Τέλος οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις!Οι Μνημονιακοί χρειάζονται τα λεφτά των ασφαλισμένων!

bankster (1)Η ύπαρξη συνταξιούχων γήρατος σε ηλικία κοντά ή μικρότερη των 50 ετών στερείται κάθε λογικής». Αυτό ήταν ένα μόνο από τα συμπεράσματα της μελέτης του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, τα ευρήματα της οποίας προκαλούν σοκ.

Γιατί καταλήγει ότι απέτυχαν παταγωδώς οι προσπάθειες συμμαζέματος των Ταμείων που έχουν γίνει έως τώρα και σημειώθηκε «έκρηξη» συνταξιοδοτήσεων.

Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε μία χώρα γερασμένη, που αντιμετωπίζει και οικονομικά προβλήματα, δεν έχουν λογική σύμφωνα με τη μελέτη, που εντόπισε αυξημένο αριθμό συνταξιούχων κοντά στα 50 έτη, σε συγκεκριμένες ειδικότητες και Ταμεία, χωρίς να πρόκειται για εργαζομένους σε αντικειμενικά ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τα ευρήματα της μελέτης, την οποία παρουσιάζει στο σύνολό της το «Βήμα της Κυριακής» προδιαγράφουν τα νέα μέτρα που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η νέα ασφαλιστική ρύθμιση προβλέπει:
– Ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης
– Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
– Καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους
– Εκ βάθρων αλλαγές στο σύστημα είσπραξης των εισφορών, με ορίζοντα το 2017, οπότε οι αντίστοιχοι μηχανισμοί των Ταμείων θα ενσωματωθούν στις εφορίες
– Επανάκριση όλων των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα

Αναλύοντας το κορυφαίο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι ένα ασφαλιστικό σύστημα με χαλαρούς κανόνες συνταξιοδότησης και σχετικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης δεν είναι βιώσιμο.

Διαπιστώνουν ότι οι προϋποθέσεις αυτές διαφέρουν σημαντικά τόσο μεταξύ των Ταμείων όσο και μέσα στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο. Το 2010 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης ήταν 62,34 έτη (62,39 για τους άνδρες και 63,31 για τις γυναίκες). Το γενικό όριο συνταξιοδότησης ήταν τότε τα 65 χρόνια για τους άνδρες και το 60ο για τις γυναίκες.

Το διάστημα 2010-2013 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των νέων συνταξιούχων (όσων αποχώρησαν εντός συγκεκριμένων ετών), γεγονός που οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην ύφεση της οικονομίας που ωθεί σε μείωση της απασχόλησης.

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιοδοτήσεων του Δημοσίου από το 2010 στο 2011, κυρίως λόγω της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας που εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο του 2011 και η οποία εξώθησε σε σύνταξη όσους είχαν τουλάχιστον 33 έτη συντάξιμης εργασίας και ηλικία 53 ετών.

Επίσης το 2011 καταγράφεται σημαντική αύξηση των νέων συνταξιοδοτήσεων του ΙΚΑ που, αν και για τους άνδρες διορθώνεται, για τις γυναίκες παραμένει και το 2012.

Αντίστοιχα το 2012 παρατηρείται αθρόα έξοδος στον ΟΓΑ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Τέλος, το 2013 καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των νέων συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ειδικά των ανδρών, που σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων αυξήθηκε σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με μικρές χρονικές διαφοροποιήσεις, ενώ το 2013 ο συνολικός αριθμός των νέων συνταξιούχων καταγράφει οριακή μείωση.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των νέων συνταξιούχων γυναικών σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2009 και 2012 και από 57.000 εκτοξεύτηκε στις 98.000. Για τους άνδρες οι αντίστοιχες νέες συντάξεις ήταν 95.000 το 2009 και 142.000 το 2011, αύξηση κοντά στο 50%.


7 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 20 Ιουλίου 2014 at 23:06

  Αυτό που δεν έχει γίνει κατανοητό με την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι συρρικνώθηκε η οικονομία συνολικά, συρρικνώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, συρρικνώθηκαν τα εισοδήματα, συρρικνώθηκαν όλες οι αξίες, ενώ το κόστος διαβίωσης, τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις είτε παρέμειναν στο «ύψος» του, είτε αυξήθηκαν. Πόσο βιώσιμο είναι κάτι τέτοιο? Μάλλον καθόλου. Άρα, όλοι αυτοί που χαρακτηρίζονται ως «μνημονιακοί» είναι άνθρωποι που τους αρέσει είτε να αυτοκοροϊδεύονται, είτε να κοροϊδεύουν τους άλλους, ή και τα δύο, με την ελπίδα ότι κάτι θα συμβεί (από μόνο του !!!) κάπου παρακάτω και θα διατηρήσει τη συνέχεια αυτής της μη βιωσιμότητας χωρίς ασυνήθιστες «εκπλήξεις» και «εκρήξεις».

  • Ισόνομος πολίτης on 21 Ιουλίου 2014 at 08:40

  Απλό – απλούστατο!!!
  Ομοιάζει η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας σαν μια άθλια – τραγική – απαίσια και αποκρουστική φιγούρα, που εμφανίζεται σε σκηνή θεάτρου τραβώντας σιγά – σιγά και προσεκτικά, την μια σειρά μετά την άλλη των πέπλων που την καλύπτουν και έτσι ολοένα περισσότερο μας αποκαλύπτεται ανάγλυφη.
  Όσοι βρίσκονται απομακρυσμένοι από το «καμίνι» της πραγματικής οικονομίας, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πόσο τραγικά ήτανε και εξακολουθούν (δυστυχώς) να είναι τα πράγματα.
  Μόνες «υπαρξιακές» ανάσες ο Τουρισμός (ευτυχώς),και η θέση μας ακόμη στο €….(και με ότι αυτό φυσικά συνεπάγεται..).
  Διαφορετικά….!
  Για μια ακόμη φορά……..ύστερα από 120 χρόνια (10/12/1893) ένας «άλλος» Χαρίλαος Τρικούπης θα εκφωνούσε τραγικά και με στεντόρεια τη φωνή του εκείνο το:
  » Έλληνες δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
  Τι «μνημινιακός», «αντιμνημοιακός» και «κολοκύθια μετά ριγάνεως» μου λέτε τώρα…
  Το έχω πει και το αναλύσει και άλλη φορά σε αυτό εδώ το «ηλεκτρονικό στέκι»:
  Η Οικονομία έχει πραγματική υπόσταση, υπακούει στην δική της νομοτέλεια και τους άγριους διεθνείς συσχετισμούς των καιρών. Ουδόλως υπακούει ή λαμβάνει υπόψη της ειδικά την «σήμερον ημέρα», τις ιδεοληψίες, τις ιδεολογίες, τις προσμονές και τις «προσευχές» όλων «υμών» των αριστεροκουλτουριάρηδων «προοδευτικών»..
  Μακάρι να συνέβαινε κάτι τέτοιο!!!

   • RYaN on 21 Ιουλίου 2014 at 08:58

   Κριτής είναι πάντα οι κρίσιμες πλειοψηφίες. Οπότε, φοβού το ότι αυξάνονται αυτοί που αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτε απολύτως για να χάσουν.

  • Ισόνομος πολίτης on 21 Ιουλίου 2014 at 10:02

  Προσωπικά εγώ (κατα παράφραση του «Καζαντζάκειου…»):
  Δεν έχω να χάσω «μία». δεν δίνω λόγο σε κανένα, δεν φοβάμαι τίποτε….
  Είμαι εγώ και οι απόψεις μου…(εις εκ των «μη εχόντων»),,,,ελεύθερος…. ..

  • Παναγιωτιδης on 21 Ιουλίου 2014 at 11:56

  καλα κανουν και κοβουν τις προωρες συνταξεις. Εσεις οι λεγομενοι αντιμνυμονιακοι γιατι «μολυνετε» τον αγωνα υποστηριζοντας ενα παραλογο μετρο;
  Τετοια κανετε και θα δουμε ξανα μειωμενα ποσοστα

   • RYaN on 21 Ιουλίου 2014 at 12:55

   Αν είναι πληρωμένες αυτές οι συντάξεις από τους δικαιούχους τους, τότε γιατί ήταν παράλογο μέτρο?
   Παράλογο ήταν αυτό που γινόταν τόσα χρόνια από τους πολιτικούς, δηλαδή να χαρίζουν συντάξεις. Τώρα ο πέλεκυς πέφτει βαρύς επί δικαίων και αδίκων, αδιακρίτως.

  • Ισόνομος πολίτης on 21 Ιουλίου 2014 at 13:35

  Και πούσαι ακόμη…..
  Ζοφερές μελλοντικές προοπτικές για τους απόμαχους της εργασίας…..
  Και να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελβετία μόνο …είναι κατατεθημένο από έλληνες «πατριώτες» σε συμποσούμενο μέγεθος, ποσό μεγαλύτερο από το σημερινό Δημόσιο Χρέος…..
  Άντε κύριε Σαμαρά ενήργησε αποφασιστικά και δεόντως για να γράψει…… και για σένα έστω κάτι η ελληνική Ιστορία;…..

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: