Μήνυση και αγωγή στη Larissanet από Τζανακούλη για τη ΔΕΥΑΛ

Μήνυση και αγωγή στη Larissanet από Τζανακούλη για τη ΔΕΥΑΛ

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

«Κάποιοι φροντίζουν να δημιουργούν ειδήσεις και τον Αύγουστο. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για ειδήσεις, αλλά για παραπληροφόρηση. Γι” αυτόν ακριβώς τον λόγο σας ενημερώνω πως αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μήνυση και αγωγή εναντίον των εντύπων εκείνων που κάνουν λόγο για χρέη της ΔΕΥΑΛ στο δημόσιο».

Με τα λόγια αυτά ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, σε έκτατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο προανήγγειλε μήνυση και αγωγή αναφορικά με το δημοσίευμα της Larissanet για το χρέος των 11 εκατ. ευρώ της ΔΕΥΑΛ στο Δημόσιο.

Ο κ. Τζανακούλης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν οι βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο που ήρθαν στο φως με το δημοσίευμα της Larissanet και το σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Εφορίας Λάρισας, ωστόσο σημείωσε ότι το δημοσίευμα «παραπληροφορεί» και το ποσό της οφειλής είναι από παλιό δάνειο της ΔΕΥΑΛ που σύναψε ο αείμνηστος δήμαρχος Αριστείδης Λαμπρούλης.

«Οι μεγάλες ΔΕΥΑ της χώρας προχώρησαν σε δανεισμό με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με στόχο να πραγματοποιήσουν έργα. Ακριβώς το ίδιο έπραξε και η ΔΕΥΑΛ με απόφαση τπυ τότε δημάρχου Αριστείδη Λαμπρούλη και ορθώς έπραξε. Τα δάνεια της περιόδου 1982-1993 που έλαβε η ΔΕΥΑΛ ανέρχονταν στο ποσό των 32 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το 2000 η ΔΕΥΑΛ αποπλήρωσε τα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την περίοδο 2001-2002 πλήρωσε ένα ακόμα ποσό της τάξης των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2003 προχωρήσαμε σε μια θεαματική ρύθμιση του χρέους, αφού καταφέραμε να ρίξουμε τα επιτόκια από 19% σε 7% και να οφεληθούμε με ένα ποσό της τάξης των 8.240.000 ευρώ. Το 2007 προχωρήσαμε σε νέα ρύθμιση και καταφέραμε να κερδίσουμε 1.500.000 ευρώ ακόμα. Δυστυχώς μετά το μνημόνιο δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε αποπληρωμή, ενώ περιμένουμε αυτό το διάστημα νέα ρύθμιση με την οποία θα μειώσουμε ακόμα περαιτέρω το χρέος της ΔΕΥΑΛ», υποστήριξε ο κ. Τζανακούλης, παραδεχόμενος πως αυτή τη στιγμή το χρέος της ΔΕΥΑΛ είναι όντως 11.000.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό απόλυτα το δημοσίευμα της Larissanet.

«Θα ήμουν τρελός αν αποπλήρωνα σήμερα τα χρέη της ΔΕΥΑΛ από τη στιγμή που αναμένεται νέα ρύθμιση» τόνισε ο απερχόμενος δήμαρχος, ο οποίος επισήμανε πως η νέα δημοτική αρχή είναι απολύτως ενήμερη για τα χρέη. «Άλλωστε ο κ. Καλογιάννης μετείχε στη δημοτική παράταξη του κ. Λαμπρούλη, η οποία έλαβε τα πρώτα δάνεια», σημείωσε με νόημα ο κ. Τζανακούλης.

Για το αποθεματικό της ΔΕΥΑΛ ο κ. Τζανακούλης σημείωσε πως αυτό ανέρχεται στα 25.000.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά το πρώτο κούρεμα των ομολόγων στα οποία επένδυσε η ΔΕΥΑλ και κουρεύτηκαν με το πρώτο PSI της τότε κυβέρνησης, ο κ. Τζανακούλης είπε πως «αυτή είναι μια ενέργεια την οποία δεν αποδεχόμαστε, ενώ έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά».

«Η ΔΕΥΑΛ είναι κορυφαία δημοτική επιχείρηση στη χώρα, έχει την καλύτερη οικονομική κατάσταση από όλες της ΔΕΥΑ και η δημοτική μας αρχή είναι περήφανη γι αυτό το γεγονός. Στην οικονομική διαχείρηση δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων.

Διαβάστε επίσης:

11 εκατ. ευρώ το χρέος της ΔΕΥΑΛ στο Δημόσιο!


Αρέσει σε %d bloggers: