Για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” στο βόρειο Ιράκ κάνει λόγο η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε σήμερα τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα οποία διαπράττονται στο βόρειο Ιράκ, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απειλούν πλέον την αυτόνομη επαρχία του Κουρδιστάν και χιλιάδες άμαχους.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις τελευταίες επιθέσεις του αποκαλούμενου ‘Ισλαμικού Κράτους’ και άλλων ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) ανέφερε ακόμη ότι της «προκαλεί φρίκη» η «ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο βόρειο Ιράκ.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές, επισήμανε η Άστον.

«Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», εκτίμησε η ίδια. «Πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο ώστε οι δράστες τους να λογοδοτήσουν» για τα εγκλήματα αυτά, πρόσθεσε.

Ακόμη, η Κάθριν Άστον κάλεσε όλα τα μέρη «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να διευκολύνουν την διανομή βοήθειας».

Νέες αεροπορικές επιδρομές από ΗΠΑ εναντίον θέσεων τζιχαντιστών

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική Κεντρική Διοίκηση.

Οι επιθέσεις που πραγματοποίησαν μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, είχαν στόχο την προστασία των δυνάμεων των κούρδων Πεσμεργκά απέναντι στους τζιχαντιστές κοντά στο Αρμπίλ, όπου βρίσκεται το αμερικανικό προξενείο και το κέντρο κοινής στρατιωτικής διοίκησης ΗΠΑ-Ιράκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση.

Οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις, ανέκτησαν τον έλεγχο από τους τζιχαντιστές δύο πόλεων στο βόρειο Ιράκ αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να αντιστραφεί το κλίμα, δήλωσε ανώτερος κούρδος αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

Ο Χοσιγιάρ Ζεμπάρι είπε ότι οι Κούρδοι ανέκτησαν τον έλεγχο των πόλεων Γκουγουάιρ και Μακχμούρ.

Ερωτηθείς για πόσο χρόνο θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, ο Ζεμπάρι είπε: “Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα”.

Χθες Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αρέσει σε %d bloggers: