Τσάμπα η στήριξη Σαμαρα σε Γιουνκερ! Η ΕΕ αποσαφηνίζει ότι δεν προτίθεται αποζημιώσει τους παραγωγούς ροδάκινων!

Οι αγκαλιες κεχαστηκανσ την πρωτη στρατβη

Οι αγκαλιές ξεχάστηκαν σε λίγες μέρες

Κι ό,τι… δεν πήρανε, δεν πήρανε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε εκ νέου ότι δεν σκοπεύει να αποζημιώσει τους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς για τη ζημιά που υπέστησαν και ότι εμμένει στην αύξηση της ποσότητας των φρούτων που θα αποσυρθούν ή θα διανεμηθούν δωρεάν.

Του Κ. Μοσχονά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφηνίζει ότι δεν προτίθεται να αποφασίσει τη χορήγηση αποζημιώσεων για τους παραγωγούς ροδάκινων και παραμένει στο μέτρο που αποφάσισε στις 11 Αυγούστου, το οποίο προβλέπει την αύξηση των ποσοτήτων των ροδάκινων και νεκταρινιών που κρίνονται επιλέξιμες για απόσυρση από την αγορά και δωρεάν διανομή…

Ερωτηθείς χθες εάν η Επιτροπή προτίθεται να διαθέσει ένα ποσό αποζημίωσης προς τους παραγωγούς ροδάκινων για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του ρωσικού εμπάργκο, όπως αποφάσισε προχθές για άλλα φρούτα και λαχανικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Roger Walte περιορίστηκε στη γραπτή απάντησή του να υπενθυμίσει το μέτρο που ελήφθη στις 11 Αυγούστου για την αύξηση των ποσοτήτων απόσυρσης. Κανένα άλλο μέτρο, λοιπόν, δεν σχεδιάζει να πάρει η Επιτροπή υπέρ των παραγωγών ροδάκινων και δεν τίθεται θέμα καταβολής αποζημίωσης για το ρωσικό εμπάργκο, όπως αποφασίστηκε για τους παραγωγούς άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων (125 εκατ. ευρώ). Οι Ελληνες παραγωγοί ροδάκινων δεν δικαιούνται αποζημιώσεων και θα πρέπει να αρκεστούν στο μέτρο περί αύξησης των ποσοτήτων για απόσυρση από την αγορά. Και η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταπιεί τις υποσχέσεις της…

Ως προς το ενδεχόμενο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, απαιτείται το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, το οποίο πολύ δύσκολα θα δοθεί. Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα θα ζητηθεί από τις Βρυξέλλες η επιστροφή του ποσού…

Τα μέτρα που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Αυγούστου συνίστανται σε:

* Αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής των οργανώσεων παραγωγών, η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή.

* Λήψη έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των παραγωγών που δεν αποτελούν μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης, που θα ισχύει για τις οργανώσεις παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και οι μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

* Διάθεση πρόσθετων κονδυλίων, στο πλαίσιο των δράσεων προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (με βάση τις συνήθεις συμφωνίες συγχρηματοδότησης).

Πρωταθλητές στα ροδάκινα

Τα κράτη με τη μεγαλύτερη παραγωγή ροδάκινων στην Ε.Ε. (ετήσια παραγωγή Ε.Ε.= 2,4-2,5 εκατ. τόνοι) και νεκταρινιών (1,1-1,2 εκατ. τόνοι) είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Αν και πάντα παρατηρούνται εποχικές διακυμάνσεις στην αγορά λόγω των καιρικών συνθηκών, φέτος οι επιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς.

Η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών την άνοιξη/αρχή του καλοκαιριού, υπήρξε αύξηση της παραγωγής, η οποία ήταν επίσης ιδιαιτέρως πρώιμη, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως διαθεσιμότητα προϊόντων κατά την έναρξη της εποχής, αντί για μια πιο ισορροπημένη κατανομή του εφοδιασμού σε περισσότερες εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και η μεγαλύτερη υγρασία που σημειώθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο επιβράδυναν την κατανάλωση.

Πληροφορίες: efsyn.gr


1 Σχόλιο

    • paso on 20 Αυγούστου 2014 at 20:02

    ΣΤΟ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΠΡΩΤΟΣ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: