Λήξη συναγερμού για τον Έμπολα

ΜΕ ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Λήξη συναγερμού για τον Έμπολα

Εκτός απομόνωσης βρίσκεται πλέον ο ασθενής που διακομίστηκε την Πέμπτη στο νοσοκομείο Λαϊκό που εμφάνιζε συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο άνδρας είναι αρνητικές για τον ιό.

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών, στη συνέχεια, βρέθηκε ένας άντρας, ο οποίος επικοινώνησε το πρωί της Παρασκευής με το ΚΕΕΛΠΝΟ και ζήτησε να υποβληθεί στον έλεγχο για τον ιό Έμπολα, καθώς αφενός μεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία, αφετέρου εμφάνιζε συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της ασθένειας του αιμορραγικού πυρετού.

Ο ασθενής διακομίστηκε στο θάλαμο απομόνωσης του νοσοκομείου «Σωτηρία». Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε, έχει προσβληθεί από ελονοσία και δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα του Έμπολα.

Η εξέταση κάθε ύποπτου περιστατικού και η νοσηλεία σε θάλαμο απομόνωσης αποτελούν, σύμφωνα με στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέρη της προβλεπόμενης διαδικασίας του εντοπισμού τυχόν κρούσματος Ebola στη χώρα μας σύμφωνα με όσα ορίζει και ο ΠΟΥ.

Βάσει αυτής όλοι όσοι ταξιδεύουν από χώρες που αποτελούν εστίες επιδημίας, όπως η Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία και η Νιγηρία, ή έχουν ταξιδέψει με άλλους συνεπιβάτες από αυτές τις χώρες, και επιπλέον εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης πρέπει να εξεταστούν από γιατρό αναφέροντας του το ιστορικό του ταξιδιού και των συμπτωμάτων. Μέχρι την ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου τα άτομα που αναφέρονται ως ύποπτα περιστατικά νοσηλεύονται σε θάλαμο απομόνωσης νοσοκομείου.

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας

Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται η ύπαρξη ύποπτων για τον ιό Ebola περιστατικών διευκρινίζεται ότι:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Ε.Κ.ΕΠ.Υ, νοσοκομεία και εργαστηριακά Κέντρα Αναφοράς) ανταποκρίθηκαν άμεσα στην περίπτωση του προερχόμενου από τη Νιγηρία περιστατικού με εμπύρετο νόσημα, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για την παρουσία του ιού Ebola. Μετά από λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, εξετάστηκε και ελήφθη λεπτομερές ιστορικό και εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος ανέδειξε την παρουσία ελονοσίας. Το περιστατικό δεν είχε επιδημιολογικά κριτήρια επαφής με άλλο περιστατικό Ebola και θεωρείται μηδενικού κινδύνου για μόλυνση από τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση ανάλογων ύποπτων περιστατικών προερχόμενων από τις τέσσερις (4) χώρες της Αφρικής με κρούσματα της νόσου τηρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την κλινικο-εργαστηριακή  διερεύνηση και διάγνωση της νόσου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Έκτακτης Ανάγκης του Π.Ο.Υ στη Γενεύη και στη βάση των νέων οδηγιών που εκδόθηκαν, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

1ον.  Ο ιός του αιμορραγικού πυρετού Ebola είναι ένας ιός γνωστός την τελευταία 40ετία, ο οποίος μεταδίδεται μόνο μέσω του αίματος, των ιστών (ζώντων και νεκρών) και άλλων βιολογικών υλικών, όπως σάλιο, ούρα, σπέρμα κ.λπ, επίσης μέσω μολυσμένων αντικειμένων (κυρίως ιατρικών εργαλείων). Δεν μεταδίδεται αερογενώς, άρα η μολυσματικότητά του ως προς τη διάδοση είναι χαμηλή.

2ον Η παρούσα επιδημία περιορίζεται μόνο στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, Γουϊνέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ, μέχρι τις 4 Αυγούστου έχουν αναφερθεί 1.711 περιστατικά και 932 θάνατοι.

3ον Ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.


Αρέσει σε %d bloggers: