«Καμπανάκι» Τσίπρα σε διαφωνούντες, αλλάζει ρητορική, ανοίγουν πόρτες

«Καμπανάκι» Τσίπρα σε διαφωνούντες, αλλάζει ρητορική, ανοίγουν πόρτεςΟ κύβος ερρίφθη και για να κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστείς. Αυτό είναι το συμπέρασμα των τελευταίων ημερών και η ηγεσία της Κουμουνδούρου διαμορφώνει αυτό το κλίμα και προετοιμάζει το έδαφος με σκοπό τη μεγάλη εκλογική διαδικασία. Αυτό έχει κάνει σαφές άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με το σχέδιο του του για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης και με ένταση αναδεικνύει την ανάγκη των ευρύτερων συμμαχιών ως προϋπόθεση για την κατάκτηση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο εσωτερικό και σε όσους διαφωνούν με τέτοιες συμμαχίες:

Του Βάιου Κρόκου sofokleousin.gr

«Η διαδικασία της κατάκτησης της εξουσίας θα είναι μακρά αγώνων και συγκρούσεων η έκβαση των οποίων θα εξαρτάται και από τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αποσπά τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και να δημιουργεί τις ευρύτερες δυνατές κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις γύρω από συγκεκριμένα διλήμματα που θα προκύπτουν από τις ίδιες τις προγραμματικές του δεσμεύσεις αλλά και την έκβαση των προηγούμενων συγκρούσεων».

Για να μην αμφισβητηθεί πάντως η ουσία των συμμαχιών και των πολιτικών επιδιώξεων μια τέτοιας στρατηγικής ο κ. Τσίπρας καθησυχάζει όσους έχουν ενδοιασμούς μήπως οδηγήσει σε αναδιπλώσεις και υπαναχωρήσεις, ότι «πρώτοι στόχοι σε αυτή τη διαδικασία, όπως έχει ήδη δεσμευτεί, είναι η ακύρωση του μνημονίου και η ανατροπή της λιτότητας καθώς και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης».

Διευκρινίζει ωστόσο ότι «ανατροπή της λιτότητας δεν σημαίνει απλώς αυξήσεις στους μισθούς με κυβερνητικές εντολές αλλά αφορά σε τελευταία ανάλυση την αύξηση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζόμενων τάξεων και τελικά την κατάκτηση της εξουσίας από αυτές τις ίδιες, αφού εξουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δυνατότητα μιας τάξης να ικανοποιεί τα ειδικά της συμφέροντα. Αυτός είναι ο καθοδηγητικός μίτος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η επιδίωξη μιας φαντασιωτικής κοινωνικής αρμονίας σοσιαλδημοκρατικής έμπνευσης που μόνο σε ήττες έχει οδηγήσει».

Ο κ. Τσίπρας χτυπά το καμπανάκι στους εσωκομματικούς αμφισβητίες της στρατηγικής των συμμαχιών, τονίζοντας ότι εξυφαίνεται σχέδιο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, με στόχο να αποτρέψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πολιτικό και οικονομικό σύστημα δεν πρόκειται να αφήσει το ΣΥΡΙΖΑ ανενόχλητο στον μεγάλο αγώνα ανατροπής. Εδώ και αρκετό καιρό πολλά και διαφορετικά κέντρα εξουσίας απεργάζονται σχέδια για να αποτρέψουν το ιστορικό ορόσημο της ανάληψης λαϊκής εντολής διακυβέρνησης από μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» προειδοποιεί και εξηγεί:

«Ενορχηστρώνουν τον εκφοβισμό των μεσαίων στρωμάτων από τα ΜΜΕ. Θέτουν πλαστά διλήμματα. Σχεδιάζουν ακόμα και εκ των πρότερων το ολισθηρό έδαφος, τον περιορισμό των κινήσεων μιας τέτοιας κυβέρνησης, ώστε να προεξοφλήσουν τη σύντομη πτώση της (αριστερή παρένθεση).

Και φυσικά δίνουν τα ρέστα τους στη προσπάθεια ανασυγκρότησης του πολιτικού χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς σε μνημονιακή κατεύθυνση ώστε να λειτουργήσει ως εφεδρεία αλλά και ως ανάχωμα απέναντι στην άνοδο του Σύριζα και την αλλαγή του κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού δύναμης. Στόχος είναι είτε η επαναδημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού πόλου που θα εκλαϊκεύει επί το προοδευτικότερον την ίδια μνημονιακή πολιτική, είτε η συγκρότηση μιας παράταξης που θα παίξει το ρόλο ενός αμφίπλευρου συνομιλητή με στόχο την ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ στο κυρίαρχο πολιτικό μπλοκ εξουσίας».


Αρέσει σε %d bloggers: