Ανοίγουν ευρωχωματερές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια!

Μια- δύο χωματερές σε Ημαθία και Πέλλα για απογραφή και πέταμα. Εκεί θα καταλήξουν  δεκάδες χιλιάδες  τόνοι  Εθνικής παράγωγης ως πριμ στην Γερμανική ευρωπη.

Η Κομισιόν προχωρά στη λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης ροδακίνων και νεκταρινιών. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά προς την καθιέρωση μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών, συγκεκριμένα, με την αύξηση των ποσοτήτων φρούτων που θα είναι επιλέξιμες για επιχειρήσεις απόσυρσης από την αγορά και δωρεάν διανομή.

Οι συγκεκριμένες αγορές έχουν πληγεί σοβαρά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ πρόσθετη πίεση ασκείται τώρα από την απαγόρευση των εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία.

Σχολιάζοντας την κίνηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε τα εξής: “Μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδακίνων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξη της αγοράς και έχω την πρόθεση να δράσω πάραυτα. Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης. Έχω δηλώσει σαφέστατα ότι δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχω έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά· το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Παρακολουθούμε από κοντά τις αγορές και δεν θα διστάσω να πράξω το ίδιο για τη στήριξη και άλλων τομέων εξαρτημένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον είναι αναγκαίο.”

Τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή.

Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα. Το μέτρο αυτό ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, όμως η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της αγοράς και επιτάχυνε την ανάγκη ανάληψης δράσης».

πληροφορίες capital.gr


Αρέσει σε %d bloggers: