Ρέντσι: Η Ελλάδα “σώθηκε” για να προστατευτούν ευρωπαϊκές τράπεζες

Μα δεν την έσωσε ο σοσιαλιστής κ Παπανδρέου;;

Η διάσωση της Ελλάδας οφείλεται στο γεγονός ότι είχε δανειστεί από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας των σχέσεων εξουσίας εντός της ΕΕ. Επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησής του για περισσότερο χρόνο ώστε να περιορίσει το έλλειμμά της .

«Η Ελλάδα σώθηκε, προκειμένου να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες», εκτίμησε ο κ. Ρέντσι σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Η Ιταλία δεν χρειάζεται να παρακαλέσει. Η χώρα απαιτεί περισσότερο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματός της», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός που τόνισε σε υψηλούς τόνους ότι η Ιταλία «δεν έχει να παρακαλέσει για τίποτα- θα κάνουμε χρήση της ευελιξίας, στην οποία έχουμε σαφές δικαίωμα».

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν την αντίδραση του Ματέο Ρέντσι στην αποτυχία του να λάβει από τους εταίρους του μεγαλύτερα περιθώρια για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας.

«Η Ιταλία, η οποία θα έπρεπε ήδη από το 2013 να παρουσιάσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατάφερε να μετατεθεί η υποχρέωσή της αυτή για το 2015 και τώρα ο κ. Ρέντσι ζητά νέα παράταση έως το 2016» επισημαίνεται, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται συχνά στο γεγονός ότι το 2003 η Γερμανία ήταν η μόνη στην ΕΕ που είχε υπερβεί το όριο ελλείμματος του 3%, εξασφαλίζοντας για τον εαυτό της ένα προνόμιο που δεν επιτρέπει σε άλλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο κ. Ρέντσι υπονοεί ότι και η χώρα του ήταν στο παρελθόν πολύ υποχωρητική στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της Νομισματικής Ένωσης και υποστηρίζει ότι οι σχετικές συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αρέσει σε %d bloggers: