Ε.Ε.: Όπλα, υπό προϋποθέσεις, στους Κούρδους του Ιράκ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες να δώσει το «πράσινο» φως σε όποιο κράτος μέλος της Ε.Ε. επιθυμεί να στείλει όπλα στους Κούρδους του Ιράκ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.

Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ωστόσο η Ε.Ε. σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα κοιτάξει με ποιους τρόπους θα αποτρέψει τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» να επωφεληθούν από τις πετρελαιοπηγές που έχουν καταλάβει στη Συρία και στο Ιράκ.

Την απόφαση χαιρέτησε η Γαλλία, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγιερ δήλωσε ότι καλωσορίζει την απόφαση της Ε.Ε. ενώ αναφερόμενος για το τι στάση θα κρατήσει η χώρα του είπε ότι θα εξετάσει λεπτομερώς τι είναι νόμιμο και πολιτικά εφικτό και σημείωσε πως αυτό θα είναι ξεκάθαρο έπειτα από το ταξίδι του, αυτό το Σαββατοκύριακο στο Ιράκ.

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν για άμεση διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί για το εάν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία και το Ιράκ.


Αρέσει σε %d bloggers: