Οι γυρολόγοι της κεντροαριστεράς

Σχολιο: είδαν φως και μπήκαν

ΠΗΓΑΙΝΕΛΑ ΣΕ ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΛΙΑ

Η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς έχει φουντώσει τα τελευταία 2 χρόνια με ομάδες και κόμματα να πραγματοποιούν προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου να διαμορφωθεί ένας τρίτος ισχυρός πόλος στην πολιτική σκηνή μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν απτά αποτελέσματα.

Πόλος έλξης για κινήσεις και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς αναδεικνύεται το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη.

Σε αυτό το πλαίσιο των συζητήσεων και των εκατέρωθεν προτάσεων για διάλογο μεταξύ των κομμάτων και κινήσεων που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς ευδοκιμεί και το είδος των… γυρολόγων πολιτικών που μετά από περιπλάνηση μηνών μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων επιδιώκουν να βρουν πολιτικό καταφύγιο στο Ποτάμι μετά την εκλογική καταγραφή στις πρόσφατες εκλογές του 6,9% που δίνει προοπτική κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης σε ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών.

Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης έχει κόψει κάθε προοπτική συζήτησης με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στελέχη της κίνησης των 58, στελέχη της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και της φιλελεύθερης δράσης μετά από πολύμηνες προεκλογικές περιπλανήσεις μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς φλερτάρουν ή έχουν ήδη προσχωρήσει στο Ποτάμι αφήνοντας πίσω τις παραινέσεις για διάλογο και προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων του χώρου, αξιοποιώντας πολλές φορές το επιχείρημα ότι η παρουσία ή η συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις του Ποταμιού αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια προσέγγισης για την συγκρότηση του Τρίτου Πόλου.

Στις πρώτες θέσεις του συνεδρίου που πραγματοποίησε το Ποτάμι βρέθηκε και ο άλλοτε συντονιστής της Κίνησης των 58, Γιάννης Βούλγαρης. Στελέχη της κίνησης αμέσως μετά τις εκλογές και την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ… έτρεξαν να συμμετέχουν στην επιτροπή διαλόγου που συγκρότησε ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως το πρώην μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ Γερ. Γεωργάτος, ο Σωτήρης Γκορίτσας, ο Αχ. Γραβάνης, ο Αρίστος Δοξιάδης κ.ά.

Οι γυρολόγοι της κεντροαριστεράςΟ Γιάννης Βούλγαρης, αφού απέτυχε να θέσει την Κίνηση των 58 ως καταλύτη στην εκλογική συνεργασία μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε την προσέγγιση με το Ποτάμι από τον Μάρτιο του 2014, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, όταν αποφασίστηκε ότι οι «58» δεν θα συμμετέχουν με υποψήφιους στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς αντιδρώντας στη θεσμοθέτηση του σταυρού προτίμησης για την επιλογή των ευρωβουλευτών.

Σε εκδήλωση της Κίνησης των 58 εκείνη την περίοδο που εμφανίστηκε το Ποτάμι ο Γιάννης Βούλγαρης καλωσόρισε το νέο κόμμα λέγοντας ότι «μπορεί να προσθέσει δυνάμεις και διαφορετικά ακροατήρια στον ευρύ χώρο της δημοκρατικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς – και όχι απλώς να ξαναμοιράσει τα κομμάτια της ίδιας πίτας». Στην ομιλία του είχε αφήσει αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας ότι πρέπει «να αποφύγει να μετατρέψει την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη σε πεδίο ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών». Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ των 58 και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Ελιάς όπου η Κίνηση δήλωσε τελικά ότι δεν θα ορίσει υποψηφίους στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Ο Γιάννης Βούλγαρης όμως είχε δώσει το σύνθημα στην κίνηση των 58 για προσέγγιση με το Ποτάμι πριν από τις ευρωεκλογές. Το πρώην μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ Γερ. Γεωργάτος, ο οποίος συμμετείχε στη συντονιστική γραμματεία των 58 υποστήριξε με σθένος την εκλογική συνεργασία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ και μετά την αποτυχία των συνομιλιών επέστρεψε στη ΔΗΜΑΡ όπου έδωσε τη μάχη των ευρωεκλογών.

Η εκλογική συντριβή του κόμματος έφερε τον Γεράσιμο Γεωργάτο σε μετωπική ρήξη με την ηγεσία και λίγο αργότερα δήλωσε συμμετοχή στην επιτροπή διαλόγου του Ποταμιού.

Εξάλλου υπάρχει η εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ αποδεκατίστηκε εκλογικά από το Ποτάμι αφού ο γιος του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς Λ. Κύρκου, Μίλτος, υποστηρικτής και αυτός της κίνησης των 58, έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε τελικά ευρωβουλευτής με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μετακίνηση ψηφοφόρων από τη ΔΗΜΑΡ προς το Ποτάμι. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης, που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, δραστηριοποιήθηκε στους 58 συμμετέχοντας ως ομιλητής σε εκδηλώσεις ακόμα και στις Βρυξέλλες και κατέληξε στην επιτροπή διαλόγου του Ποταμιού που αποτελεί προθάλαμο για μελλοντική ένταξη στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Από τον χώρο της ΔΗΜΑΡ την ίδια πορεία είχε και ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο οποίος το 2012 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΔΗΜΑΡ. Ανοιχτούς δρόμους επικοινωνίας όμως με το Ποτάμι έχουν και ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές που εκλέχτηκαν με τα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ αλλά διαφώνησαν με τις επιλογές της ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές.

Οι ΠΑΣΟΚογενείς
Περιπλανήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς πραγματοποίησαν και αρκετά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Παπανδρέου και μετέπειτα ιδρυτής της κίνησης «Δυναμική Ελλάδα» Ηλίας Μόσιαλος φλέρταρε με τη ΔΗΜΑΡ, βρέθηκε κατόπιν στην Ελιά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και μετά τις ευρωεκλογές έχει βρει δίαυλο επικοινωνίας με το Ποτάμι.

Ο πρώην γενικός γραμματέας εσόδων Χ. Θεοχάρης που συμμετείχε στις διαδικασίες της Δυναμικής Ελλάδας φέρεται να είναι έτοιμος να προσχωρήσει στο Ποτάμι.

Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλης περιηγήθηκε μεταξύ της κίνησης των 58 και της ΔΗΜΑΡ αλλά τελικά κατέληξε στην επιτροπή διαλόγου που συγκρότησε το Ποτάμι. Αλλά και η Νιόβη Παυλίδου, υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με την υποστήριξη της Ελιάς που έλαβε μόλις 5,9% βρέθηκε να φλερτάρει με το Ποτάμι συμμετέχοντας στην επιτροπή διαλόγου του συνεδρίου, μαζί με τον πρώην σύμβουλο του Κ. Σημίτη, Πλάτωνα Τήνιο και τον καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα που ανήκε στο πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ.

Καλλιτέχνες και… φιλελεύθεροι
Ο Νίκος Χρυσόγελος μετά την αποχώρησή του από τους Οικολόγους Πράσινους συγκρότησε την κίνηση Πράσινοι – Αλληλεγγύη όπου κατήλθε αυτόνομα στις ευρωεκλογές χωρίς επιτυχία συγκεντρώνοντας το 0,5% του εκλογικού σώματος. Ξεκίνησε επαφές με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και ο συνυποψήφιος του με το ευρωψηφοδέλτιο των Πράσινων Αχμέτ Μοαβία φλερτάρουν και με το Ποτάμι συμμετέχοντας σε προσυνεδριακές επιτροπές του κόμματος. Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος υπήρξε αρχικά υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου προ κρίσης, κατόπιν εναντιώθηκε στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, συνεργάστηκε μία περίοδο με τους Οικολόγους Πράσινους και αισίως φλερτάρει με το Ποτάμι.

Αλλά στον χώρο της Κεντροαριστεράς συμπεριλήφθηκαν και φιλελεύθεροι που ανήκουν στο προοδευτικό κέντρο. Τα πρώην στελέχη της Δράσης Αντύπας Καρίπογλου, Σεραφείμ Κοτρώτσος και η πανεπιστημιακός Αντιγόνη Λυμπεράκη μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να βρουν κοινό τόπο με την Ελιά και τη ΔΗΜΑΡ φαίνεται να καταλήγουν στις όχθες του Ποταμιού μετά την πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη και στους φιλελεύθερους.

Πόλος έλξης για κινήσεις και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς αναδεικνύεται το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη.

Γιάννης Βούλγαρης
Αφού απέτυχε να θέσει την Κίνηση των 58 ως καταλύτη στην εκλογική συνεργασία μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, ξεκίνησε την προσέγγιση με το Ποτάμι από τον Μάρτιο του 2014, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Αντιγόνη Λυμπεράκη
Η νεοφιλελεύθερη πενιά του νέου κόμματος. Υστερα από αποτυχημένες προσπάθειες να βρει κοινό τόπο με την Ελιά και τη ΔΗΜΑΡ, φαίνεται να καταλήγει στις όχθες του Ποταμιού.

ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
Ο πρώην γ.γ. Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών έφυγε από το πόστο του με επεισοδιακό τρόπο, αλλά ευτυχώς γι’ αυτόν πριν από τον ΕΝΦΙΑ. Τώρα αποφάσισε και εμπλοκή στην πολιτική.

Πλάτων Τήνιος
Βρέθηκε να φλερτάρει με το Ποτάμι συμμετέχοντας στην επιτροπή διαλόγου του συνεδρίου, μαζί με τον καθηγητή Χαρίδημο Τσούκα, που ανήκε το πάλαι ποτέ στο εκσυγχρονιστικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ.

Αντώνης Καφετζόπουλος
Υπήρξε αρχικά υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου προ κρίσης, κατόπιν εναντιώθηκε στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, συνεργάστηκε μια περίοδο με τους Οικολόγους Πράσινους και αισίως φλερτάρει με το Ποτάμι.

Νίκος Χρυσόγελος
Μετά την αποχώρησή του από τους Οικολόγους Πράσινους συγκρότησε την κίνηση Πράσινοι-Αλληλεγγύη, που κατήλθε αυτόνομα στις ευρωεκλογές χωρίς επιτυχία, συγκεντρώνοντας το 0,5% του εκλογικού σώματος. Ξεκίνησε επαφές με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά τώρα φλερτάρει και με το Ποτάμι.

Σπύρος Δανέλλης
Περιηγήθηκε μεταξύ της Κίνησης των 58 και της ΔΗΜΑΡ, αλλά τελικά κατέληξε στην επιτροπή διαλόγου που συγκρότησε το Ποτάμι.

Ηλίας Μόσιαλος
Ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Παπανδρέου φλέρταρε με τη ΔΗΜΑΡ, βρέθηκε κατόπιν στην Ελιά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και μετά τις ευρωεκλογές έχει βρει δίαυλο επικοινωνίας με τον Θεοδωράκη.

ΓΕΡ. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ
Το πρώην μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στη συντονιστική γραμματεία των 58, υποστήριξε με σθένος την εκλογική συνεργασία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ και μετά την αποτυχία των συνομιλιών επέστρεψε στη ΔΗΜΑΡ και τώρα έφυγε για Σταύρο.

Αρίστος Δοξιάδης
Μέσα σε όλες τις κινήσεις. Μαζί με άλλα στελέχη της Κίνησης των 58, αμέσως μετά τις εκλογές και την κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ… έτρεξε να συμμετάσχει στην επιτροπή διαλόγου που συγκρότησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Νίκος Β. Τσίτσας/ethnos.gr


7 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • alatzaz on 11 Αυγούστου 2014 at 12:03

  Οποιος βαριεται απο το κομμα του βρισκει πλεον καταφυγιο στο ποταμι ,,,τι ρομαντικο ειναι να πολιτευσαι σις οχθεις ενος ποταμιου τρωγοντας πεστροφες,,,ψαριανος και ολο το σκυλομαζεμα ειναι οπαδοι του ψαρεματος σε αυτο,,οι ελπιδες για εδρα εκει που ηταν μαζι και ο τσιτσ λος,, καταποντιστηκανε σε αλλες παραλιες. οσο για την κεντροαριστερα των γνωστων αγνωστων εραστων της εξουσιας ειναι μια συζητηση ανευ περιεχομενου και ουσιας,,,,,, ο βενιζελος της ελιας και του χαρατσιων ειναι ηδη ενα ΤΙΠΟΤΑ ,,,,ας ψαξουν αλλου για μαλακες ,,,εκτος ελλαδος εκει που δεν τους ξερουν ( αν δεν τους ξερουν ),,, οσο για τον

  • Ισόνομος πολίτης on 11 Αυγούστου 2014 at 12:49

  Όλος αυτός ο σχεδόν ετερόκλητος «πολιτικός αχταρμάς» μαζί με τους ΑΝΕΛ, δεν αποκλείεται στις επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές να εισχωρήσει στο άλλο πολιτικό συνονθύλευμα της «αριστεράς και της προόδου»….. του ΣΥΡΙΖΑ..
  Η «εξουσία» βλέπεις δεν απορρίπτει τίποτε, αλλά και…..προσελκύει….αδιακρίτως….
  Όσο για τα «μετά»:
  Έχω γράψει εδώ:
  http://papaioannou-j.gr/2014/08/10/%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B8%CE%B1-%CF%86%CE%AD%CF%81/#comment-94405

  • paso on 11 Αυγούστου 2014 at 15:37

  ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΘΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΟΠΩΣ ΦΟΥΣΚΩΣΕ.

  • alatzaz on 11 Αυγούστου 2014 at 18:42

  Τι μας λες συνεχως τι εχεις γραψει ? τι νομιζεις οτι προκειται για ιστορικα κειμενα που πρεπει να μας μεινουν στο μυαλο? εχεις μεγαλη ιδεα για τον εαυτον σου , και αυτο προκυπτει απο το ποσες φορες μας εχεις γραψει να ξαναδιαβαζουμε τις μπουρδες που αραδιαζεις..απευθυνσου σε αλλο κοινο που να διαβαζει χωρις αισθηματα αηδιας αυτα που νομιζεις οτι γραφεις.

  • Ισόνομος Πολίτης on 11 Αυγούστου 2014 at 19:50

  Μα δεν τα γράφω για σένα!
  Εσύ έτσι κι αλλιώς είσαι «ανεπίδεκτος».
  Το όλο σου πολιτικό σκεπτικό δείχνει άνθρωπο μπερδεμένο και απροσανατόλιστο…
  Ποιός σου είπε πως κάνω τον όποιον διάλογο, ή ότι ασχολούμαι μαζί σου?
  Ούτε το σχόλιο σου είχα διαβάσει……ειλικρινά!
  Όταν δεν «πάω» κάποιον, κάνω αυτό το απλούστατο:
  Δεν τον διαβάζω καθόλου και….. καθάρισα..

  • alatzaz on 11 Αυγούστου 2014 at 20:42

  Ποτε δεν θα ειχα ασχοληθει μαζι σου αν δεν το ειχες κανει εσυ πρωτος οταν ζητησες απο τον παπαιωαννου να διαγραψει καποιο σχολιο μου ατομα σαν εσενα που βρισκονται συνεχως σε διετεταγμενη υπηρεσια μου προκα;λουν αηδια,,,εχεις μεσανυχτα απο την αληθεια και την αντικειμενοτητα,,,,εσυ να δεις ποσο διαβαζω τα σχολια σου ,,προσπικα εχω παψει να γραφω στο μπλογκ απο τοτε που εμφανιστηκες με οτι κακογουστο εχει μια πενα δεν σου απαντω αλλο ,,,

  • Ισόνομος Πολίτης on 11 Αυγούστου 2014 at 21:17

  Ναι alatzaz
  Δικαίωμά σου είναι να γράφεις και να πιστεύεις ότι θέλεις.
  Όμως τόσο εγώ όσο εσύ και όλοι μας, ένα πρέπει να προσέχουμε στο δημόσιο διάλογο:
  Να γράφουμε σε σωστά ελληνικά, τόσο από άποψη ορθογραφίας, όσο και από πλευράς σύνταξης..
  Δεν σε γνωρίζω ούτε με γνωρίζεις.
  Μέσα στην αχανή και χαοτική αυτή διαδικτυακή σφαίρα, τίποτε δεν έχουμε εμείς να μοιράσουμε…
  Εγώ πρώτος αναγνωρίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα σου να πιστεύεις ότι θέλεις (και παρότι μου προσήψες το απεχθές σκώμμα του «τελούντος σε διατεταγμένη υπηρεσία»), σου προτείνω για αναμεταξύ μας ανακωχή για το καλό του ειλικρινούς διαλόγου….(έστω και περιστασιακά)

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: