Η Αργεντινή με 500 δις ΑΕΠ αρνείται να πληρώσει μισό δις νταβατζιλίκι.

ΑργεντινηΟυρλιάζουν τα παπαγαλάκια για την Χρεοκοπία της Αργεντινης.

Το Μπουένος Αϊρες πρότεινε «κουρεμένη» πληρωμή του  όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων και οι πιστωτές της αρνήθηκαν και ζήτησαν περισσότερα.

  Αυτή τη φορά η Αργεντινή έχει ΑΕΠ της τάξεως 479 δισεκατομμυρίων έπρεπε να πληρώσει λίγο περισσότερα από μισό δις δολάρια τους πιστωτές που είχαν συμφωνήσει σε κούρεμα των ομολόγων, τα οποία διακρατούσαν μετά την κρίση του 2001. Η χώρα όμως αρνήθηκε να πληρώσει μισό δις νταβατζιλίκι

Οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για τη ρύθμιση του χρέους  αυτού μεταξύ αντιπροσωπείας της χώρας αυτής υπό τον υπουργό της των Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ και των πιστωτών τερματίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Ένα σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια διαγραφή του κατέρρευσε σήμερα, δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Αμετακίνητες οι δύο πλευρές

Στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας, μεσάνυχτα τοπική) έληξε η διορία για να υπάρξει συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους της Αργεντινής ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ, και τους πιστωτές.

Οι δύο πλευρές -παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες- εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Τα funds απαιτούσαν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τους δικαίωσε, το Μπουένος Αϊρες πρότεινε «κουρεμένη» πληρωμή, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων.

Μετά το πέρας της τελευταίας μαραθώνιας συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Αργεντινή πρότεινε στα funds να δεχθούν όρους κουρέματος παρόμοιους με εκείνους των υπόλοιπων πιστωτών, «γεγονός που θα τους εξασφάλιζε κέρδος 300%. Εκείνοι όμως δεν το δέχθηκαν, γιατί θέλουν περισσότερα και τα θέλουν τώρα» σημείωσε.

Ο αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ έκανε λόγο για επικείμενο παύση πληρωμών στους εν λόγω  πιστωτές της Αργεντινής.

Την ίδια ώρα που ο Κισιλόφ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος που είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή δήλωνε ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής. «Δεν είναι απλά ένα τεχνικό γεγονός, είναι ένα αληθινό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ομολογιούχους και στους πιστωτές.

Η Standard & Poors είχε υποβαθμίσει την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτική χρεοκοπίας»

Η Standard & Poors πάντως έχει ήδη αποφασίσει τη… χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος αυτό, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα.


6 Σχόλια

2 pings

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • PAKIS on 31 Ιουλίου 2014 at 16:32

  ΤΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ. ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ SUCCES STORY ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΑΠΟΛΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΟΤΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  • RYaN on 31 Ιουλίου 2014 at 19:34

  Ο «γύπας» 🙂

  • Ισόνομος πολίτης on 1 Αυγούστου 2014 at 13:10

  Είναι ένα «πιστωτικό γεγονός».
  Επί της ουσίας πρότειναν στο «κοράκι» οι Αργεντινοί να του δώσουν το 40% της αξίας των ομολόγων που ενεφάνισε και εκείνος αρνήθηκε (παρότι τα είχε αγοράσει 5% επί της ονομαστικής τους αξίας..).
  Για παράδειγμα:
  Ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 1000€ εκείνος το αγόρασε τότε 50€ και το Αργεντίνικο ΥΠΟΙΚ του πρότεινε με τη λήξη του να του δώσει μαζί με τους τόκους 400€.
  Εκείνος αρνήθηκε και η υπόθεση έφτασε στα Αμερικάνικα δικαστήρια όπου και εκείνα τον δικαίωσαν (άκρατος και απάνθρωπος ….καπιταλισμός)
  Τώρα θα πάρει (ας μη πω τι….) και η Αργεντινή κέρδισε την μη πληρωμή των 400€ που θα τον εξοφλούσε…
  Πρέπει να σβήσουν από το χάρτη αυτά τα «άγρια αρπακτικά» (Heads funds τα λένε..).
  Και θα συμβεί αυτό αν το παράδειγμα της Αργεντινής το ακολουθήσουν και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. (Που αυτό θα γίνει οπωσδήποτε …)
  Η δική μας περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική γιατί τα δικά μας ομόλογα αφενός είναι μόνο το 10% του συνολικού μας χρέους και αφετέρου, είναι και εγγυημένα από την ΕΚΤ..
  Σκεφτείτε ότι ο «πολύς» και αυδαδέστατος Τσίπρας έλεγε κάποτε:
  «Μακάρι να γινόμαστε Αργεντινή»
  Αγνοεί ο άσχετος ότι η Αργεντινή των 41 εκατομμυρίων κατοίκων σε πλουτοπαραγωγικό δυναμικό είναι 10 φορές ισχυρότερη από την Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων…
  Αυτό και μόνο και ας αγνοήσουμε το γεγονός ότι στηριζόμαστε τις στιβαρές πλάτες της Ε.Ε (αυτό συγγνώμη αλλά το παραθέτω….σαν πουρμπουάρ για τους «αλλού»… έλληνες ευρωσκεπτικιστές)
  Σκεφτείτε τη μυαλό κουβαλάει ο άνθρωπος και θέλει να γίνει και πρωθυπουργός…(χα….χα…..χα….χα…)

   • Πούπα Μομφεράτου on 1 Αυγούστου 2014 at 23:11

   Οσον αφορά την πρώτη χρεωκοπία της Αργεντινής, η οποία σημειωτέον έγινε ΜΕΤΑ τις καταστροφικές οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε το ΔΝΤ την δεκαετία του 90 και τα δικά της δωσίλογα κυβερνητικά ανθρωπάρια, τα στοιχεία είναι εξόχως αποκαλυπτικά με εξωτερικό χρέος 93 δις δολλάρια, ανεργία στο 16% του ΑΕΠ της, 30% σφάξιμο των εισοδημάτων και 15% ύφεση.
   Μετά το 2001 και την στάση πληρωμών, η Αργεντινή ΣΗΜΕΡΑ έχει 7% ανεργία, χρωστάει ΜΟΝΟ το 58% του ΑΕΠ της, έχει ανάπτυξη 13% και 90 δις αποθεματικά (πρίν απο τρείς μόνο εβδομάδες η συμφωνία της με την Κίνα εμπλούτισαν αυτά τα αποθεματικά με 11 δις!).
   Δέν χρειάζεται να παραθέσει κανείς κανένα απολύτως στοιχείο επιπλέον (πόσο μάλλον το γλαφυρότατο έως και κωμικο της πληθυσμιακής διαφοράς) για να αντιληφθεί και η τελευταία πέτρα (δέν αναφέρομαι στις ηλίθιες κοτρώνες που παριστάνουν τους βαθυστόχαστους) ότι τα πράγματα εν Ελλάδι θα ήταν πολύ καλύτερα εάν το 2010 είχε επιλεγεί ο δρόμος της πτώχευσης αντί της τριμερούς επιτροπείας και του ακόμη τραγικότερου PSI (της Αυτού Χυδαιότητας) όπου μόλις 4,5 δις ευρώ των ξένων κερδοσκοπικών funds μετείχαν (εν αντιθέσει με το 60% του κουρέματος των δικών μας συνταξιούχων και ασφαλιστικών ταμείων!)
   Είναι επίσης πασίγνωστο ότι ΤΟΤΕ όλες οι διαφωνίες σχετικές με την στάση πληρωμών θα επιλύονταν με το Ελληνικό δίκαιο και όχι με το αγγλικό, με πασίγνωστη επίσης την κατάληξη εις όφελος του Ελληνικού κράτους και εις βάρος των ξένων πιστωτών.
   Το τραγικότατο είναι ότι υπάρχουν ακόμη ανθρωπάκια που αμφισβητούν αυτό το τεράστιο έγκλημα που έγινε εις βάρος του Ελληνικού κράτους και του Ελληνικού λαού και χαχανίζουν ως γνήσιοι νεάτερνταλ χάνοι!
   Η κυβέρνηση της Αργεντινής και αυτή τη φορά επέλεξε να δράσει πατριωτικά και να κηρύξει επιλεκτική χρεωκοπία (κατα την γνώμη μου καθαρή ΠΟΛΙΤΙΚΗ απόφαση) σηκώνοντας ταυτόχρονα το παγκόσμιο βάρος της μή υποταγής στο σκουπιδαριό του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
   Η Αργεντινή καθάρισε! Οι υπόλοιποι «μαλάκες» είμαι περίεργη να δώ πώς θα καθαρίσουν!

  • ''ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑ'' on 1 Αυγούστου 2014 at 16:47

  ΠΑΕΙ Η ΜΠΑΛΑ …ΧΑΘΗΚΕ..

 1. […] Από papaioannou-giannis #ssba img { padding: 10px; border: 0; } If you enjoyed this article, please consider sharing it!   […]

 2. […] papaioannou-giannis.net […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: