Γάζα: Συμφωνία για 12ωρη εκεχειρία – Διαβουλεύσεις στο Παρίσι

Για δωδεκάωρη εκεχειρία συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ισραήλ και η Χαμάς, με την κατάπαυση του πυρός να έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Παρόλα αυτά η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για τη Μέση Ανατολή, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ.

Στόχος της συνόδου είναι «η προσπάθεια επίτευξης μίας εκεχειρίας διαρκείας στη Γάζα», όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τουρκία και το Κατάρ είναι δύο χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Χαμάς.

Το «παρών» στη συνάντηση αυτή θα δώσει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ξεπέρασαν τους 950 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 76 σοροί Παλαιστινίων έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης έχει ήδη ξεπεράσει τους 950 κι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Περίπου 6.000 είναι οι τραυματίες στη Γάζα από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η επιχείρηση και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές.

Ένας εθελοντής της παλαιστινιακής Ερυρθάς Ημισελήνου σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση που δέχτηκαν δύο ασθενοφόρα της ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Μπέιτ Χανούν, αναφέρει σε Δελτίο Τύπου η διεθνής επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, επισημαίνοντας ότι τα ασθενοφόρα έφεραν εμφανώς το έμβλημα της οργάνωσης.

Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να συγκεντρώσουν βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ κάποιοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους επιχειρούν να επιστρέψουν σε αυτά αλλά τα περισσότερα έχουν καταστραφεί.

Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών.

Η Unicef έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Εξάλλου σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.
Kathimerini.gr


Αρέσει σε %d bloggers: