Ο αργός θάνατος του χρηματιστηρίου

Αργός θάνατος είναι παντού γύρω μας

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν πείθει! Με τις περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις να φλερτάρουν με την χρεοκοπία, το χρηματιστήριο θυμίζει νεκροταφείο. Είναι εκεί για να μας θυμίζει το ναυάγιο της ελληνικής Οικονομίας. Σίγουρα χρειάζεται μία νέα αρχή, να τραβήξουμε μία γραμμή από το παρελθόν. Ίσως με την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας: Εκείνης των ζωντανών επιχειρήσεων!

Το χρηματιστήριο υπάρχει για να προσφέρει λύσεις χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις. Σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπάρχει επειδή δεν μπορούν να το κλείσουν! Κανονικά θα έπρεπε να το ανατινάξουν, να στήσουν στην θέση του ένα μνημείο σε μνήμη των θυμάτων του 1999 και έπειτα  να πάνε μερικές εκατοντάδες μέτρα παρακάτω να δημιουργήσουν μία νέα αγορά. Μία τελείως νέα αγορά, δίχως τα πτώματα που σέρνονται πέρα δώθε και κάνουν έτσι το χρηματιστήριο να θυμίζει ταινία με ζόμπι. Μία νέα αγορά που θα περιλαμβάνει τις  λίγες υγιείς από τις σημερινές εισηγμένες επιχειρήσεις και πολλές νέες. Νέες, μικρές και καινοτόμες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας. Κι υπάρχουν τέτοιες.

Υπάρχουν επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες που αγωνίζονται να κατακτήσουν με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ξένες αγορές. Κι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να δουν τις μετοχές τους να διαπραγματεύονται σε ένα ξένο χρηματιστήριο απ΄ ό,τι στο ελληνικό. Διότι τα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού αναζητούν τέτοιες επιχειρήσεις. Κάνουν ειδικά προγράμματα για να μπορέσουν να βρουν τα αυθεντικά ταλέντα της επιχειρηματικότητας. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες και τα φυτώρια ταλέντων τους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εδώ και καιρό σε μία διαδικασία αργού θανάτου. Ουδείς ασχολείται μαζί του.  Στην κυβέρνηση αγνοούν τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει σε μία αναπτυξιακή προσπάθεια. Μπορεί να μην τους ενδιαφέρει. Μπορεί οι άνθρωποι που αποφασίζουν για την τύχη του να μην καταλαβαίνουν τι ακριβώς έχουν στα χέρια τους. Δεν θα είναι και η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ευθύνες για αυτή την κατάσταση υπάρχουν και στην διοίκηση του χρηματιστηρίου, αλλά και στους επαγγελματίες της αγοράς. Δεν κάνουν το παραμικρό για να ταράξουν τα νερά. Έχουν μετατρέψει το χρηματιστήριο σε έναν άνευρο οργανισμό. Και στις αγορές κάθε τι που δεν έχει νεύρο πεθαίνει! Έχει ευθύνη η διοίκηση του Χρηματιστηρίου για την χρεοκοπία της ελληνικής Οικονομίας; Όχι! Έχει όμως ευθύνη για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να βρει τρόπους να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά.

Για το υπουργείο Οικονομίας να μην τα συζητάμε! Μόνο και μόνο οι ρυθμίσεις για την φορολογία και την μετατροπή των επενδυτών σε… επιτηδευματίες φανερώνουν τον βαθμό της ασχετοσύνης τους.

Δεν υπάρχει χρηματιστήριο, όπως δεν υπάρχουν κι άλλοι θεσμοί. Έχουν διαλυθεί τα πάντα και το μόνο που ίσως εξυπηρετούν τέτοιοι οργανισμοί είναι για  να δικαιολογούν τους μισθούς τα στελέχη τους. Η αγορά χρειάζεται το χρηματιστήριο, όπως χρειάζεται κι άλλους χρήσιμους μηχανισμούς. Δεν αναλύουμε δύσκολες φιλοσοφικές έννοιες. Απλά πράγματα λέμε. Το ότι κάποιοι «αρμόδιοι» δεν τα καταλαβαίνουν μας δείχνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνουν γι΄ αυτή την δουλειά. Χρειαζόμαστε το χρηματιστήριο. Χρειαζόμαστε ένα ζωντανό χρηματιστήριο. Αν θέλουμε να μιλάμε για αγορά.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr


Αρέσει σε %d bloggers: