Στο «κόκκινο» οι μετοχές με απώλειες 2,69%

Στο «κόκκινο» οι μετοχές με απώλειες 2,69%Στο »κόκκινο» βρέθηκαν οι μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τους πωλητές να κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο από την αρχή μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Οι προσφερόμενες τιμές πώλησης συνεχώς χαμήλωναν για να βρεθούν αγοραστές.

Ρεπορτάζ Νίκος Θεοδωρόπουλος/ imerisia.gr

Ο γενικός δείκτης απομακρύνθηκε ταχύτητα από τις 1.190 μονάδες με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας και …έτρεχε προς τη ζώνη των 1.150 μονάδων , σημειώνοντας ενδοσυνεδριακή πτώση 2,8%. Μικρός αριθμός χρηματιστών που παρακολουθούσε τις συναλλαγές έλεγε ότι η αγορά προσφέρεται για τοποθετήσεις. Αντίθετα η πλειονότητα των ειδικών εμφανίστηκε »πληγωμένη» από τις εξελίξεις βάζοντας τον πήχη ακόμη πιο χαμηλά για το γενικό δείκτη.

Ο αδύναμος κρίκος στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τον ομώνυμο δείκτη να πέφτει 3,32%.

Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5,52% , η Alpha Bank 4,3% , η Εθνική Τράπεζα 3,5% και η Eurobank 2,26%. Απώλειες ύψους 2,52% εμφάνισε η μετοχή του ΟΤΕ που έκλεισε στα 10,45 ευρώ , η ΔΕΗ με πτώση 2,45% στα 10,44 ευρώ ενώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ διατηρήθηκε αμετάβλητος στα 11,90 ευρώ.

Το έντονα αρνητικό κλίμα αποτυπώθηκε στο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη που υποχώρησε στις 1.158,24 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,69%.

Σύμφωνα με αναλυτές τα αιτία των ρευστοποιήσεων προσδιορίστηκαν στις γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορεί να διαμορφώνει η πτώση του μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ουκρανία. Επίσης στην ημερήσια ατζέντα των ειδικών προστέθηκε η δημοσκόπηση αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg που ανέδειξε ότι οι έξι στους δέκα εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Ακόμη η δήλωση της γενικής γραμματέας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβάρυναν το κλίμα. . Ανέφερε ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει, αλλά οι αγορές «ενδεχομένως να είναι υπερβολικά αισιόδοξες» επισημαίνοντας πως το υψηλό χρέος και τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στη Γηραιά Ήπειρο θα μπορούσαν να επηρεάσουν πτωτικά τις επενδύσεις και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Πάντως μερίδα χρηματιστών μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης προσδοκά η συνεδρίαση της Δευτέρας να απομακρύνει ότι » κακό »έφεραν οι συναλλαγές της τελευταίας εβδομάδας . Η αισιοδοξία για μια πιο θετική πορεία της αγοράς τις επόμενες ημέρες είχε περισσότερους υποστηρικτές αφού ο γενικός δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 1150 μονάδες.

Στο σύνολο της αγοράς με ζημιές έκλεισαν 90 μετοχές μόλις 28 μ,ε κέρδη και 141 παρέμειναν αμετάβλητες.


Αρέσει σε %d bloggers: