Παραγάδια υποσχέσεων και χάρες…

Παραγάδια υποσχέσεων και χάρες… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Η μνηνονιακή συγκυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά – Βαγγέλη Βενιζέλου… λιώνει το φετινό Αύγουστο στις «παροχές», τις «φοροελαφρύνσεις» των πολιτών, τις εξυπηρετήσεις στα μεγαλοσυγκροτήματα ΜΜΕ της πρωτεύουσας, τις εξαγγελίες – κοροϊδία για λίγους μήνες απασχόλησης σε χιλιάδες ανέργους και τις… διορθωτικές κινήσεις στα ασήκωτα χαράτσια στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Παροχές»: Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με νέα εγκύκλιο διαγράφονται τα χρέη στο ΙΚΑ για όσους έχτισαν χωρίς άδειες ή έκαναν επεκτάσεις χωρίς πολεοδομική άδεια. Οι ασφαλιστικές εισφορές χάνονται και το ΙΚΑ βυθίζεται μαζί με τα υπόλοιπα Ταμεία, λίγο πριν τις νέες συγχωνεύσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο.

Επίσης απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο. Στην πραγματικότητα βέβαια, η κυβέρνηση είτε θα γλυτώσει αφενός από τις επιστροφές ΦΠΑ (για το μεγαλύτερο μέρος των ανωτέρω φορολογουμένων) είτε και θα κερδίσει από το μη συμψηφισμό καθώς, ενώ στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ, στην αγορά των υλικών για την εργασία του κλπ, θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ!

Απασχόληση: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε το νέο πακέτο μέτρων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα εκταμιευτούν από το νέο ΕΣΠΑ, για την εφαρμογή των επτά προγραμμάτων για την κατάρτιση και την ένταξη στην εργασία 145.000 νέων και μακροχρόνια ανέργων. Hκυβέρνηση «βομβαρδίζει» μεθοδικά το κάθε νέο πρόγραμμα απασχόλησης παρότι αποτελεί ασπιρίνη στον καρκίνο της ανεργίας, ενώ την ίδια ώρα η πραγματική ανάπτυξη που θα μπορούσε να φέρει νέες θέσεις εργασίας βυθίζεται στα τάρταρα εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Ακίνητα: Στοχεύοντας στην εκτόνωση της δυσαρέσκειας χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων με παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, επαναπροσδιορίζεται το ασήκωτο χαράτσι στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για τις εξωφρενικές τιμές. Η κυβέρνηση έκανε πίσω και με διαδικασίες εξπρές υπολογίζεται ο ασήκωτος φόρος με αντικειμενικές αξίες του 2013 για 4.000 οικισμούς σε όλη τη χώρα. Λες και με τις παλιές τιμές μπορεί να πληρωθεί το χαράτσι όταν η ακίνητη περιουσία απαξιώθηκε, οι συναλλαγές «πάγωσαν» και κάθε ακίνητο αποτελεί πλέον βάρος για τον ιδιοκτήτη.

Μέσα Ενημέρωσης: Με την ψήφο των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ πέρασε η χαριστική τροπολογία για τα μεγαλοσυγκροτήματα ΜΜΕ της πρωτεύουσας και τα ασήκωτα βάρη τους από τα «κόκκινα δάνεια». Εκτός από το δωράκι στους Ομίλους των ΜΜΕ η κυβέρνηση έκανε πίσω και στους διαφημιστές που διατήρησαν, έστω και κουτσουρεμένες, τις επιστροφές επιβράβευσης (4% από 9,9%), αλλά και στους εκδότες του Περιφερειακού Τύπου που τελικά θα συνεχίσουν να δημοσιεύουν τις καταχωρήσεις του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση λίγο πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της, γαντζωμένη στην εξουσία, ρίχνει παραγάδια στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες, τους ανέργους, τις μικρές επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και αυθαιρέτων και βγάζει στον αφρό τους μεγαλο-μιντιάρχες για να αλιεύσει ψήφους και ευνοϊκή μεταχείριση στις κάλπες που, όπως όλα δείχνουν, θα στηθούν το φθινόπωρο.

Όπως λέει και ο λαός μας, δυστυχώς για τους πολιτικούς του χθες που κυβερνούν ακόμα «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι»… Έφτασε η ώρα…

larissanet.gr


Αρέσει σε %d bloggers: