Η Ελλάδα ψυχορραγεί

Το πειραματόζωο ψυχορραγεί

Σαν χάρτινος πύργος γκρεμίζονται τα επιχειρήματα της συγκυβέρνησης από τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την κατάσταση των εργαζομένων. Την ίδια ώρα, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, διαπιστώνει ότι η πολυθρύλητη ανάκαμψη απομακρύνεται διαρκώς. Γερμανοί οικονομολόγοι χτυπούν «καμπανάκι».

Στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει η ανάκαμψη». Πρόκειται για μια από τις «αγαπημένες» φράσεις του Αντώνη Σαμαρά, των υπουργών της συγκυβέρνησης και των βουλευτών που τη στηρίζουν. Ωστόσο η ίδια η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται γλαφυρά από τις αναλύσεις διακεκριμένων πρακτορείων και αρθρογράφων, «γκρεμίζει» την προσπάθεια των κυβερνητικών κύκλων για «ενέσεις αισιοδοξίας».

Ενδεικτικό των δυσοίωνων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία είναι το άρθρο που δημοσίευσε χτες το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, που υποστηρίζει ευθαρσώς ότι η πολυθρύλητη ανάκαμψη απομακρύνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με το διεθνές οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων, η προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα «ξεθωριάζει». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του χρηματιστηρίου Αθηνών που ενώ το 2013 συγκαταλεγόταν μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις, πλέον«κατρακυλά» και θεωρείται μια από τις χειρότερες αγορές στον κόσμο.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο του πρακτορείου, το Χ.Α.Α. έχει υποχωρήσει κατά 11% από τα τέλη Ιουλίου, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 92 χρηματιστηρίων παγκοσμίως, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 21% σε σχέση με το υψηλό τριετίας που άγγιξε στις 18 Μαρτίου.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-greece-economic-crisis-image24930368Η ασκούμενη πολιτική «δεν αλλάζει τίποτε στην υπερχρέωση της Ελλάδας»

Εν τω μεταξύ, αναλυτές όπως ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Μίνχαου, τακτικός αρθρογράφος των «Financial Times», που σε άρθρο του στο «Spiegel» βάλλει σφόδρα κατά της Ανγκελα Μέρκελ για την πολιτική που ακολουθεί στην επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης. Ο Γερμανός αναλυτής επισημαίνει μάλιστα ότι είναι αναγκαία μια διάσκεψη για το χρέος, αλλά αντ’ αυτού «μεταθέτουμε το πρόβλημα, δημιουργώντας πολύπλοκες ομπρέλες προστασίας, οι οποίες μεταφέρουν σε τελική ανάλυση τα χρέη από τη μια γωνία του συστήματος στην άλλη». Και σχετικά με τον ευρωπαϊκό Νότο, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η ασκούμενη πολιτική «στην πραγματικότητα δεν αλλάζει τίποτε στην υπερχρέωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας».

Το μέτωπο της εργασίας

«Ψαλίδι» πάνω από 23% έχει πέσει στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα την τελευταία τετραετία των μνημονίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα της περασμένη εικοσαετίας. Τα βασικά προβλήματα των «τυχερών» που έχουν δουλειά είναι η ανασφάλιστη εργασία, το ελαστικό ωράριο και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, που κυμαίνονται από 2 έως και 12 μήνες. Η απλήρωτη εργασία υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου 850.000 εργαζόμενους!

efsyn.gr


Αρέσει σε %d bloggers: