Εργατικό Κέντρο Λάρισας: «Κάθε πέρσι και καλύτερα…»

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Κάθε πέρσι και καλύτερα λέει ο λαός και πραγματικά η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς κάθε χρόνο και χειροτερεύει. Για άλλη μια φορά πολλές οικογένειες, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες βρίσκονται καταμεσής του καλοκαιριού αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα του τι θα γίνει με τα παιδιά τους την επόμενη σχολική χρονιά.

Για άλλη μια χρονιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπου το ήδη ελλιπές προσωπικό μειώνεται, οι ελλείψεις σε κτίρια παραμένουν, τα ήδη κουτσουρεμένα κονδύλια μειώνονται, με συνέπεια να μείνουν για άλλη μια χρονιά πολλά παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικογένεια.

Καλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν ανάγκες των σταθμών καθότι ο προϋπολογισμός δεν αρκεί σε πολλές περιπτώσεις ούτε για τα βασικά, όπως την επαρκή σίτιση των παιδιών, το πετρέλαιο θέρμανσης, την αγορά χαλιών, μοκετών, κλπ., ανεξάρτητα από τα τροφεία που πληρώνονται.

Ταυτόχρονα, ακόμη και αυτή η ανάσα που δίνεται για κάλυψη θέσεων μέσω του ΕΣΠΑ, δεν επαρκεί. Και εδώ οι θέσεις είναι λίγες και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να δίνουν οι γονείς μηνιαίως ένα ποσό στους παιδικούς σταθμούς.

Αυτό το πρόβλημα δεν είναι ανεξάρτητο από τις γενικότερες εξελίξεις. Εντάσσεται στη στρατηγική μείωσης των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους, στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση κοινωνικών δομών κι υπηρεσιών.

Τη στιγμή που οι μισθοί και τα μεροκάματα ολοένα και μειώνονται, που η απλήρωτη δουλειά τείνει να γίνει καθεστώς, που η ανεργία και η ανασφάλεια ολοένα και μεγαλώνουν, που πολλαπλασιάζονται τα νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα, νερό, ακόμη και ένα κομμάτι ψωμί να βάλουν στο τραπέζι τους, αντιμετωπίζεται η προσχολική αγωγή των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων ως «πολυτέλεια» για λίγους και τυχερούς.

Είναι χρέος όλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων να παλέψουν μέσα από τα Σωματεία τους, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδικών Σταθμών, τους Συλλόγους Γυναικών, της Επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ και της ΠΑΣΥ για δημόσιους, δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, των ανέργων, των μεταναστών. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε κανένα παιδί για το οποίο έχει γίνει αίτηση σε βρεφονηπιακό σταθμό να μη μείνει απ’ έξω.

Διεκδικούμε:

  • Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών – Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις.
  • Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι και δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Κατάργηση των τροφείων. Κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας των Δήμων ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες.
  •   Καμιά απόλυση προσωπικού. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Αρέσει σε %d bloggers: