Ερευνα για εγκλήματα πολέμου διέταξε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα, ενώ κατήγγειλε ταυτόχρονα τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές αμάχων.

Επικαλούμενη πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφών σπιτιών και αμάχων που σκοτώθηκαν, μεταξύ τους πολλά παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας, η Πιλάι δήλωσε ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να έχει παραβιαστεί, κατά τρόπο που ενδεχομένως συνιστά εγκλήματα πολέμου» και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για καθένα από τα περιστατικά αυτά.

Υπογράμμισε επίσης ότι για «μια ακόμη φορά, οι αρχές της διάκρισης και της πρόληψης δεν γίνονται σεβαστές κατά τις επιθέσεις που πραγματοποιούν αδιακρίτως η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις» εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ.

Ένα σχέδιο απόφασης έχει υποβληθεί. Το κείμενο που θα τεθεί προς έγκριση καταδικάζει «κατάφωρα τις γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις 13 Ιουνίου στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα».

Το κείμενο ζητεί επίσης η Ελβετία, ως κράτος θεματοφύλακας των Συνθηκών της Γενεύης, να συγκαλέσει επειγόντως σύνοδο των κρατών της 4ης Συνθήκης της Γενεύης για την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη, ώστε να ληφθούν μέτρα προκειμένου η Συνθήκη, ένα βασικό κείμενο του ανθρωπιστικού δικαίου, να εφαρμοστεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δεν υποστήριξαν τη σύγκληση σήμερα της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νέα αιματηρή επίθεση το πρωί της Τετάρτης

Στο μεταξύ το αιματοκύλισμα συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε και ο θάνατος ξένου εργάτη στο νότιο Ισραήλ, όταν ένα βλήμα το οποίο ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξε την περιοχή όπου βρισκόταν.

Εξάλλου, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει μια απόφαση, η οποία έχει υποβληθεί από τους Παλαιστινίους και με την οποία ζητείται η διεθνής προστασία τους και η επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Αμπασάν, μια τοποθεσία ανατολικά του Χαν Γιούνις, κατά τη 16η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του θυλάκου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα.

Τα πτώματα των πέντε Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ του Χάν Γιούνις. Ο θάνατός τους αυξάνει σε τουλάχιστον 644 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, στις 8 Ιουλίου, των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες.


Αρέσει σε %d bloggers: