Α. Τσίπρας: Στηρίζει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ τις προσπάθειες της Λευκωσίας για το Κυπριακό

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, μετά από τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Ν. ΑναστασιάδηΤη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις προσπάθειες της Λευκωσίας να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας μετά από τη μεταξύ τους συνάντηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι πρωτίστως ζήτημα εισβολής και κατοχής εδώ και 40 χρόνια του βόρειου τμήματος της Κύπρου» και ως εκ τούτου «η διαδικασία της λύσης πρέπει να είναι στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Δεν έκρυψε, πάντως, την ανησυχία του για την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς, που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στους δυο πρώτους γύρους των συνομιλιών. «Δεν υπήρξε ούτε καν η καταγραφή των μέχρι σήμερα συγκλίσεων, προκειμένου να περάσουμε σε έναν ουσιαστικό τρίτο γύρο συνομιλιών», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι «η αταλάντευτη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την πρόοδο των συνομιλιών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», ιδίως όπως ανέφερε, σε μια περίοδο «έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Γάζα, στη Συρία, αλλά και στην Ουκρανία, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, «βασική προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και δυνάμεις που θα επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».


Αρέσει σε %d bloggers: