Ερώτηση Διώτη για ΩΡΛ Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

rp_iro_dioti.jpgΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η. ΔΙΩΤΗ

Εκτός λειτουργίας η ΩΡΛ Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Το θέμα του λουκέτου στην ΩΡΛ Κλινική του ΓΝΛ φέρνει με ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ζητώντας αφενός τη λήψη μέτρων για την άμεση επαναλειτουργία της και αφετέρου την προκήρυξη θέσεων όλων των απαραίτητων ιατρών για την ορθή, ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της.

Όπως επισημαίνει, το λουκέτο, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, «επιβεβαιώνει έμπρακτα τα όσα υποστήριζαν σε ανοικτή επιστολή τους από τις 22 Ιουνίου, η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις των Γιατρών Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων, για τραγικές ελλείψεις σε όλες τις υγειονομικές δομές της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας.

Αποτέλεσμα του “λουκέτου” είναι όλα τα ωτορινολαρυγγικά περιστατικά να διοχετεύονται μόνο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ασχέτως εφημέρευσης, η Κλινική του οποίου όμως, λόγω του όγκου των υφιστάμενων περιστατικών, αδυνατεί και αυτή με τη σειρά της να “σηκώσει” τους επιπλέον ασθενείς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να μπορέσει η ΩΡΛ Κλινική του ΓΝΛ να τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία, είναι απαραίτητοι τουλάχιστον άλλοι 2 ειδικοί ιατροί, οι οποίοι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασία, γεγονός αδύνατο, τηρουμένων των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόσληψή τους».

Ζητώντας την άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα και επισημαίνοντας ότι «εδώ και 4 χρόνια, από τότε που η χώρα μας μπήκε στα μνημόνια, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη γιατρού, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί περί τους 4000 οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν», υπογράμμισε ότι «ενδεχόμενη πρόσληψη επικουρικών απλά θα μεταθέσει το πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού για λίγο καιρό, χωρίς όμως να το λύσει» και πρόσθεσε: «η υπερπροσέλευση ασθενών και οι εξοντωτικές εφημερίες δεν εξαντλούν απλά τους ιατρούς της αντίστοιχης Κλινικής του ΠΓΝΛ, αλλά καθιστούν και τη δική της λειτουργία προβληματική, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών».

Ολόκληρη η ερώτηση, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, είναι η ακόλουθη:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 ΘΕΜΑ: Εκτός λειτουργίας η ΩΡΛ Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

“Λουκέτο”, μέχρι νεωτέρας, μπήκε προ ημερών στην Ωτορινολαρυγγολογική (ΩΡΛ) Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τα όσα υποστήριζαν σε ανοικτή επιστολή τους από τις 22 Ιουνίου, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και οι Ενώσεις των Γιατρών Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων, για τραγικές ελλείψεις σε όλες τις υγειονομικές δομές της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας.

Στην ΩΡΛ Κλινική, λόγω των συνταξιοδοτήσεων ιατρών που ουδέποτε αντικαταστάθηκαν, είχαν απομείνει μόλις 2 ειδικοί ιατροί για να καλύπτουν τις εφημερίες, και ορισμένοι ειδικευόμενοι.

Αρχικά η αρρυθμία φάνηκε στα εξωτερικά ιατρεία της ΩΡΛ, που έπαψαν να λειτουργούν, για να πάρει τη σκυτάλη η Κλινική, που με την επίδοση των τελευταίων εξιτηρίων σε ασθενείς, ανέστειλε τη λειτουργία της με εντολή του Διοικητή των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων της Λάρισας.

Αποτέλεσμα του “λουκέτου” ήταν όλα τα ωτορινολαρυγγικά περιστατικά να διοχετεύονται μόνο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ασχέτως εφημέρευσης, η Κλινική του οποίου όμως, λόγω του όγκου των υφιστάμενων περιστατικών, αδυνατεί και αυτή με τη σειρά της να “σηκώσει” τους επιπλέον ασθενείς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να μπορέσει η ΩΡΛ Κλινική του ΓΝΛ να τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία, είναι απαραίτητοι τουλάχιστον άλλοι 2 ειδικοί ιατροί, οι οποίοι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουν εργασία, γεγονός αδύνατο, τηρουμένων των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόσληψή τους.

Επειδή εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε που η χώρα μας μπήκε στα μνημόνια, δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη γιατρού στην χώρα, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί περί τους 4000 οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν.

Επειδή ενδεχόμενη πρόσληψη επικουρικών απλά θα μεταθέσει το πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού για λίγο καιρό, χωρίς όμως να το λύσει –όπως, άλλωστε, συνέβη και στο παρελθόν στο ΓΝΛ.

Επειδή πρόσφατα είχαμε επισημάνει, με την υπ’ αριθμ. 323/01.07.2014 αναφορά μας προς το Υπουργείο Υγείας, τις σοβαρές ελλείψεις σε ΩΡΛ, Παιδιατρική, Ουρολογική, Μαιευτική-Γυναικολογική, Πνευμονολογική, Νευρολογική και Δερματολογική Κλινική του ΓΝΛ.

Επειδή η υπερπροσέλευση ασθενών και οι εξοντωτικές εφημερίες δεν εξαντλούν απλά τους ιατρούς της αντίστοιχης Κλινικής του ΠΓΝΛ, αλλά καθιστούν και τη δική της λειτουργία προβληματική, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια λύση προτίθεται να δώσει, προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΩΡΛ Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ώστε να μην συσσωρεύεται όλος ο όγκος των ασθενών στην Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική του ΠΓΝΛ, δυσχεραίνοντας και τη δική της λειτουργία;
  2. Θα προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη θέσεων όλων των απαραίτητων ιατρών για την ορθή, ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της ΩΡΛ Κλινικής του ΓΝΛ;

 

Η ερωτώσα βουλευτίνα

Ηρώ Διώτη


Αρέσει σε %d bloggers: