Οι διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ ήρθαν «πακέτο», γραμμένες στα… αγγλικά

Οι διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ ήρθαν "πακέτο", γραμμένες στα... αγγλικάΕνώ η κυβέρνηση προασπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά και να μετριάσει τις αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ, αποκαλύπτεται τώρα ότι οι επίμαχες διατάξεις δεν καταρτίσθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ήρθαν έτοιμες – και μάλιστα γραμμένες στα… αγγλικά – από δικηγορικό γραφείο του εξωτερικού! Εδώ μεταφράσθηκαν «στο πόδι» χωρίς να ελεγχθούν και δεν έγινε καμία προσαρμογή στα ελληνικά στα ελληνικά δεδομένα. Ετσι προέκυψαν τραγελαφικά αποτελέσματα, που ταλανίζουν τώρα την κυβέρνηση και προκαλούν σφοδρότατες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΟΙΚ και στελέχη  του φορολογικού μηχανισμού  καταγγέλουν ότι η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι μοναδική: Ολόκληροι νόμοι έρχονται έτοιμοι στο ΥΠΟΙΚ από ξένα ή ντόπια δικηγορικά γραφεία για να τεθούν σε εφαρμογή, χωρίς να ληφθεί  καν υπόψη η ελληνική πραγματικότητα. Απλώς μεταφράζονται και γίνονται νομοσχέδια προς ψήφιση.

Για τον ΕΝΦΙΑ επισημαίνουν μάλιστα ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία εξέτασης και εισηγήσεων από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Γι αυτό στο τελικό κείμενο υπάρχει πληθώρα σοβαρών παραλείψεων και διατάξεων που είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν.

Μιλώντας για το θέμα ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε: «Είναι γνωστό στους κύκλους του υπουργείου πως τα κείμενα όχι μόνο του ΕΝΦΙΑ αλλά και πολλών άλλων φορολογικών νομοσχεδίων έρχονται έτοιμα – και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα. Το μόνο που γίνεται εδώ είναι μια απλή μετάφραση. Είναι τέτοια η βιασύνη να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας, ώστε δεν γίνονται καν προσομειώσεις των φόρων στην ελληνική πραγματικότητα».

Οπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, πουθενά δεν υπήρξε εξειδίκευση των περιπτώσεων εξαιρέσεων από τον νόμο. Δεν προστέθηκαν –  ως είθισται να γίνεται – ρυθμίσεις για αναξιοπαθούντες και φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ επίσης δεν υπήρξε πρόβλεψη για τους ευρισκόμενους σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής και έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Αποκλείεται υπηρεσιακοί παράγοντες με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας να προσέθεσαν την τελευταία παράγραφο στον νόμο, η οποία ξεκαθάριζε ότι για να υπάρξει απαλλαγή και έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμενος, η σύζυγος και τα τέκνα του θα πρέπει να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Γνωρίζουμε την εμμονή των τροϊκανών και όσων τους εξυπηρετούν στην Ελλάδα ως προς αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι πολύ μακριά από την ελληνική φορολογική κουλτούρα», είπε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων Τρ. Αλεξιάδης.


read more

Αρέσει σε %d bloggers: