Η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι πορεία εξαφάνισης όσο δεν εξαφανίζει τους μνημονιακούς του!

pasok-posostaΟ βασικός διαχωρισμός της περιόδου μνημόνιο-αντιμνημονιο ούτε καν λαμβάνεται υπόψη στο ΠΑΣΟΚ ως  υπαρκτός διαχωρισμός. Ως αποτέλεσμα το κόμμα παραμένει το μόνο αμιγώς μνημονιακό σε όλη την χώρα χωρίς καμιά ταλάντευση ή ερωτηματικό και χωρίς καν παραγωγή δεύτερης σκέψης! Μόνη ενδιαφέρουσα πηγή ειδήσεων και κινητικότητας εδώ και κάποιου μήνες είναι η κόντρα για την επικράτηση μεταξύ Μνημονιακών της περιόδου 2009-2011 και της περιόδου 2012-2014.

Περαιτέρω οι παρεμβάσεις στα όργανα ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικές μιας αναζήτησης που συντελείται στο ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά όχι τόσο για να στρίψουν προς την πραγματικότητα στην κοινωνία, στην οικονομία και στον κόσμο των ιδεών, όσο για να βρουν και να ξεκαθαρίσουν από επιρροές το  μνημονιακό DNA τους και να το βάλλουν να λειτουργεί ως μεταρρυθμιστικό διότι σε αυτό τον τομέα έχουν ένα πρόβλημα!

Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι ο μεταρρυθμισμός στο ΠΑΣΟΚ  δεν αποτελεί πολιτικό στόχο και για αυτό -παρά τα απανωτά συνέδρια τις ομαδοποιήσεις και τις μεταμορφώσεις- δεν παράγει συγκεκριμένες θέσεις ή ένα συνολικό νέο μοντέλο ανάπτυξης για την χώρα εκτός του μνημονίου. Οι  αντιμνημονιακοι αποχώρησαν μνημονικοί κυριαρχούν και αυτοαποκαλούνται μεταρρυθμιστές αλλά δεν παράγουν θέσεις.

Δεν παράγουν θέσεις γιατί στην πραγματικότητα ο μεταρρυθμισμός του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο εσωτερικό απλά για να δικαιολογήσει τις πολιτικές της Τροικας ως μεταρρυθμίσεις. Όταν αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι εξόφθαλμα νεοφιλελευθερισμός, τότε από το ΠΑΣΟΚ θα τις αποκαλούν «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Η ρητορική περί μεταρρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει απολύτως με την κυρίαρχη εικόνα για την Ελλάδα και  την κρίση που έχουν στην Ευρώπη. Εκεί η πολύχρονη κρίση στην Ελλάδα δεν οφείλονται σε κατασκευαστικά λάθη της ευρωζωνης ούτε, στην καταστροφική μανία των μνημονιακών που δημιούργησαν αβυσσαλέα πολύχρονη ύφεση και κοινωνική τραγωδία, ούτε στα απανωτά σε λάθη που αποδέχεται ακόμη ο ΔΝΤ. Η κρίση για τους Ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς οφείλεται στους τεμπέληδες-κηφήνες ελληνες και στην καθυστέρηση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων που οδήγησε το εγχώριο μοντέλο ανάπτυξης στην χρεοκοπία. Έτσι το μνημόνιο εμφανίζεται ως διάσωση.

Με σημαία αυτή την ανάλυση το ΠΑΣΟΚ έρχεται πιο κοντά στην ευρώπη και εμφανίζεται ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, άλλα ταυτόχρονα αδυνατεί να επεξεργαστεί και παρουσιάσει θέσεις για την χώρα ως αντιπροτάσεις στην τρόικα. Ακυρώνεται  συνολικά σαν φορέας παραγωγής πολιτικής και ιδεών όταν αποδέχεται το μνημόνιο ως διάσωση και τις πολιτικές του ως μεταρρυθμίσεις «απαραίτητες» ή σκέτες. Μέσω αυτού του σχήματος το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να συμμετέχει στη κυβέρνηση όπου θα έχει τα μέσα για να εξυπηρετεί ένα εκλογικό ακροατήριο, ενώ επί του πρακτέου το μόνο που απομένει να κάνει είναι να μετριάσει κάπως την σκληρότητα των πολιτικών. χωρίς όμως αυτό να φαίνεται ως αντιμεταρρύθμιση γιατί  θεωρεί αυτές τις πολιτικές ως απαραίτητες.

Έτσι από το ΠΑΣΟΚ φιλοευρωπαϊσμός γίνεται το μνημόνιο. Ευρωπαϊσμός γινεται  η αποδοχή της  ανάλυσης περί του τεμπέλη κηφήνα Έλληνα,  ενώ αντιευρωπαϊσμός είναι η οποιαδήποτε άλλη ελληνική ανάλυση. Ακόμη χειρότερα μόνο ως προσπάθεια για να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια παράγωγης σκέψης μοιάζει το γεγονός ότι  κάθε άλλη ελληνική προσέγγιση πλαισιώνεται από το ΠΑΣΟΚ με τον όρο «ανευθυνότητα».

Πρόκειται για  ολοκληρωμένη ιδεολογική τραγωδία και πνευματική παράλυση  και όχι τυχαία κόμμα αυτό φαίνεται να παραμένει το μόνο σκληρά μνημονιακό και βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την ελληνική κοινωνία πληρώνοντας τόσο βαριά την κρίση.   Ακόμη χειρότερα κάθε ανάλυση έρχεται απ έξω και κινείται από πάνω προς τα κάτω καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν ακούει ούτε την βάση του άλλα όλους τους άλλους εκτός ΠΑΣΟΚ που το μετέβαλαν σε όχημα των επιδιώξεων τους.

Στο ΠΑΣΟΚ έχει απομένει μια επαφή με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βασισμένη σε ιστορικούς λόγους. Αυτό τους επιτρέπει να κρατούν τον αυτοπροσδιορισμό τους ως σοσιλσδημοκρατες.  Μια επαφή όμως που βλάπτει την σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, είτε μιλούμε για ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είτε για σκέτη.

Η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι πορεία εξαφάνισης όσο δεν εξαφανίζει τους μνημονιακούς.  Και θα συνεχίσει ως τέτοια όσο δεν αναπτύσσει εθνική ανάγνωση στην κρίση, εθνικό σχέδιο και προτάσεις οι οποίες εκ των πραγμάτων θα είναι αντιμνημονιακές, στο βαθμό  που οι ευρωπαϊκές είναι εκ των μνημονιακές εκ των πραγμάτων.


5 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 12 Ιουλίου 2014 at 23:05

  Φωτογραφία από μία στάση λεωφορείου στο Λονδίνο!

   • RYaN on 12 Ιουλίου 2014 at 23:10

   Κατά το: «κοίτα τί έκανες, κοίτα τί έπαθες»…
   Απλά πράγματα. Δε χρειάζεται πολύ ψάξιμο, για το πώς, το γιατί και το διότι …

  • Astrexas on 12 Ιουλίου 2014 at 23:50

  kalo kalokairi

   • RYaN on 12 Ιουλίου 2014 at 23:53

   Καλό καλοκαίρι, φίλε. Καλά να περάσεις.

  • pap-net on 13 Ιουλίου 2014 at 00:28
   Author

  τα λέμε

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: