Δεν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις! Σχέδιο κούρεμα έως και 30% ή στάση πληρωμών!

Η ρήτρα μηδενικών Ελλειμμάτων που ψηφισαν οι μνημονιακοί  δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας του Σαββάτου», οι εκπροσώποι της τρόικας σε αγαστή συνεργασία με τον υπουργό κ Βρουτση σχεδιάζουν την εξάλειψη της πρόσθετης χρηματοδότησης από το κράτος.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται τον Οκτώβριο να εκδώσει ειδική μελέτη για τις μη ανταποδοτικές παροχές ανά Ταμείο.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οξύ ταμειακό πρόβλημα του Ασφαλιστικού. Αν χρηματοδοτηθούν τα ταμεία από το κράτος  υπάρχει κίνδυνος «εκτροχιασμού» του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής στη διετία 2015 – 2016. Έτσι τα ταμεία θα πρέπει να κόψουν συντάξεις η να σταματήσουν να πληρώνουν εντελώς.

Ενδεικτικά της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία – μετά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, την παρατεταμένη ύφεση και την «κρίση» πληρωμών – είναι τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού που αποκαλύπτουν ότι ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ βρίσκονται στο κόκκινο και χρειάζονται έξτρα χρηματοδότηση. Εχοντας ο ΟΑΕΕ απορροφήσει στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 το 81,3% και το ΙΚΑ το 64% της ετήσιας επιχορήγησης, δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θα συζητηθούν στο Παρίσι,νέα ενοποίηση των Ταμείων,  τα σενάρια που προβλέπουν την κατάργηση των συντάξεων της 15ετίας (με αύξηση του ελάχιστου ορίου στην 20ετία), καθώς και των «μπόνους» σε συνδυασμό με την εφαρμογή, από την 1/1/2015 του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (360 ευρώ και οτι άλλο υπάρχει) και του προβλεπόμενου στο σχετικό νόμο 3863/10 υποχρεωτικού διαχωρισμού των προνοιακών παροχών από τις κύριες συντάξεις.

Στην «ατζέντα» της συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα στο Παρίσι, περιλαμβάνονται, ακόμη, ο νέος απεργιακός νόμος, η αξιολόγηση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων καθώς και η πρόβλεψη δεύτερου βαθμού κρίσης στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε περιπτώσεις μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων.


Αρέσει σε %d bloggers: