Ο ΕΝΦΙΑ δίνει τη χαριστική βολή στην τοπική οικονομία

Του Γιάννη Κολλάτου

  Η Λάρισα δείχνει να είναι η πόλη που άντεξε περισσότερο στην οικονομική κρίση, από τις υπόλοιπες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της τοπικής της οικονομίας, όπως η μεγάλη συγκέντρωση αγροτικής γης, τα ακίνητα, η σχετικά εύρωστη και εξωστρεφής αγροτική της οικονομία, οι πολλές υπηρεσίες (περιφέρεια, στρατιά, ΑΤΑ, 110 πτέρυγα μάχης, τα ΤΕΙ, οι Πανεπιστημιακές σχολές, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο κ.α).

Ωστόσο όλα δείχνουν πως «το λίπος που έκαιγε»  στα χρόνια της κρίσης τελειώνει… Το μεγάλο πλήγμα το δέχεται φέτος με τον ΕΝΦΙΑ, όπου πρώτη φορά φορολογείται η αγροτική γη, αλλά και τα αστικά και εμπορικά ακίνητα, με αντικειμενικούς συντελεστές, που απέχουν πολύ από τις σημερινές εμπορικές αξίες. Ο πλούτος που συσσωρευόταν στην πόλη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μετατρεπόταν, όπως σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη χώρα, σε ακίνητα, εξοχικές κατοικίες και αγορά γης, αστικής ή αγροτικής. Το γεγονός ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 200ο η αντιπαροχή είχε εκτοξευθεί, δημιούργησε ανοίγματα και δανειακές υποχρεώσεις δυσβάστακτες. Αυτά τα ακίνητα και αυτή η γη λοιπόν γίνονται πλέον «βαρίδιο» για τον οικογενειακό προϋπολογισμό…

Επιχειρηματίες και  μηχανικοί – κατασκευαστές που επένδυσαν στο real estate βρίσκονται πλέον με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οφειλές προς την εφορία που τους «γονατίζουν». Η φούσκα των ακινήτων (στοκ άνω των τριών χιλιάδων διαμερισμάτων)  είναι έτοιμη να «σπάσει» με επικίνδυνο τρόπο και να παρασύρει σε κατάρρευση όλη την τοπική οικονομία.
Συγκρότημα εξοχικών κατοικιών που κατασκευάστηκε στα τέλη του 2009 και κόστιζε περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, έφτασε να πωλείται προς 3 εκατομμύρια (κάτω από το 1/3 της αξίας) και να μην βρίσκεται αγοραστής, ή οικόπεδο που πριν από 5 χρόνια κόστιζε περί τα 150.000 ευρώ, πουλήθηκε προς 30.000 ευρώ (στο 1/5 της αξίας) προκειμένου να πληρωθούν φόροι ακινήτων.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μεγάλα «κανόνια» που γνώρισε η πόλη από τις χρεοκοπίες κατασκευαστικών επιχειρήσεων (βλέπε ΛΑΜΚΟ) , βιομηχανιών μετάλλου, από το γήπεδο Πηλαδάκη και τελευταία από την περιπέτεια των Σ-Μ ΛΑΡΙΣΑ, έχουν αφήσει βαθειά το αποτύπωμά τους στην τοπική αγορά και πλέον είναι ζήτημα χρόνου να αρχίσει η κατάρρευση της «πυραμίδας». Οι εκτιμήσεις όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο σχόλιό μας ότι θα υπάρξουν χιλιάδες λουκέτα εμπορικών επιχειρήσεων από το Σεπτέμβρη, δεν είναι απαισιόδοξες αλλά απολύτως ρεαλιστικές
Η πόλη μπαίνοντας στο χειμώνα του 2015, θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με αυτό που αντιμετωπίζει εδώ και τρία χρόνια ο γειτονικός Βόλος, αλλά και η Καρδίτσα. Μεγάλη ανεργία και φτώχεια…

Ο ΕΝΦΙΑ και ιδιαίτερα η φορολόγηση των αγροτεμαχίων ίσως να είναι η χαριστική βολή.. Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους, λένε οι οικονομολόγοι και δεν έχουν άδικο…
Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή απεδείχθη, τουλάχιστον όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η προχειρότητα προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης.

Ενδεικτική ήταν η απολύτως απολογητική στάση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποδέχθηκε τις φοροτεχνικές κακοτεχνίες που είχε εντοπίσει ο Τύπος, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών και προέβη σε διορθώσεις με σκοπό να ελεγχθούν τουλάχιστον τα υπερβάλλοντα φορολογικά βάρη.

Ο ίδιος αναγνώρισε επίσης ότι άλλο η κατοχή ακινήτων και άλλο η εισοδηματική δυνατότητα πληρωμής των αναλογούντων φόρων.

Ωστόσο το κακό έχει γίνει. Η κοινωνία έχει αναστατωθεί, η Πολιτεία έχει εκτεθεί και η εφαρμογή των διορθωτικών ρυθμίσεων θα παρατείνει την αναστάτωση και τη σύγχυση.

Πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή των φόρων, όπως και οι διαδικασίες επιβολής τους δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε μπορεί να γίνεται με την αριθμομηχανή στο χέρι.

Για την τοπική οικονομία της Λάρισας απλά αυτή η επιβολή άδικων φόρων (π.χ, σε ξενοίκιαστα ή απούλητα διαμερίσματα, ή σε αγροτική γη που δεν αποδίδει παρά ελάχιστο εισόδημα, αλλά λογίζεται ως ημιαστική επειδή τυγχάνει να συνορεύει με την εθνική οδό κλπ) αποτελεί το έναυσμα για την οικονομική κατάρρευση…

www.thessaliatv.gr


Αρέσει σε %d bloggers: