Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο βασικούς άξονες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαμορφώσουν τους βασικούς άξονες και τις δεσμεύσεις του κόμματος, εν όψει της επίσκεψης του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ την ίδια χρονική στιγμή προετοιμάζονται και για τον πολιτικό σχεδιασμό με στόχο να «μπλοκάρουν» την προεδρική εκλογή.

Τις άμεσες δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον έρθει στην κυβέρνηση αναμένεται να περιγράψει στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας Τις άμεσες δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον έρθει στην κυβέρνηση αναμένεται να περιγράψει στη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας

Οι συσκέψεις στην Κουμουνδούρου είναι σχεδόν καθημερινές καθώς μέσα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μείζονα ζητήματα όπως το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια κ.ά. με στόχο να παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη -το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου- τα άμεσα κυβερνητικά μέτρα. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η επιτροπή προγράμματος και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας κινούνται κυρίως σε δύο βασικούς άξονες:

Ο πρώτος αφορά τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ζητήματα αιχμής όπως το φορολογικό, τα «κόκκινα δάνεια», τις τράπεζες, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Βασική παράμετρος είναι το πρόβλημα του δημόσιου χρέους.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στις συζητήσεις αρκούνται μέχρι στιγμής να λένε ότι «υπάρχει κοινός τόπος» και ότι ομόφωνα θα καταλήξουν εν όψει της ΔΕΘ σε συμφωνημένες θέσεις.

Ο Γ. Δραγασάκης ήδη έχει δώσει τους βασικούς άξονες που θα δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας άμεσες δράσεις, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση, όπως ένα νέο φορολογικό σύστημα, την επαναφορά του κατώτατου μισθού, και του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αλλά και κατάθεση σχεδίου για τη δημιουργία 200.000 έως 300.000 θέσεων εργασίας.

Αμεση και βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του Μνημονίου και της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Δραγασάκης είναι η «πηγή του προβλήματος». Αλλά και η διαπραγμάτευση για το χρέος, με τη βασική θέση για διαγραφή μέρους του και συνδυασμό της αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις κινήσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει και εν όψει της προεδρικής εκλογής, με τη γνωστή και δημόσια εκφρασμένη θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από μία ανανεωμένη από τον λαό Βουλή.

Συμμαχίες
Το παζλ των κινήσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της τακτικής που θα κρατήσουν στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, περιλαμβάνει κινήσεις σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες του κόμματος, ανάλυση του πολιτικού χάρτη στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς, η οποία φθάνει στο ΠΑΣΟΚ και στις συζητήσεις για την ανασύνθεση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου θα ανοίξει και το θέμα των συνεργασιών με απώτερο στόχο να υλοποιήσει την -πριν από τις ευρωεκλογές- ειλημμένη απόφαση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας είχαν ταχθεί υπέρ των αμφίπλευρων ανοιγμάτων του κόμματος.

Αλλωστε κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η αναφορά του κ. Τσίπρα -σε πρόσφατη συνέντευξή του- στο αν μπορεί να συμπεριληφθούν ανεξάρτητοι βουλευτές στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ότι θέση έχουν όλοι όσοι «είναι αποφασισμένοι να σταθούν απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές», κάνοντας μάλιστα ονομαστική αναφορά στην απόφαση της συγκεκριμένης Κεντρικής Επιτροπής.

Στο θέμα των συνεργασιών αναφέρθηκε, χθες, και ο κ. Μηλιός, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ζητώντας από το κόμμα του να μη βάλει νερό στο κρασί του και να μη συνεργαστεί «με συγκροτημένες ομάδες ή κόμματα, ιδίως με αυτά που βρίσκονται υπό κατάρρευση όπως η ΔΗΜΑΡ».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ


1 Σχόλιο

    • PAKIS on 30 Αυγούστου 2014 at 20:03

    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: