ΠΟΥ: Ο Εμπολα ενδέχεται να πλήξει 20.000 ανθρώπους

ΠΟΥ: Ο Εμπολα ενδέχεται να πλήξει 20.000 ανθρώπους

Ο ιός του Εμπολα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει να καταφέρει να φρενάρει τη μετάδοση του ιού μέσα σε τρεις μήνες

Γενεύη

Η επιδημία του ιού Eμπολα ενδέχεται να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε την Πέμπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να σταματήσει τη διάδοση του ιού μέσα σε τρεις μήνες, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η επιδημία θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ εξέδωσε ένα στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της επιδημίας σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, για τις οποίες δήλωσε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ήδη δύο ως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο, που είναι 3.069. Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 1.552.

«Αυτός ο οδικός χάρτης στηρίζεται στην υπόθεση ότι σε πολλές περιοχές έντονης μετάδοσης ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι διπλάσιος μέχρι τετραπλάσιος απ’ αυτόν που αναφέρεται αυτή τη στιγμή. Λαμβάνει υπόψη ότι τα κρούσματα της νόσου του ιού Έμπολα μπορεί να υπερβούν τις 20.000», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ εκφράζει την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σταματήσει τη διάδοση των κρουσμάτων του Εμπολα μέσα σε τρεις μήνες και εξηγεί πως χρειάζεται 490 εκατ. δολάρια (371 εκατ. ευρώ). O οργανισμός ανακοίνωσε ακόμη πως μια «διαφορετική» επιδημία του Έμπολα, η οποία δεν συνδέεται με την τρέχουσα στη Δυτική Αφρική, επισημάνθηκε στις 24 Αυγούστου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο τα δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΠΟΥ.

«Πάνω από 40% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σημειώθηκαν» στη διάρκεια των 21 τελευταίων ημερών και επικεντρώνονται σε μερικές τοποθεσίες, προσθέτει ο ΠΟΥ.

Υψηλή θνησιμότητα, ραγδαία μετάδοση

Η ασθένεια έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας 52%, το οποίο ποικίλει από 42% στη Σιέρα Λεόνε ως 65% στη Γουινέα.
Ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται σε «σημαντικό αριθμό κοινοτήτων» επιδεινώνοντας τις εύθραυστες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν εκεί και έχει ήδη σκοτώσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό εργαζομένων στην υγεία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ένα ευρύτερο σχέδιο του ΟΗΕ θα ανακοινωθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ακόμη ο ΠΟΥ.

Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Τομ Φρίντεν δήλωσε χθες το βράδυ στη Μονρόβια, έπειτα από μια πολυήμερη αποστολή στη Λιβερία, πως «ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται. Θα ήθελα να μην πρέπει να το πω αυτό, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί, πριν βελτιωθεί».

«Ποτέ ο κόσμος δεν έχει δει μια επιδημία του Εμπολα όπως αυτή εδώ. Συνεπώς όχι μόνον οι απολογισμοί είναι αυξημένοι, αλλά γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα απ’ αυτά που διαγιγνώσκονται ή επισημαίνονται», προειδοποίησε.

Το CDC προσφέρει τεχνική βοήθεια στις υπηρεσίες υγείας των αφρικανικών χωρών που πλήττονται από την επιδημία.

Οι δηλώσεις του Φρίντεν απηχούν αυτές του συντονιστή του ΟΗΕ εναντίον του ιού Έμπολα, του δρος Ντέιβιντ Ναβάρο, και του αναπληρωτή διευθυντή του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, του δρος Κέιτζι Φουκούντα. Αμφότεροι είχαν δηλώσει πως θα χρειασθούν τουλάχιστον έξι μήνες για να σταματήσει η επιδημία.


Αρέσει σε %d bloggers: