Εκεχειρία στη Γάζα ανακοίνωσαν ΗΠΑ – ΟΗΕ

Παλαιστίνιοι μετά από αερπορική επίθεση του Ισραήλ.

 Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επετεύχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Όπως ανακοίνωσαν οι δύο άνδρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν να προχωρήσουν σε άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία για 72 ώρες αρχής γενομένης από τις 8:00 (ώρα Ελλάδας και Ισραήλ) το πρωί της Παρασκευής.

Επίσης όπως ανέφεραν οι δύο άνδρες η εκεχειρία αυτή θα μπορεί να παραταθεί, ενώ διευκρινίσαν ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

«Καλούμε όλα τα μέρη να συμπεριφερθούν με αυτοσυγκράτηση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία. Επίσης τα καλούμε να τηρήσουν απόλυτα τις δεσμεύσεις τους για την συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός» αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Κέρι και ο Μπαν Κι Μουν.

Επίσης στην ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν πόσο κρίσιμη είναι αυτή η εκεχειρία για τους αθώους πολίτες, όπως αναφέρουν.

Η Χαμάς με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι συμφωνεί να τηρήσει την εκεχειρία, δεδομένης και της κατάστασης των πολιτών της Γάζας και διευκρινίζοντας πως αυτό ισχύει για όσο η άλλη πλευρά, δηλαδή το Ισραήλ, δεν προβεί σε πράξεις που παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών επί τέσσερις ώρες, είχε ζητήσει να ισχύσει μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας και πρότεινε παράλληλα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική των ΗΠΑ για τον πολύνεκρο ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, τον οποίο χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» και αδικαιολόγητο».

REUTERS/MIKE SEGAR

Στιγμιότυπο από την σημερινή συεδρίαση του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό.

Επίσης τόσο οι ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αριθμό των θυμάτων από την παλαιστινιακή πλευρά που ανέρχονται πλέον στους 1.435.Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ από τους 1.435 των νεκρών παλαιστινίων το 80% εείναι άμαχοι, και ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 251 παιδιά. Επίσης το 25% του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

Στην πλευρά του Ισραήλ, οι απώλειες είναι 56 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός.

Πηγή: Reuters, BBC, CNN


Αρέσει σε %d bloggers: