φωτοβολταικα που το κοστος καποιοι περιμενουν να το αναλαβουν οι φορολογουμενοι.

  • παπαδακης on 2 Ιουλίου 2014 at 22:36

  Όλα τζάμπα και με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και με εγγυημένα κέρδη !!!

   • Astrexas on 3 Ιουλίου 2014 at 11:48

   Μαλακιες του Μαυριδη(καλες ειναι στο βαθμο που μας κανει επιφυλακτικους).
   Η Κυπρος δειχνει το δρομο… και ηδη εχει βαλει ζεστο χρημα στα ταμεια της, πριν ακομα αρχισουν οι εξαγωγες και ευελπιστει να βαλει ακομα 60 δις ευρω στα ταμεια της περα απο την αναπτυξη που θα επιφερει.

    • RYaN on 3 Ιουλίου 2014 at 22:33

    Σωστά τα περί της Κύπρου. Μήπως έχεις διαβάσει και τις κυπριακές συμβάσεις εκμετάλλευσης? Απέχουν μίλια από τις ελληνικές (αυτές τις λεπτές διαφορές τονίζει στο άρθρο του ο Μαυρίδης και τις έχω επισημάνει με bold). Επίσης, η Κύπρος ανακάμπτει πραγματικά. Η Ελλάδα, δεν είναι ακόμα σίγουρο.

  • Astrexas on 4 Ιουλίου 2014 at 00:29

  Η κυπρος δειχνει το δρομο..απο εκει και περα οι νεες συμβασεις δεν βλεπω το οογο να μην ειναι στα ιδια πλαισια αυτων της Κυπρου…

  υγ.θα πεις τα τζιμανια τα δικα μας ειναι ικανα για ολα…και θα εχεις δικαιο και θα εχω .

  υγ.2.το «ολα» ειναι και για θετικο προσιμο και για αρνητικο 😉

   • RYaN on 4 Ιουλίου 2014 at 01:20

   😉 i.e. ….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: