Η Γαλλια θα αντισταθεί στον Μερκελισμό;

Σφοδρή επίθεση του Αρνό Μοντεμπούρ στην Μέρκελ: Αρκετά με τις εμμονές της -Τα γεράκια απειλούν την Ευρωζώνη Η επίθεση του Αρνό Μοντεμπούρ στην Μέρκελ ήταν ο πυροκροτητής και ταυτόχρονα το καμπανάκι του κίνδυνου για την Γαλλικη οικονομία. Ακόμη και αν ο Ολαντ είναι λίγος υπάρχουν ενδείξεις ότι η  Η Γαλλία θα αντισταθεί στον Μερκελισμό;

Βολές κατά ριπάς έριξε ο γάλλος υπουργός Αρνό Μοντεμπούρ κατά τις Άνγκελα Μέρκελ και των γερμανικών πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» στέλνει σαφές μήνυμα πως η Γαλλία δεν προτίθεται να συμπράξει άλλο σε αυτές τις πολιτικές, αλλά θα προβάλει μια ζώνη αντίστασης στα «γεράκια του πληθωρισμού» και στην «επικίνδυνη και μόνιμη ασθένεια που έχει πλήξει την Ευρωζώνη».

Λέει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άγγελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς.

Ο υπουργός, γνωστός για τις έντονες δηλώσεις του, ζητά εμμέσως μια πολιτική ανεξάρτητη από τη θέληση του Βερολίνου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται».

Οι επικρίσεις του Μοντεμπούρ εστιάζονται στο ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στην νομισματική πολιτική που εφαρμόζει. Χρησιμοποιώντας σκληρή ρητορική, ο γάλλος υπουργός λέει ότι «σήμερα δυστυχώς οι ιέρακες του πληθωρισμού, οι οποίοι πολεμούν τον πληθωρισμό όταν αυτός εξαφανίζεται ξεχνώντας να πολεμήσουν το ουσιαστικό, τη μαζική ανεργία, υπερεκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Εννοεί φυσικά τους Γερμανούς οι οποίοι παραδοσιακά εκτιμούν πως ο ρόλος της ΕΚΤ πρέπει να περιορίζεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού και αντιτίθενται στην ιδέα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σχεδόν άμεση χρηματοδότηση των χωρών.

«Έχουμε δύο προβλήματα: την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, με τη συσσώρευση σχεδίων λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ένωσης, και τη νομισματική πολιτική, η οποία είναι υπερβολικά κλειστή. Τα διδάγματα της δεκαετίας του 1930 θα πρέπει να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η ανεργία είναι αυτή που προκαλεί σκλήρυνση και μια άνοδο της βίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», συνόψισε ο Αρνό Μοντεμπούρ.;

Αρέσει σε %d bloggers: